Tuinieren heeft 1 groot voordeel (wat velen misschien wel een nadeel vinden :-)) en dat is dat geen enkel jaar het zelfde is. Elke keer loopt u weer tegen nieuwe vragen aan, elke keer krijgt u weer nieuwe keuzes.
Het weer is anders, dan is het droog of lang koud, of u heeft ineens konijnen in de tuin, een nieuwe serre, u wilt nieuwe soorten groenten proberen, zelf zaad gaan oogsten, … Tuinieren, en zeker wanneer u natuurlijk tuiniert, blijft zo elke keer weer een uitdaging en het blijft zo ook verschrikkelijk interessant. Het gaat nooit vervelen :-).
Zelfs mijn ouders weten nog niet alles, en die hebben samen toch zo’n kleine 80 jaar tuinervaring schat ik. En ik moet zeker nog gigantisch veel leren, al heb ik natuurlijk wel altijd een goede hulplijn achter de hand.
Mijn blog is opgezet als verslag van mijn zoektocht naar dé manier van tuinieren maar ik heb nooit de pretentie gehad dat wij weten ‘hoe het moet’ in de natuurlijke moestuin. De online cursus is een manier om onze werkwijze en methodes van tuinieren uit te dragen, maar het is veel meer dan dat geworden. Ik had het eigenlijk wel moeten verwachten, maar ik heb ondertussen op het forum en via mail al verschillende dingen geleerd en opgestoken.
Soms was het een tip, een verbetering van een teeltschema, soms was het een link naar een video of film, …
Korte college’s
Er bestaat blijkbaar zoiets als de Universiteit van Nederland, waar men video’s online zet van college’s. Het zijn korte video’s die gaan over één specifieke vraag. Elke week is er een andere docent die 5 dagen lang (1 week) telkens één vraag over iets uit zijn vakgebied beantwoordt. Het mini-college duurt telkens zo’n 12 – 15 minuten wat het juist kort genoeg maakt om snel even te bekijken.
Op het forum van de cursus werden een tijdje geleden enkele video’s geplaatst (dank u Jean-Paul 🙂 ) en deze waren heel interessant vond ik. De docent is een vlotte spreker en legt verschillende mechanismen van planten heel duidelijk en verstaanbaar uit. Ik heb er verschillende dingen uit opgestoken, ook de laatste video is heel interessant. Hierin legt de docent uit waarom hij een voorstander is van GGO’s, en dat was niet echt voor de redenen die ik verwacht had :-).
Hieronder staan de verschillende video’s, enjoy :-):
1. Hoe kan een eikeltje uitgroeien tot een boom van duizend kilo?
2.Waar zitten de ogen van een plant?
3. Hoe praten planten met dieren?
4.Hoe behandelen planten zichzelf tegen griep?
5. Is genetische manipulatie van planten een goed idee?
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht.
jean-paul says
Heel graag gedaan frank .
Frank Anrijs says
🙂
Esmeralda says
Met Michel Haring!!! Super! Bedankt om te delen! (Wat een interessant ding, die Universiteit van Nederland)
Sanne Kreuze says
Ik had ze al gezien op het forum. Maar ik heb ze maar nog een keer gekeken want het was alweer even geleden. Wat een heerlijke informatie. En wat een liefde voor het vak.
Woelmuizenier says
klinkt allemaal wetenschappelijk interessant. Vanuit een holistische visie zijn deze uiteenzettingen toch zo eng begrepen dat ik er helemaal niks mee kan doen.
Door de vele bomen het bos niet zien.
Sorry.
Frank Anrijs says
Ik heb wel graag achtergrond bij wat ik doe. Ik ben van nature heel nieuwsgierig en weet graag waarom iets gebeurt (of juist niet).
Iedereen zijn meug zeker 😉
Woelmuizenier says
Dag Frank,
ik heb zeker geen problemen met wetenschappelijke interesses en inderdaad ‘elk zijn meug’. 🙂
Maar wat mij bijzonder stoorde is de nogal (voor mij althans) misleidende info omtrent GGO’s. Dat Dr. Haring de megamonoculturen discrediteert is positief, alleen zijn deze niet het gevolg van de inzet van GGO’s maar wel veroorzaakt door een verkeerd landbouwbeleid (waarin ook de wetenschap een grote rol speelt). Heel ergerlijk vind ik dat Dr. Haring een met Bt gemanipuleerde plant gelijk stelt met het handmatig gebruik van Bt en er zijn publiek niet op wijst dat een overmatige en profylactische inzet van Bt kan voeren tot Bt-resistentie.
Er bestaat (nog) geen gevaar dat private tuinders Bt-mais zullen planten maar zij kunnen wel de strijd tegen GGO’s tegenwerken eens ze overtuigd zijn dat er eigenlijk niks aan de hand is.
Of zie ik dat verkeerd?
Frank Anrijs says
Wat ik vooral onthouden had uit die video was dat het gebruik van deze kennis heel nuttig was in een labo, maar eigenlijk verwerpelijk om in de vrije wereld te gebruiken.
Maar misschien wou ik iets te graag dat eruit concluderen en heb ik het niet helemaal juist begrepen 🙂
Woelmuizenier says
okay, 😉