[mashshare]
Je zal het ongetwijfeld gemerkt hebben: afgelopen week hebben we een hittegolf gehad. Na maanden lage temperaturen en weinig zon was het verschieten om ineens temperaturen tot 34 graden te hebben, zeker wanneer je nog werk had in de tuin.
Maar niet alleen ik ben verschoten, ook de planten in de tuin hebben serieus afgezien. Ineens zo’n straffe zon na een droge periode met vaak een warme wind erbij: ook dat is verschieten voor je planten die al maanden ander weer gewoon zijn!
Wat planten in zo’n situatie het hardste nodig hebben, is water. Maar dat is na een droge periode met hoge temperaturen niet vanzelfsprekend. In de natuurlijke moestuin gebruiken we veel mulch omdat dit de bodem voedt, maar mulch heeft nog een ander belangrijk voordeel!
Het begin
Toen ik jaren geleden begon in mijn eigen tuin met het planten van aardappelen, was een heel groot probleem waar ik tegen aanliep de soort grond: pure zandgrond.
In het vroege voorjaar geeft dit wel enige voordelen zoals het vroeger opwarmen en sneller opdrogen van de grond, maar eens de zomer goed op gang komt en het enkele dagen niet regent, begint de miserie. Alles valt droog en mijn planten lijden onder het vocht tekort. Mijn gazon staat nu al op enkele plaatsen ros en het blad van de paardenbloemen is volledig verdord!
Sproeiers en regenputten
Ook in de moestuin viel vroeger alles snel droog maar ik was voorzienend geweest en had 2 grote waterputten (samen 18000 l) gestoken. Deze bleken echter toch niet zo groot te zijn toen ik begon met water geven. Ik merkte namelijk dat het onmogelijk was om mijn grond nat te krijgen. Na een tijdje liet ik de sproeier vele uren opstaan met als gevolg dat mijn beide putten snel leeg waren.
Mijn grond liet het water zo snel door en hield helemaal niets vast. Ik bleef dus met uitgedroogde groenten en lege waterputten achter.
Ondertussen ben ik al iets wijzer geworden en heb ik mijn grond in de moestuin bedekt met stro, houtsnippers en compost. Nu is het verschil met vroeger enorm. Mijn grond is na deze 7 jaren al veel rijker aan organisch materiaal en voelt ook niet meer zo zanderig aan. De laag mulch die er bovenop ligt beschermt de grond dan ook nog eens tegen watertekorten.
En dit is niet iets dat je leest en waarvan je moet denken: ‘Het zal wel, zo simpel is het nooit’. Het is écht zo simpel!
Verschillende manieren waarop een mulchlaag helpt
Een mulchlaag zorgt op verschillende manieren voor een betere vochthuishouding in de grond:
1. Allereerst door het verrijken van de grond met organisch materiaal. Hierdoor wordt het bodemleven gestimuleerd, wordt er meer humus gevormd en deze humus heeft de eigenschap om water goed vast te houden.
2. De mulchlaag beschermt de grond tegen uitdroging. Doordat de zon niet rechtstreeks op de bodem schijnt, wordt de verdamping van water uit de bodem drastisch afgeremd. Ook dankzij de bedekking heeft een warme, uitdrogende zuiderwind geen invloed op de verdamping van de bodem. De bedekking – zeker in het geval van stro en houtsnippers – zorgt voor de perfecte isolatie.
3. Door de mulchlaag blijft de temperatuur van de grond stabieler. Net zoals de grond in het voorjaar te koud kan zijn voor een goede plantengroei, kan de grond in de zomer ook te warm worden. Bij een te hoge bodemtemperatuur stopt de groei van de planten en blijven ze stilstaan of gaan ze zelfs achteruit. Ook hierin komt de mulchlaag tussen en houdt de temperatuur veel lager. Doordat de temperatuur van de bodem constanter blijft, is er minder verdamping én kan de plant continue blijven doorgroeien. Ze wordt niet geconfronteerd met afwisselend goede en slechte eigenschappen – te warm, warm genoeg – zodat zijn stressniveau beperkt blijft. Hierdoor behoudt je een sterke, gezonde plant die nauwelijks last ondervindt van de hitte en droogte.
Het wordt zelfs nog straffer!
Nu is het zelfs zo dat wij (bijna) nooit water bijgeven in onze groentetuin. Droge periodes van enkele weken zijn geen probleem. Onze bodems zijn uitstekend voorzien van organisch materiaal, hebben een ideale waterhuishouding, zijn luchtig en los zodat wortels gemakkelijk kunnen zoeken naar water en overal ligt er een dikke mulchlaag.
Wanneer je dus momenteel problemen hebt met het droge weer – daar moet je zelfs geen zandgrond voor hebben bij 4 weken droogte en de huidige hoge temperaturen – weet dan dat een mulchlaag voldoende is als oplossing. Je moet niet investeren in een druppelsysteem, in sproeiers, waterputten en dure computersystemen.
Een laag met goedkoop stro of gratis houtsnippers voldoet 🙂 .
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Ann says
Nog een voordeel van mulch ( heeft niets te maken met de droogte of warme temperaturen ) is dat je groenten veel properder zijn als je ze oogst. Anders hangen ze vol aarde, want opspattende regen op een onbedekte bodem geeft veel zand op je groenten. Mijn ervaring Is wel dat je onder boontjes beter stro legt dan gazonmaaisel. Dat laatste kleeft er aan.
Marc D says
Beste,
Ik kan alleen maar volmondig eens zijn met hetgene u hier schrijft. Ik heb net dezelfde ervaring. Ook begonnen van een droge, schrale zandgrond. Na meer dan tien jaar organisch materiaal toevoegen (veelal onder de vorm van paardenmest omdat ik daar nu eenmaal makkelijk en goedkoop kan aanraken) en nu de laatste jaren serieus beginnen mulchen zijn de resultaten inderdaad zoals u beschrijft.
Vooral dat mulchen had ik al veel eerder moeten doen, maar goed, je ben nooit niet te oud om te leren….
Verder heel hard bedankt voor je blog, ik heb er al heel veel nuttige en praktische info uit gehaald en de resultaten zijn inderdaad zoals u het beschrijft.
Mvg
Marc
Frank Anrijs says
Leuk om te horen dat je ook zo enthousiast bent over mulchen!
Nog veel plezier in de tuin 🙂