Yggdrasil

Voor plezier en eenvoud in de natuurlijke moestuin

  • Winkel
    • Zelfpluktuin
    • Hoevewinkel
    • Webwinkel
      • Webwinkel
    • T-shirt shop
  • Educatie
    • Wil Je Yggdrasil Steunen Na De Brand?
    • Start Hier!
      • Gratis Nieuwsbrief
        • LedenPagina
      • Gratis webinars
      • Gratis artikels
        • Natuurlijk tuinieren
        • Mulchen
        • Composteren
        • Kleinfruit: Onderhoud, snoeien en verwerken
    • Producten onder €50
      • Rondleidingen
        • Maart
        • Juni
        • Augustus
        • September
      • Boeken
        • Gezonde Voeding Uit De Natuurlijke Moestuin
        • Mulchen in de natuurlijke moestuin
        • Permacultuurprincipes in de natuurlijke moestuin
          • BonusBrochure
          • Persmap
        • Combineren in de natuurlijke moestuin
          • Bonus Video’s
          • Pers Map
        • Zeven stappen naar een natuurlijke moestuin
      • Zelfstudie Cursussen
        • Mulchen
        • Zelfstudiecursus Permacultuur
      • Online Brochures
      • Tutorial Kruidenspiraal
        • Toegang
    • Cursussen
      • Info ZelfstudieCursus ‘Het Groene Fundament’
        • Zelfstudiecursus ‘Het Groene Fundament’
      • Info Online cursus ‘Groenten Kweken’
        • Online Jaarcursus ‘Groenten Kweken’
      • Jaaropleiding Ecologisch Tuinieren en Permacultuur
      • Info Online Jaarcursus ‘Groenten Kweken voor gevorderden’
        • Online Cursus voor Gevorderden
    • Bronnen en hulpmiddelen
  • Blog
  • Word Lid
  • Contact
    • Wie ben ik?
    • Contact
    • Op zoek naar een lesgever?
    • Openingsuren hoevewinkel
  • Login
    • Account
    • Ledenplatform
    • Login
Je bent hier:Home / Natuurlijke Moestuin / Zaaien in Mulch

Zaaien in Mulch

Zaaien in Mulch
Zaaien in Mulch

Dat mulch heel belangrijk is in de tuin, daar kan ik steeds meer mensen van overtuigen. Eens u zelf begint met mulchen, merkt u ook bijna direct de voordelen. Maar er komt voor veel mensen ook een probleem bij. Het zaaien en planten in mulch leek mij altijd heel logisch en eenvoudig, daarom ook dat ik er nog nooit dieper ben op ingegaan.

Maar aan het aantal vragen dat ik over dit onderwerp krijg, merk ik toch dat het blijkbaar niet allemaal zo vanzelfsprekend en eenvoudig is.

Zaaien in mulch

Het lijkt misschien heel moeilijk, maar uiteindelijk gaat u ongeveer op dezelfde manier te werk als op een bed met enkel compost. U maakt een opening in de mulch, tot u op de aarde zit. Dan maakt u een klein geultje waarin u zaait. U legt de mulch terug een beetje dicht, maar laat de zaaigeul vrij zodat de plantjes ongehinderd kunnen kiemen en groeien.

Eens de planten groot genoeg zijn, kunt u de mulchlaag terug volledig sluiten. In het stro wordt er niet zo gemakkelijk gekrabd door vogels en blijft de mulchlaag goed op zijn plaats.

In houtsnippers gebeurt het iets vaker dat vogels stukjes op de jonge kiempjes krabben, maar ook de manier waarop gehakseld is speelt een grote rol.

Wij hebben een hakselaar die volgens het hakbijl-principe werkt. De takken worden niet in mooie blokjes geknipt, maar in ongelijke stukken met schuine zijden. Het voordeel hiervan is dat het beschikbaar oppervlak voor micro-organismen veel groter wordt en de snippers zo sneller verteren.

Een ander voordeel is dat snippers door hun ongelijke structuur veel beter in elkaar grijpen. Hierdoor is het veel eenvoudiger om een gang te maken in deze snippers die ook perfect gaat openblijven. Wanneer u snippers heeft die mooi afgesneden zijn, dan zijn de oppervlaktes glad en gaan ze zich veel gemakkelijker verspreiden en de geul terug dicht maken.

In dat laatste geval gaat u toch regelmatig even moeten kijken of de snippers geen te dikke laag vormen op het zaaisel.

Video’s

Zaaien in stro

Zaaien in houtsnippers

PS: Normaal voegen we altijd lavameel en -gruis toe, doordat we met de opnames bezig waren zijn we dit vergeten 🙂

 


Volgende Stap?

Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht.

 

Vond je de informatie hierboven interessant? Wil je nog meer leren hierover? Je krijgt via mijn nieuwsbrief snel veel extra informatie over natuurlijk tuinieren. Video’s en uitgebreide artikels helpen om alles duidelijk te maken.

Bovenal is deze nieuwsbrief GRATIS en kan je na enkele keren doorklikken en starten met de eerste video!

Inschrijven

Comments

  1. Sara says

    mei 1, 2014 at 3:25 PM

    Het grootste probleem met zaaien in mulch is in mijn geval de grote hoeveelheid slakken die zich er onder verschuilen en mijn zaaiingen oppeuzelen voordat het leuke plantjes zijn geworden….

    Beantwoorden
  2. GUDRUN says

    mei 1, 2014 at 7:13 PM

    Wij wonen aan de bosrand en daar ligt natuurlijk heel veel blad, hoe denk jij over het afdekken van de aarde met beukenblad? Is dat even goed als stro of houtsnippers?

    Beantwoorden
  3. Daniël says

    mei 1, 2014 at 9:33 PM

    Hallo Frank,
    Ik zit met het zelfde probleem als Sara, die slakken. Splitskool ik weet niet of je dat kent,(anders tik je de naam maar eens in op google) ze zijn winterhard en in het voorjaar kan je er jonge plantjes van af scheuren en in de grond steken en je kunt weer verder voor een jaar. Dat is de beste kool soort om stoemp van te maken,(al ons kleinkinderen eten het heel graag) zoals wij het zeggen! Maar daar zijn de slakken toch zo zot van, mischien proberen om die vlak naast een rijtje te zetten dat in gezaaid is en waar ze moeten afblijven. Een soort van afleiding ? Ik heb jonge plantje staan en ga ze eens samen planten met ander plantjes, zien wat dat geeft.
    De natuur herstelt toch altijd zich zelf, hoeveel jaar zal het duren eer de natuurlijk vijand de overmacht krijgt op de slakken? Ik wacht!

    Beantwoorden
    • schwertel frans says

      mei 2, 2014 at 9:35 AM

      men zegt Chinese kool erneven , daar zijn ze nog gekker op , en deze maar opofferen , en geregeld leegvangen
      groetjes franske

      Beantwoorden
  4. Daniël says

    mei 1, 2014 at 9:41 PM

    Hallo Frank,
    En als we dan later op het jaar de aardappelen moeten uit doen, dan kunnen we ze toch niet met de riek uitsteken. Zoals ik vroeger altijd deed, moet ik ze dan één voor één uitdoen met de handen. Ik heb 4 soorten staan totaal bijna 5kg.

    Beantwoorden
  5. immy says

    mei 2, 2014 at 10:52 AM

    @ Daniël: Bedankt voor de tip om de scheutjes van de afgesneden spitskool als stekje in de grond te steken. Dat kende ik nog niet. Spitskool is een lekkere kool en heeft naar mijn mening een verfijnde smaak, ook rauw. Ik maak daar koolsla mee. Op een halve kool één worteltje, een kleine rode paprika (of voor de liefhebbers van pikant een pepertje), een half handje rozijnen, een klein blikje ananas-schijfjes in eigen nat en een mengsel van mayonaise en joghourt. Ik snij de kool in flinterdunne reepjes en de paprika of het pepertje in kleine blokjes. Van de ananas maak ik kleine blokjes. Van de wortel maak ik kleine schilfertjes met de dunschiller. Alles komt in een grote kom en wordt vermengd met de mengeling van mayonaise en joghourt.

    Beantwoorden
  6. Daniël says

    mei 2, 2014 at 11:00 AM

    Hallo Immy,
    Het geen ik bedoelde is splitskool en niet Spitskool, zo even tussen door!

    Beantwoorden
    • Pé says

      mei 3, 2014 at 12:05 AM

      Dag Daniël, ik heb je raad opgevolgd en “splitskool” even gegoogled, helaas zonder info erover te vinden. Wellicht is het een plaatselijke naam voor een plant die elders weer anders heet. Zou het bv kunnen zijn dat “eeuwige moes” hetzelfde is dan de kool waarover jij ons sprak?

      Beantwoorden
  7. Dré van Nueten en Tine says

    mei 2, 2014 at 4:22 PM

    Je neemt 1look bol kuist die doe in 1l water 2shilipepers en een koffielepel neemolie blenden en 2u laten staan zeven door een neteldoek dan strooi je scherpzand , met andere woorden Rijnzand langs het bedje en spuit savons het aftreksel over de planten bij ons 95pr succes groetjes Dré &tine

    Beantwoorden
  8. jean marie says

    mei 2, 2014 at 9:26 PM

    dag frank jean marie hier mag je ook grasmaaisel gebruiken om uwe grond af te dekken of liever niet groeten jm

    Beantwoorden
  9. Dré Van Nueten en Tine says

    mei 3, 2014 at 7:12 PM

    Je neemt 1 lookbol, kuist die, doe in 1 l water, 2 chilipepers en een koffielepel neemolie, blenden en 2u laten staan, zeven door een neteldoek. Dan strooi je scherp zand , met andere woorden Rijnzand langs het bedje en spuit ‘s avonds het aftreksel over de planten. Bij ons 95 pr succes. Groetjes, Dré & Tine.

    Beantwoorden
  10. immy says

    mei 3, 2014 at 8:19 PM

    @ Daniël, bedankt dat u me op mijn vergissing wijst. Spitskool is weldegelijk iets anders dan splitskool. Ik had de ‘l’ niet zien staan. Geen erg: dan heeft iedereen een receptje van rauwe spitskool gekregen. Als ‘splitskool’ dan toch het ‘eeuwig moes’ is, waarvan Pé spreekt, dan zijn vooral de zeer jonge blaadjes lekker. Bij de oudere bladeren vind ik de smaak niet meer zo goed.

    Beantwoorden
  11. Daniël says

    mei 3, 2014 at 11:09 PM

    “eeuwige moes” is het zelfde als splitskool.
    Hallo Frank,
    Door het fijt dat men overal kleine stukjes zaait tussen de mulch, is het wel moeilijker om een beetje planning bij te houden. Men zou overal een naam bordje moeten bij zetten tot de plantjes wat groter zijn.
    Is er in de natuurlijke tuin sprake van planning, in het jaar zelf en naar het volgend jaar toe ? Of begint men op een bepaalde hoek en zaait en plant men alles maar naast elkaar. Zoals het seizoen brengt, of hier wat en 10 m verder nog iets en dan weer in de midden, alvast bedankt!

    Beantwoorden
  12. Daniël says

    mei 4, 2014 at 10:53 PM

    Hallo Frank,
    Kan men karmozijnbes ook niet gebruiken als mulsch? Zoals men smeerwortel gebruikt. Het is ook een gewas met forse en lange wortel en groot blad, groeit snel tot +- 1m50 hoog. Men zegt wel dat de wortel en de bessen giftig zijn. Men zegt ook dat het een tweede vogelkers plaag kan worden maar dan in struik vorm. Bij mij zijn enkele planten plotseling gekomen door de vogels overgebacht denk ik.

    Beantwoorden
  13. Greet says

    mei 12, 2014 at 5:34 PM

    Vorig jaar 2013 zaaide ik voor het eerst in de mulchlaag van stro, idem zoals jullie het hier nu uitleggen, en het gevolg was én het slecht opkomen van de gewassen omdat de grond langer koud bleef én een slakkenplaag, waardoor de zaailingen die toch opkwamen vrij snel werden weggevreten. Nooit eerder hadden we last van slakken! Ook dit jaar zijn ze er weer, wellicht nog vele eitjes van vorig jaar? Ook eten ze doorgaans eerder het groeihart op dan de bladeren, waardoor de plantjes het direct begeven, uiteraard. Ze weten goed wat lekker is … 😉

    Beantwoorden
  14. Kampers Simone says

    januari 28, 2015 at 7:58 PM

    Beste Frank,
    Een hakselaar die volgens het hakbijl-principe werkt.
    Wat is dat juist ?
    ik zou er een willen aanschaffen maar ken er niets van naar wat moet ik kijken?
    En toch voor een niet te hoge prijs.
    Groeten Simone

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2025 Yggdrasil BV · BE 0879.821.474
Algemene voorwaarden - Retourbeleid - Privacybeleid

Privacy Beleid

×