Het seizoen in een natuurlijke moestuin begint in het najaar: mulch is massaal voorradig en het bedekken van de bedden zorgt voor een onkruidvrije start in het voorjaar. Spitten moet ook niet dus veel werk aan de voorbereiding heb je niet. Je aardappelen poten, je erwten planten, je ajuintjes en sjalotten in de grond steken kan allemaal zonder veel voorbereiding in de maanden maart en april.
Maar eens de echt zaai- en plantperiode aanbreekt in mei, is ook het onkruid al aan het groeien. Zelfs als je goed mulcht, zal er hier en daar toch onkruid opkomen, alles dat zichzelf heeft mogen uitzaaien, radijsjes, dille, koriander, melde … noem maar op. Deze komen uiteraard niet allemaal op de juiste plaats terecht, dus ook hier zal je moeten ingrijpen.
Maak je geen illusie
Maak je geen illusie, ondanks het feit dat je niet moet spitten en veel minder onkruid hebt, blijft het in sommige periodes heel druk in de tuin. Zeker wanneer je een grote tuin hebt, heb je veel zaai- en plantwerk. Daarnaast moet je gras afrijden want dat groeit momenteel hard, hagen scheren, een beetje wieden en eventueel hier en daar wat extra houtsnippers op paden strooien.
En dat alles uiteraard naast je gewone leven dat ook gewoon doorgaat met communiefeesten, sporten van kinderen, werk, huishouden … Het is niet altijd evident en je krijgt dan ook altijd het gevoel dat je hopeloos begint achter te geraken. In deze periode verandert in enkele weken de tuinsituatie altijd gigantisch, vind ik.
In de winter en het vroege voorjaar haal je steeds meer in en loop je soms zelfs een beetje voor: de tuin is mooi bijgewerkt, alles is afgedekt, je zaden staan klaar en het zaaigoed is besteld. Het planten van de eerste sla’s, erwten en aardappelen gaat ook vlot, maar dan ineens begint alles te groeien en moet alles tegelijk gebeuren en voel je de controle zo door je vingers glippen. Wanneer je dan rondloopt in de tuin, zie je overal dingen die moeten gebeuren maar waar je vaak geen tijd voor hebt omdat er eerst nog iets anders moet gebeuren 🙂 . Een licht paniekerig gevoel geeft dan wat kriebels in de buik.
Bijt door
Wanneer je daar te veel aan toegeeft, bestaat het gevaar dat je de verkeerde beslissing neemt en de tuin even laat voor wat het is. Maar dan wordt het juist nog veel erger en wordt de opdracht nog veel zwaarder.
Het juiste om op zo’n moment te doen is je te focussen op kleine taken en deze uit te voeren. Het is belangrijk om gewoon verder te doen, ook al lijkt dat niet veel zoden aan de dijk te zetten! Kuis een eilandje op en plant en zaai dit vol. Rij je gazon af en gebruik dit materiaal om al een deel van je bedden te mulchen. Contentreer je op wat je gedaan heb en niet op wat er allemaal nog moet gebeuren.
Want is het maar tot in juni dat de natuur zo snel en uitbundig groeit. Ze houdt deze spurt nooit lang vol en valt stil tegen de zomervakantie. Je ziet dan alles trager groeien in de maanden juli en augustus en dit geeft je tijd om geleidelijk aan je achterstand weg te werken. Doe elke keer het meest dringende eerst en stilaan is het meest dringende wat moet gebeuren oogsten: het planten en zaaien is achter de rug, het opkuisen en mulchen is gebeurd en de rust keert weer enigszins terug. Het moment van intens genieten in je eigen tuin, van je eigen oogst is weer daar en daar doen we het toch allemaal voor 🙂 .
Vergeet in zo’n drukke periode nooit dat het slechts tijdelijk is, dat je gewoon moet doorbijten en je na enkele weken waarschijnlijk weer helemaal bij bent.
Trek eventueel je conclusies
Als je dit probleem trouwens elk jaar hebt en de periode iets langer duurt dan je aangenaam vindt, is het misschien een goed idee om je tuin wat in te krimpen zodat je hem makkelijker onder controle kan houden. Want enige wildgroei is wel gewenst in een natuurlijke tuin maar het moet redelijk blijven: het hoofddoel blijft natuurlijk groenten kweken en oogsten!
Dus heb je wat knikkende knieën en een wee gevoel in je maag wanneer je naar buiten kijkt? Helemaal niet abnormaal, je bent zeker niet alleen. Gewoon koppig blijven verder doen, beetje voor beetje verder werken en binnen enkele weken zit je terug in een compleet andere situatie 🙂 .
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Janneke says
Heel herkenbaar wat je hier beschrijft. Die lichte paniek en die onrust over wat er niet allemaal moet op het zelfde moment. Goed om te weten dat het straks weer rustiger wordt!
Pé says
Geruststellend en motiverend om dit te lezen !
ber creemers says
allee, we zijn niet alleen het voorjaar is niet voor niks de drukste periode van het jaar.
Maria says
Precies op het juiste moment deze geruststellende woorden. Dank 🙂
Marie-Helene JanS says
ik had het gevoel dat ik het redelijk onder controle had, en dan begint alles te groeien, wordt het zó warm dat het niet meer werkbaar is, een paar regenbuien, en je kent je tuin niet meer terug. Dan loop ik rond als een kip zonder kop, doe overal een beetje. Ik zou bijna een planning moeten maken, een agenda opstellen en mij daaraan houden.
Maar de patatjes staan er mooi bij, er zijn erwtjes in overvloed, worteltjes, de slakken eten enkel bonenblaren en zo te zien geen bonen, dus we zullen maar niet klagen. Ik probeer je boek in praktijk te brengen, en dat komt wel dik in orde.
Frank Anrijs says
Altijd positief blijven denken, binnen enkele weken ben je weer bij en kan je volop oogsten en eten van je eigen groenten 🙂 !