Het uitzaaien van groenten en kruiden is niet altijd succesvol en vraagt dikwijls een uitgebreide voorbereiding en veel werk.
U begint waarschijnlijk al in de vroege winter met het opstellen van uw teeltplanning zodat u de benodigde zaden kan bestellen voor het komende jaar. In het vroege voorjaar moet u bepaalde soorten dan uitzaaien in bakken die u warm houdt zodat ze al vroeg kiemen en groeien. Daarna volgt dan het dunnen, verspenen en uitplanten.
Hier kruipt veel tijd en moeite in én er is een aanzienlijke kans dat een deel mislukt.
Het zaaien kan voor vele soorten veel gemakkelijker en vlotter gaan. U laat gewoon de natuur het werk doen en corrigeert slechts af en toe een beetje.
Hoe gaat dit dan in zijn werk?
Het is eigenlijk heel eenvoudig.
Er zijn veel soorten groenten en kruiden die wanneer ze in zaad komen zichzelf perfect kunnen uitzaaien. Ze strooien hun zaadjes rond en het volgende voorjaar, zodra de omstandigheden goed zijn komen ze uit en groeien verder. Ze kunnen zelf bepalen wanneer de omstandigheden – vocht, licht, temperatuur van grond én lucht – juist zijn en kiemen dan.
Het lijkt misschien raar maar ik heb het al verschillende jaren achter elkaar gemerkt. Zelf opgekweekte plantjes groeien altijd slechter na het uitplanten dan de plantjes die zichzelf uitzaaien. Misschien omdat ze in de – zelfgekozen – perfecte omstandigheden opgroeien en zo veel sterker en gezonder opgroeien?
Buiten de betere groei kant u zo ook veel werk overslaan. Het uitzaaien, verspenen, warm houden, water geven en uitplanten wordt allemaal voor u gedaan, het kost u geen tijd en moeite meer.
Een voorbeeld: Dille
Van uw dille laat u 1 plant in zaad komen op de plaats waar u volgend jaar terug dille wilt hebben. Wilt u dille op andere plaatsen hebben dan knipt u een tak met rijp zaad af en legt deze op de plaats waar u volgend jaar dille wilt hebben. De zaadjes vallen op de grond en worden ondergestopt onder de mulchlaag waarmee u de kale plakken toedekt voor de winter.
In het late voorjaar wanneer de grond voldoende is opgewarmd, beginnen de dillezaadjes te kiemen en komen ze boven. Alhoewel er een mulchlaag ligt, zijn er zoveel zaadjes gevallen dat her en der toch een gaatje in de mulchlaag wordt gevonden. De dille komt boven en nu kunt u beslissen hoeveel plantjes u laat uitgroeien. Het teveel aan plantjes trek je uit, dit werkje is op enkele minuutjes gedaan.
Alhoewel er een dikke mulchlaag bovenop de zaadjes is gelegd, gaan er toch nog een heleboel zaadjes kiemen en opkomen. De mulchlaag verteert gedeeltelijk, wordt opengedaan om te planten en te zaaien, op sommige plekken was ze misschien niet dik genoeg, …
Indien u deze mulchlaag niet zou leggen, dan zouden er gigantisch veel plantjes opkomen en moet u echt intensief gaan wieden. De mulchlaag zorgt al voor een sterke beperking van de opkomst, door daarna enkele minuutjes selectief te wieden kunt u zo perfect controleren hoeveel plantjes mogen uitgroeien.
Er zijn nog veel andere planten waarbij dit perfect werkt en waarmee u veel tijd bespaart: Nieuw-Zeelandse Spinazie, Koriander, Oost-Indische Kers, Rucola, Kervel, ….
Wees dankbaar voor de hulp van de natuur en pas uw werkwijze hieraan aan. Het bespaart u veel tijd, energie en frustratie wanneer u het grootste deel van het werk laat doen door de natuur!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Figen says
Beste heer Anrijs,
Als nieuwe tuindierster vind ik uw artikel erg interessant.
Ik heb net uw stuk gelezen over het samen zaaien/planten van verschillende gewassen.
Ik was benieuwd hoe u aardappels combineert. Ik had zelf bedacht om het met peulen te combineren. Maar voor later in het seizoen vind ik het lastig, omdat aardappels ook in de breedte veel ruimte innemen. Daarnaast vind ik het ook lastig omdat ik nooit op de diepte van de worteling van de verschillende gewassen heb gelet.
Ik kan natuurlijk gewoon gaan experimenteren (ga ik ook doen), en ondertussen zijn alle tips welkom!
Bij voorbaat dank!
Frank Anrijs says
Aardappelen is een van de uitzonderingen die wij nauwelijks combineren. Het enige wat we er tussen zetten zijn tuinbonen. Ook aardbeien, erwten en staakbonen krijgen altijd hun eigen stukje.
Wel zetten we altijd kleine groepjes tussen de andere eilandjes zodat er wel nog een vorm van combinatie is, al is die niet even verregaande als de rest.
Groeten,
Frank