Dat mulch heel belangrijk is in de tuin, daar kan ik steeds meer mensen van overtuigen. Eens u zelf begint met mulchen, merkt u ook bijna direct de voordelen. Maar er komt voor veel mensen ook een probleem bij. Het zaaien en planten in mulch leek mij altijd heel logisch en eenvoudig, daarom ook dat ik er nog nooit dieper ben op ingegaan.
Maar aan het aantal vragen dat ik over dit onderwerp krijg, merk ik toch dat het blijkbaar niet allemaal zo vanzelfsprekend en eenvoudig is.
Zaaien in mulch
Het lijkt misschien heel moeilijk, maar uiteindelijk gaat u ongeveer op dezelfde manier te werk als op een bed met enkel compost. U maakt een opening in de mulch, tot u op de aarde zit. Dan maakt u een klein geultje waarin u zaait. U legt de mulch terug een beetje dicht, maar laat de zaaigeul vrij zodat de plantjes ongehinderd kunnen kiemen en groeien.
Eens de planten groot genoeg zijn, kunt u de mulchlaag terug volledig sluiten. In het stro wordt er niet zo gemakkelijk gekrabd door vogels en blijft de mulchlaag goed op zijn plaats.
In houtsnippers gebeurt het iets vaker dat vogels stukjes op de jonge kiempjes krabben, maar ook de manier waarop gehakseld is speelt een grote rol.
Wij hebben een hakselaar die volgens het hakbijl-principe werkt. De takken worden niet in mooie blokjes geknipt, maar in ongelijke stukken met schuine zijden. Het voordeel hiervan is dat het beschikbaar oppervlak voor micro-organismen veel groter wordt en de snippers zo sneller verteren.
Een ander voordeel is dat snippers door hun ongelijke structuur veel beter in elkaar grijpen. Hierdoor is het veel eenvoudiger om een gang te maken in deze snippers die ook perfect gaat openblijven. Wanneer u snippers heeft die mooi afgesneden zijn, dan zijn de oppervlaktes glad en gaan ze zich veel gemakkelijker verspreiden en de geul terug dicht maken.
In dat laatste geval gaat u toch regelmatig even moeten kijken of de snippers geen te dikke laag vormen op het zaaisel.
Video’s
Zaaien in stro
Zaaien in houtsnippers
PS: Normaal voegen we altijd lavameel en -gruis toe, doordat we met de opnames bezig waren zijn we dit vergeten 🙂
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht.
Sara says
Het grootste probleem met zaaien in mulch is in mijn geval de grote hoeveelheid slakken die zich er onder verschuilen en mijn zaaiingen oppeuzelen voordat het leuke plantjes zijn geworden….
GUDRUN says
Wij wonen aan de bosrand en daar ligt natuurlijk heel veel blad, hoe denk jij over het afdekken van de aarde met beukenblad? Is dat even goed als stro of houtsnippers?
Daniël says
Hallo Frank,
Ik zit met het zelfde probleem als Sara, die slakken. Splitskool ik weet niet of je dat kent,(anders tik je de naam maar eens in op google) ze zijn winterhard en in het voorjaar kan je er jonge plantjes van af scheuren en in de grond steken en je kunt weer verder voor een jaar. Dat is de beste kool soort om stoemp van te maken,(al ons kleinkinderen eten het heel graag) zoals wij het zeggen! Maar daar zijn de slakken toch zo zot van, mischien proberen om die vlak naast een rijtje te zetten dat in gezaaid is en waar ze moeten afblijven. Een soort van afleiding ? Ik heb jonge plantje staan en ga ze eens samen planten met ander plantjes, zien wat dat geeft.
De natuur herstelt toch altijd zich zelf, hoeveel jaar zal het duren eer de natuurlijk vijand de overmacht krijgt op de slakken? Ik wacht!
schwertel frans says
men zegt Chinese kool erneven , daar zijn ze nog gekker op , en deze maar opofferen , en geregeld leegvangen
groetjes franske
Daniël says
Hallo Frank,
En als we dan later op het jaar de aardappelen moeten uit doen, dan kunnen we ze toch niet met de riek uitsteken. Zoals ik vroeger altijd deed, moet ik ze dan één voor één uitdoen met de handen. Ik heb 4 soorten staan totaal bijna 5kg.
immy says
@ Daniël: Bedankt voor de tip om de scheutjes van de afgesneden spitskool als stekje in de grond te steken. Dat kende ik nog niet. Spitskool is een lekkere kool en heeft naar mijn mening een verfijnde smaak, ook rauw. Ik maak daar koolsla mee. Op een halve kool één worteltje, een kleine rode paprika (of voor de liefhebbers van pikant een pepertje), een half handje rozijnen, een klein blikje ananas-schijfjes in eigen nat en een mengsel van mayonaise en joghourt. Ik snij de kool in flinterdunne reepjes en de paprika of het pepertje in kleine blokjes. Van de ananas maak ik kleine blokjes. Van de wortel maak ik kleine schilfertjes met de dunschiller. Alles komt in een grote kom en wordt vermengd met de mengeling van mayonaise en joghourt.
Daniël says
Hallo Immy,
Het geen ik bedoelde is splitskool en niet Spitskool, zo even tussen door!
Pé says
Dag Daniël, ik heb je raad opgevolgd en “splitskool” even gegoogled, helaas zonder info erover te vinden. Wellicht is het een plaatselijke naam voor een plant die elders weer anders heet. Zou het bv kunnen zijn dat “eeuwige moes” hetzelfde is dan de kool waarover jij ons sprak?
Dré van Nueten en Tine says
Je neemt 1look bol kuist die doe in 1l water 2shilipepers en een koffielepel neemolie blenden en 2u laten staan zeven door een neteldoek dan strooi je scherpzand , met andere woorden Rijnzand langs het bedje en spuit savons het aftreksel over de planten bij ons 95pr succes groetjes Dré &tine
jean marie says
dag frank jean marie hier mag je ook grasmaaisel gebruiken om uwe grond af te dekken of liever niet groeten jm
Dré Van Nueten en Tine says
Je neemt 1 lookbol, kuist die, doe in 1 l water, 2 chilipepers en een koffielepel neemolie, blenden en 2u laten staan, zeven door een neteldoek. Dan strooi je scherp zand , met andere woorden Rijnzand langs het bedje en spuit ‘s avonds het aftreksel over de planten. Bij ons 95 pr succes. Groetjes, Dré & Tine.
immy says
@ Daniël, bedankt dat u me op mijn vergissing wijst. Spitskool is weldegelijk iets anders dan splitskool. Ik had de ‘l’ niet zien staan. Geen erg: dan heeft iedereen een receptje van rauwe spitskool gekregen. Als ‘splitskool’ dan toch het ‘eeuwig moes’ is, waarvan Pé spreekt, dan zijn vooral de zeer jonge blaadjes lekker. Bij de oudere bladeren vind ik de smaak niet meer zo goed.
Daniël says
“eeuwige moes” is het zelfde als splitskool.
Hallo Frank,
Door het fijt dat men overal kleine stukjes zaait tussen de mulch, is het wel moeilijker om een beetje planning bij te houden. Men zou overal een naam bordje moeten bij zetten tot de plantjes wat groter zijn.
Is er in de natuurlijke tuin sprake van planning, in het jaar zelf en naar het volgend jaar toe ? Of begint men op een bepaalde hoek en zaait en plant men alles maar naast elkaar. Zoals het seizoen brengt, of hier wat en 10 m verder nog iets en dan weer in de midden, alvast bedankt!
Daniël says
Hallo Frank,
Kan men karmozijnbes ook niet gebruiken als mulsch? Zoals men smeerwortel gebruikt. Het is ook een gewas met forse en lange wortel en groot blad, groeit snel tot +- 1m50 hoog. Men zegt wel dat de wortel en de bessen giftig zijn. Men zegt ook dat het een tweede vogelkers plaag kan worden maar dan in struik vorm. Bij mij zijn enkele planten plotseling gekomen door de vogels overgebacht denk ik.
Greet says
Vorig jaar 2013 zaaide ik voor het eerst in de mulchlaag van stro, idem zoals jullie het hier nu uitleggen, en het gevolg was én het slecht opkomen van de gewassen omdat de grond langer koud bleef én een slakkenplaag, waardoor de zaailingen die toch opkwamen vrij snel werden weggevreten. Nooit eerder hadden we last van slakken! Ook dit jaar zijn ze er weer, wellicht nog vele eitjes van vorig jaar? Ook eten ze doorgaans eerder het groeihart op dan de bladeren, waardoor de plantjes het direct begeven, uiteraard. Ze weten goed wat lekker is … 😉
Kampers Simone says
Beste Frank,
Een hakselaar die volgens het hakbijl-principe werkt.
Wat is dat juist ?
ik zou er een willen aanschaffen maar ken er niets van naar wat moet ik kijken?
En toch voor een niet te hoge prijs.
Groeten Simone