Dit is het laatste artikel in de reeks: Antwoord op Uw Vragen (Bekijk vorige delen: Deel I en Deel II)
Er zijn nog enkele vragen bijgekomen in de reacties, die zal ik hieronder beantwoorden. Indien u een vraag had gesteld en ik heb deze niet beantwoord in één van de drie artikels, laat dan iets weten en ik plak het er vanonder nog bij :-).
1.Hoe een planning opstellen bij combinatieteelt?
En de hoofdvraag die ik heb is eigenlijk , jij plant en zaait alles door elkaar, en ik wou dit ook gaan proberen , maar hoe begin je daaraan omdat alles toch niet tegelijkertijd uitkomt of even snel groeit .
Alles groeit inderdaad niet even snel. Wij hebben onze bedden opgedeeld in verschillende stukken, telkens een 2-tal meter lang. Dit noemen we eilandjes (het kind moet een naam hebben). In de winter wordt de planning opgemaakt: wat we waar gaan zaaien en telkens worden de bedden opgedeeld in eilandjes. Elk eilandje wordt dan volgeplant met groentesoorten die allemaal gelijktijdig geplant of gezaaid moeten worden.
Wanneer we dan in april of mei beginnen planten en zaaien wordt 1 eiland ineens vol gezaaid en geplant. Hierdoor kan je vooraf je combinaties plannen en moet je achteraf geen kleine plantjes planten tussen volwassene planten.
Wanneer het groeiseizoen verder vordert, wordt een eiland geleidelijk leeg geoogst. Wanneer we dan later op het seizoen nog dingen bijplanten en bijzaaien, hebben we geen planning meer om te volgen. Hier en daar zijn dan enkele lege plaatsen ontstaan na het oogsten, deze worden dan beplant naargelang het uitkomt.
De leeggekomen plaatsen worden zo opgevuld en je kunt blijven combineren.
De verschillende combinaties van planten op 1 eiland kan je elk jaar opnieuw gebruiken, eens je enkele goedwerkende combinaties hebt gevonden, kunt u elk jaar uw eilandjes kopiëren op een andere plaats en is het voorbereidende werk in de winter snel gedaan.
2. Overschot aan paardenmest
Dierlijke mest van koeien, kippen, paarden, … is een rijke meststof en kan niet rechtstreeks op bedden gebruikt worden. Wel ideaal is deze mest om te gebruiken in de composthoop.
Ik vermoed dat veel mensen die tuinieren ook een composthoop hebben en al hun snoeiafval, onkruid, grasmaaisel en bladeren verzamelen en gebruiken om compost van te maken. U weet waarschijnlijk ook dat een composthoop best hoge temperaturen bereikt om alle onkruidzaden en pathogenen te doden. Enkele uren 65 °C is voldoende maar het bereiken van deze temperatuur is niet altijd vanzelfsprekend.
Wanneer u stalmest van koeien, paarden, ezels of kippen kan gebruiken om de composthoop op te zetten, gaat deze werken als een compostversneller. De mest zit immers tjokvol voedsel voor micro-organismen en bevat al een grote verscheidenheid aan leven.
Na enkele maanden heeft u mooie compost die onkruidvrij is, de goede eigenschappen van de stalmest zijn overgedragen aan de compost. Deze compost is ideaal om te gebruiken op uw permanente bedden.
3. Wat betekent een indeling van de tuin volgens een takkenstrucutuur?
Wie is ingeschreven voor mijn nieuwsbrief heeft hier al een tekening van gezien en een korte uitleg over gekregen:
De indeling volgens een takkenstructuur zorgt er eigenlijk voor dat het oppervlak aan paden in uw tuin tot een minimum wordt herleid. Wanneer u naar de tekening kijkt, dan valt op dat er wordt vertrokken van een breed centraal pad dat vertakt en steeds smaller wordt om op verschillende plaatsen dood te lopen.
De structuur heeft wat weg van de centrale stam van een boom die overgaat in takken die verder vertakken, …
De paden die veel betreden worden zijn breed, paden waar u maar enkele keren per jaar komt, kunnen heel smal zijn. Doordat u de belangrijke paden breed houdt, kunt u zich toch moeiteloos verplaatsen in de tuin met kruiwagens en ander materiaal. Maar een heel groot deel van de paden gebruikt u niet veel en deze kunnen dus veel smaller worden. Hierdoor wint u veel ruimte en wordt uw tuin veel efficiënter bewerkt.
Eerst nadenken, dan doen
Voordat u begint met het aanleggen van deze boomstructuur, moet u altijd even nadenken over belangrijke looprichtingen, welke ingangen u wilt hebben in de tuin, waar u dikwijls komt en ook moet u rekening houden met de persoon die het meeste in de tuin werkt. Hij/Zij moet overal comfortabel aankunnen, een groot persoon zal dus nog minder paden nodig hebben!
De indeling van de boomstructuur hangt niet af van wat u wilt zaaien, het hangt enkel af van wat uw belangrijkste paden zijn.
4. Wanneer gebruiken jullie serres?
Wij hebben 2 kleine plastic tunnels waar we in de winter veldsla en winterpostelein in kweken. Wanneer deze planten weg zijn, zetten we sla, peterselie en vroege bloemkool.
Na de bloemkool komen de tomaten, paprika’s, pepers en aubergines. Dit zijn allemaal planten die in onze streken buiten niet dikwijls succesrijk zijn.
5. Aan Tom De Vlaminck
Het is inderdaad perfect mogelijk om gewoon een gat te maken en daar in te planten, zelfs in een gazon. Maar het gras gaat grote concurrentie zijn voor uw groenten en deze verstikken. Afdekken met karton en stro lost dit probleem grotendeels op.
Wel zou ik rond de plantjes zelf toch ook een stuk opkuisen, zodat ze niet direct overgroeid worden, maar zelf eerst kunnen aansterken voordat ze de concurrentie moeten aangaan met gras.
Het eerste jaar gaat uw opbrengst nog niet echt gigantisch zijn, de concurrentie met het afstervende (bedekte) gras speelt toch verschillende maanden. Het tweede jaar van bedekking gaat de grond onder het stro overal perfect zijn en bent u echt vertrokken met de moestuin.
6. Fruitbomen zaaien en enten
Ik ben van plan om na de ijsheiligen een haag van fruitbomen en bessen te planten. De bedoeling is om zaad rechtstreeks in de grond te planten en vervolgens te enten. Twee vragen hieromtrent:
1) er wordt aangeraden om ook stikstof- toevoegende planten te zaaien zoals de legume familie. Echter, ik dacht begrepen te hebben dat fruitbomen het nuet goed doen in stikstofrijke grond. Klopt dit?
2) Als ik begin mei plant, zullen de boompes dan voldoende ver zijn tegen de eerste vorst in oktober of november?
Mijn ervaring met fruitbomen zelf opkweken is beperkt. Ik kan u hier dus geen antwoord op geven. Waar u hierover wel de juiste informatie gaat vinden is op volgende site: De Houtwal.
Dit is het dan, ik hoop dat u allemaal klaar bent om het nieuwe plantseizoen met beide handen vast te pakken en er goed tegenaan te gaan. Het opstarten zou nu toch al iets vlotter moeten gaan. Wanneer u tijdens de volgende maanden toch nog vragen heeft of kleine probleempjes tegenkomt, zet u deze maar in de reacties onder een artikel of stuur mij even een mailtje (Contact).
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
pieter says
Geachte,
Men kan ook op lege plekken bv groenbemester zaaien.
Er is een prachtige groenbemester met pupere bloemen Phacelia genaamd.
Het bevriest ook.
Pieter
Frank Anrijs says
Dag Pieter,
het is inderdaad ook een goede optie om in de herfst op lege plaatsen een groenbemester in te zaaien.
In ons systeem is het echter redelijk moeilijk omdat onze bedden nooit grote lege plekken hebben. We hebben heel de winter door veldsla, prei, kolen, spruiten, postelein en vaste kruiden verspreid over de bedden staan waardoor het heel moeilijk wordt om een groenbemester in te zaaien.
Bedankt voor de tip,
Frank
Sophie says
Wat de paardenmest betreft dat je toevoegt aan de compost.
Op welk moment wordt deze best toegevoegd aan de compost?
Heeft de mest in de compost nog nut zo de compost pas na een jaar gebruikt wordt.
Frank Anrijs says
Dag Sophie,
je kunt de paardenmest best toevoegen tijdens het opzetten van de composthoop. Het werkt als een activator en zal de hoop tot een hogere temperatuur stimuleren.
Het is natuurlijke het beste om de compost te gebruiken direct nadat hij uitgerijpt is, na een jaar zullen er al veel voedingsstoffen verdwenen zijn. Maar uw compost blijft natuurlijk een uitstekende bodemverbeteraar en zal altijd een gedeelte van de voedingsstoffen blijven behouden!
Groeten,
Frank
jan dheedene says
Dag Frank,
Ken je dit: http://urbanfarmerseward.posterous.com/potato-towers-and-living-fence-posts
De aardappeltoren, supergoed idee.
Groenten
Jan
jan dheedene says
Dag Frank,
Ondertussen heb ik veel plantjes binnen in huis die staan te popelen om buiten verplant te worden. Alleen gooit de koude en nattigheid roet in het eten. Of niet? Mag ik nu reeds de plantjes buiten zetten? Ik denk dat het probleem is dat de plantjes nu in kartonnen eierdozen staan waardoor de wortels van de plantjes niet diep genoeg kunnen wortelen. Zodoende vrees ik dat ik die plantjes best zo snel mogelijk buiten ga zetten. Mogen die trouwens gewoon in de eierdoos blijven zitten, met doos en al in de grond?
Merciekes
Jan
Frank Anrijs says
Dag Jan,
wij zitten momenteel met hetzelfde probleem. Slaplanten die dringend moeten uitgepant worden, aardappelen die uitlopen en ajuintjes die popelen om in de grond te geraken.
Toch wachten we nog af, alhoewel de tomaten al scheef beginnen te groeien en de bovenverdieping stilaan volgeraakt met voorgezaaide perspotjes. Ik verwacht volgende week alles te kunnen uitplanten, zelfs al blijft de kans op nachtvorst blijkbaar nog heel groot voor de volgende 2 weken.
Maar we kunnen niet blijven wachten natuurlijk :-).
Het mee uitplanten van de eierdoosjes lijkt mij mogelijk, al heb ik hier geen ervaring in en weet ik niet hoe snel het karton wak wordt zodat de wortels erdoor geraken. Hangt ook een beetje van het weer af denk ik.
Nog even wachten en dan kunnen we er eindelijk aan beginnen en is de lange winter achter de rug!
Groeten,
Frank
maria verachtert says
Hallo Frank
Ik heb in de nazomer rapen gezaaid om de netels te verminderen, maar wat doe ik nu met al die rapen, het zijn zeker 5 grote kruiwagens , is dat niet wat veel om bij de compost te doen ???
De herten die ik heb, lusten ze niet …
bedankt
maria
maria verachtert says
hallo Frank
Zijn er groenten die goed gedijen in de schaduw ??
naast en vooraan mijn serre is er veel schaduw, vandaar de vraag
bedankt
maria