De laatste tijd valt de vraag soms of ik geen boek wil schrijven over natuurlijk tuinieren of een brochure over mulchen, … Het is een opwindende gedachte om zelf zo iets te schrijven.
Toen ik klein was heb ik enkele keren geprobeerd om een verhaal te schrijven. Ik was zot van lezen en vond schrijvers zoals Thea Beckman, Jan Terlouw, Marc De Bel en zovele anderen echt fantastisch. Ik vond het ongelooflijk dat iemand zulke dingen kan bedenken, dat je zo’n verhalen kan laten ontstaan uit het niets …
Ik kon dat dus overduidelijk niet 🙂
Maar de vraag naar brochures klinkt steeds luider
Daarom heb ik het plan opgevat om tegen het begin van volgende lente enkele brochures te schrijven. Deze keer hoop ik een betere schrijver te zijn dan toen ik 9 jaar was. Ik denk dat het feit dat ik het nu allemaal zelf beleef en er ook heel actief over nadenk het wel iets gemakkelijker zal maken ;-).
Het zullen ook geen verhalen over trollen, liefde, aliens en zo zijn, al kan je soms raar verschieten in een natuurlijke tuin …
Enkele onderwerpen die mij na aan het hart liggen zijn het bodemleven, mulchen en composteren. Ook het opstarten van een natuurlijke moestuin is geen evidente informatie om te vinden, dat lijkt mij dus ook een interessante kandidaat.
De opbouw, inhoud en manier van werken weet ik nog niet zeker, al rijpt er al wel wat in de diepe krochten van mijn hersenpan.
Ik denk dat ik het best de brochures redelijk praktisch hou, veel foto’s en misschien filmpjes?
Ik heb snel een paar voorpagina’s gemaakt, deze kunt u hieronder bekijken:
Suggesties over onderwerpen?
Suggesties over opbouw, geprefereerde dikte, geprefereerde prijs?
Alles is welkom in de reacties hieronder :-)!
En indien je binnen enkele maanden nog niets nieuws hebt gehoord over dit project, stuur me dan even een mailtje als ‘reminder’. Teken dat ik een beetje moet gepord worden om het af te werken :oops:.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Brigitte Martens says
Doen Frank!! 🙂
Andyvp says
het mag iets worden zoals dat van Ruth Stout , dat was zeker al de moeite, en al te lang geleden …gewoon doen !
Tom says
Een niet meer dan logische volgende stap, Frank! Daarna misschien een tv-programma op VIER bijvoorbeeld? Ik heb al een kleine suggestie voor de titel: “De moestuin volgens Frank”. Of is dit te vergezocht misschien? 🙂
Qua inhoud zou ik het bondig en simpel houden. Dus zeker niet al te veel afwijken van de manier waarop je deze blog opstelt. Veel succes en ik kijk al uit naar het resultaat!
Frank Anrijs says
Ik zal beginnen met enkele brochures hé 😉
Marie says
Woohooo, je bént een echte schrijver! Succes en wij zullen porren;)
noranuyts says
Whoohoo.. awel, ik koop ’em 😉
Joke says
Go for it!!
Frank Anrijs says
Hey, iedereen heel hard bedankt voor het enthousiasme 😀
Heel leuk om te horen!
Germa says
Gewoon doen Frank.
Je blog leest heerlijk weg dus de folders zullen vast geen probleem opleveren.
En als de folders aanslaan bij het grote publiek….ik verwacht niet anders…..pak dan het plan maar op een boek(je) over Natuurlijk Moestuinieren te schrijven…..dan bestel ik hem meteen 😀
Lea Vergaelen says
Dat zou prachtig zijn ! Ik lees nog altijd liever in een brochure of een boek dan op een tablet ! Ik moet het papier voelen … ! Niet te lang mee wachten zou ik zeggen.
Lea
Frank Anrijs says
Ik ben voorlopig nog aan het twijfelen tussen papieren brochures en online. Ik ben er nog niet uit, maar ik heb nog enkele maanden 🙂
mieke vanderhaeghen says
ja frank
gewoon doen
Ivy Dillen says
Even wat praktische dingen van een schrijver tot een andere. Er zijn twee manieren om iets gepubliceerd te krijgen: ofwel doe je het in eigen beheer, ofwel zoek je een uitgever. In het eerste geval steek je er redelijk wat geld in en moet je zelf voor verspreiding zorgen. Een voordeel is dat je een blog hebt en via die weg redelijk wat verkocht zal krijgen. Maar tenzij je er een verliespost van wilt maken, moet je een relatief hoge verkoopprijs vragen om uit de kosten te komen. Voor brochures kan dat problematisch zijn. De meeste mensen denken aan een brochure als iets dat je gratis meeneemt.
Via een uitgever heb je dat probleem weliswaar niet, maar dan heb je ook niet meer de vrijheid om je brochures te verspreiden op de manier dat je zou willen. Vooropgesteld dat je al een uitgever vindt voor brochures. Ik zou je er succes mee willen wensen, maar ik vrees ervoor.
Een derde mogelijkheid is dat je via sponsors werkt. Als je bij voorbeeld je brochures in naam van Yggdrasil schrijft (ik veronderstel dat het een vzw of bvba of iets dergelijks is) dan kan je de brochures daar aftrekken en via de kanalen van het project verspreiden. Dan kan je ook op andere plaatsen sponsors zoeken, die je dan als tegenprestatie in de brochure vermeldt. Ik denk maar aan banken en bedrijven die zichzelf als groen en toekomstgericht willen profileren. De bieden dan teven ook een extra verdelingskanaal.
Voor brochures zoals jij die voor ogen hebt, zou ik persoonlijk die derde optie gebruiken.
De vraag blijft alleen of je met die brochures een ander publiek gaat bereiken dan die personen, die je toch al bereikt met je blog. Uiteindelijk moet dat wel de bedoeling zijn als je er al dat werk en energie wilt in steken. Daarom moet je echt eerst goed nadenken over hoe je dat kan. Een permacultuuraanpak, zeg maar: eerst het design en pas als dat volledig is beginnen aan de implementatie.
Overigens ben ik altijd bereid om te proeflezen en advies te geven omtrent taal en stijl. Even goede vrienden als je daar niet op ingaat, natuurlijk.
Frank Anrijs says
Bedankt voor je uitgebreide reactie!
Ik ga alles in eigen beheer uitgeven, al zal het dit jaar zo’n vaart nog niet lopen denk ik.
Ik wil niet afhankelijk zijn en ik wil zeker geen compromissen sluiten om meer mensen te bereiken. Dan liever klein blijven.
Het zal dus optie 1 worden, voor de financiering heb ik wel enkele ideetjes, maar we zien wel.
Voor het proeflezen heb ik u genoteerd, ik zal iets laten weten wanneer ik er klaar voor ben 😀
PS: Bent u dan een ‘echte’ schrijver? Wat van u kan ik lezen?
Ivy Dillen says
Dat hangt ervan af wat je een ‘echte schrijver’ noemt. Ik schrijf, dat is zeker. Publiceren doe ik niet zo veel meer. Vroeger deed ik dat wel regelmatig in literaire tijdschriften, waarvan ik er zelf ook een redigeerde, ‘Pareltjes’ van de Westelse Literaire Kring Groep Siloc. Die bestaat echter niet meer. We hebben gezamenlijk ook enkele bundels uitgebracht in eigen beheer: ‘Westelse Schrijvers Anno 1994’, ‘Vertel me jouw stilte’ en ‘Die Heide träumt in mir’. Volgens mij zijn die alle drie in de bibliotheek van Westerlo nog te vinden. Het laatste boek was een samenwerking met mensen uit Oost-Duitsland als ode aan (en ter promotie van) de Dübener Heide, een natuurgebied bij Bad Düben in het vroegere DDR.
Dat is echter allemaal literair werk. Non fiction, zoals jij dat wil schrijven, heb ik eigenlijk alleen maar gedaan als de gelegenheid zich opdrong: artikels over bepaalde dingen in verenigingstijdschriften en dergelijke als me erom gevraagd werd.
Tegenwoordig schrijf ik nog wel en werk ik zelfs aan een aantal verhalen die ooit romans willen worden, maar de publicatie daarvan stel ik uit tot ik een aantal lastige dingen uit mijn leven weggewerkt heb, zoals de noodzaak om te gaan werken om financieel gezond te blijven. Maar de tijd om vrienden en kennissen die willen schrijven bij te staan met advies neem ik me nog altijd. Om eerlijk te zijn doe ik dat meer dan dat ik zelf nog nieuwe dingen schrijf.
Maar zoals gezegd, ik wil mezelf niet opdringen. Het is een welgemeend aanbod van een vriendendienst, maar ik zal het je zeker niet kwalijk nemen als je het liever op een andere manier doet.
Sanne Kreuze says
Ergens in een van je artikelen begin je met een een verhaal over je autistische zoon. Je wijdt daarbij wat uit over wat dat voor jullie gezin inhoudt. Daarna, maak je de link met natuurlijk moestuinieren. Dat doe je op zo’n organische en vloeiende manier. Als je dat goed kan (en dat kan je) dan ben je een schrijver. Bedenk daarbij dat jouw blog razendpopulair is en dat je het talent bezit om anderen (door middel van jouw geschreven woorden) ernstig te besmetten met jouw natuurlijkemoestuinvirus. Volg je hart. Als jij een boek wilt schrijven, weet dan dat je het talent in ieder geval hebt.
Frank Anrijs says
Dank u wel Sanne
Michèle Thienpont says
Doen Frank!
Frank Anrijs says
Yes!
Judith Postelmans says
je bent een goede schrijver en een schrijver met veel kennis. Waarom zou je die niet delen? Doen zou ik zeggen!
Judy Nitters says
Doen! Je bent een super schrijver; duidelijk en zeer informatief!