Onkruid wieden is een tijdrovende bezigheid en een bezigheid die in een klassieke tuin heel veel frustraties oplevert. Het onkruid blijft immers terugkomen, wat u ook doet: hakken, trekken, spuiten, …
Zolang u uw grond blijft omspitten om uw moestuin klaar te leggen voor het voorjaar, haalt u verse grond en dus ook een immense voorraad aan verse onkruidzaden naar boven.
En dan kunt u weer heel het jaar door hakken, wieden … en vloeken.
Het kan anders (en beter)
Wanneer u niet meer spit maar permanente bedden gebruikt, gaat het onkruidprobleem grotendeels opgelost zijn.
Niet in het eerste jaar, maar de onkruiddruk gaat geleidelijk afnemen, op voorwaarde dat u het onkruid heel goed bijhoudt in de eerste jaren!
Niet voor niets bestaat het gezegde:
‘Wie één jaar zijn onkruid laat staan, moet zeven jaar uit wieden gaan!
Doordat u op uw bedden een constante bedekking heeft van compost, stro of houtsnippers gaat het onkruidzaad in de bodem geen kans krijgen om te kiemen en te groeien. Het is immers afgeschermd van het licht.
De enige onkruiden die nog kunnen opgroeien zijn wortelonkruiden zoals distels, brandnetels, heermoes en kweekgras. Indien u deze consequent verwijdert zodra ze tevoorschijn komen, kunt u deze heel gemakkelijk de baas. Ze zullen er trouwens na enkele jaren uitgeput de brui aan geven.
U moet dus geen schrik meer hebben voor onkruidzaden die in de grond opgeslagen zitten, maar hoe zit het met onkruiden die uw tuin komen binnenwaaien?
Alertheid geboden
Ik heb gemerkt dat dit in mijn eigen tuin geweldig meevalt. Een natuurlijke tuin heeft heel veel belang bij natuurlijke randen en een zeer belangrijke functie hiervan is het afschermen van de tuin.
Deze afscherming is zowel tegen wind, koude als tegen inwaaiend onkruidzaad zeer effectief. Doordat er een fysieke barrière is voor het zaad bereikt het uw tuin moeilijk en zal het ervoor neervallen of erover vliegen en erachter landen. Dit geldt wel enkel voor kleine tuinen, bij grote tuinen gaat de afscherming minder effectief zijn tegen onkruidzaden.
De weinige onkruiden die zich toch nestelen en verder uitgroeien gaat u zeer gemakkelijk kunnen verwijderen. Hier komt een ander belangrijk voordeel van het gebruik van een constante mulchlaag naar voren.
Een mulchlaag blijft altijd los en luchtig, onkruiden zijn zeer gemakkelijk te verwijderen, met alle wortels! Dit in tegenstelling tot onkruiden in blote, harde grond. Het uittrekken is moeilijk en de wortels blijven dikwijls achter – zeker bij hakken – waardoor sommige onkruiden zeer snel weer uitgroeien.
Opgepast!
U moet wel goed opletten bij het wieden in stro, compost of houtsnippers. Probeer bij het uittrekken van onkruid zo weinig mogelijk aarde naar boven brengen, want deze aarde bevat telkens een grote hoeveelheid onkruidzaden.
Eindresultaat: arbeidsarme onkruidbestrijding
In het begin moet u bij het aanleggen van de permanente bedden eventjes hard werken, maar zeker niet harder dan wanneer u alles moet omspitten.
Na het aanbrengen van de nieuwe bedekking gaat u nog nauwelijks moeten wieden. Enkel de aanwezige wortelonkruiden steken nog hun kop op maar deze verwijderen is maar een klein klusje.
Het is pas na enkele maanden dat éénjarige onkruiden die zijn aangewaaid tevoorschijn komen en deze moet u zeker snel – en voorzichtig! – verwijderen.
Na enkele jaren (of sneller) heeft u een moestuin met heel weinig onkruiddruk en kunt u uw tijd in de tuin aan leukere en nuttigere dingen besteden!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Kim says
Alweer las ik met veel interesse uw blog! Deze tuinleek leert er veel van bij 🙂
ik had wel een aantal vraagjes:
– hoe mulch je bij bijvoorbeeld spinazie? Haal je de laag weg voor het zaaien en komt de spinazie door de mulchlaag heen?
– laat je de mulchlaag liggen tot deze vergaat? Of moet je deze af en toe “verversen”?
Groeten,
Kim
Frank Anrijs says
Dag Kim,
het hangt eigenlijk een beetje af wat je als mulch gebruikt. Wij gebruiken op sommige plaatsen compost als mulch en hier kan je gewoon direct in zaaien.
Wanneer je stro of houtsnippers of ander grof materiaal gebruikt, moet je inderdaad de mulch een beetje opendoen zodat je een smalle voor hebt waar je in kan zaaien. Laat na het zaaien de voor open liggen, zodra het zaad uitgekomen is en de planten iets gegroeid zijn, kan je de mulch tot helemaal tegen de nieuwe plantjes schuiven zodat alles terug goed bedekt is.
Een mulchlaag wordt verteerd door de bodemorganismen en dit gaat zelfs redelijk snel. U zult merken dat deze mulchlaag ‘verdwijnt’ en dat er na een tijdje terug plaatsen zijn waar de laag wel heel dun wordt zodat onkruid terug een kans krijgt.
Het enige dat u hiertegen moet doen is een extra mulchlaag erop leggen zodat de bodem bedekt blijft. Deze verterende laag mulch vormt een constante bron van eten voor de bodemorganismen, voedingsstoffen voor uw planten en een barrière voor het onkruid!
Groetjes,
Frank
Kampers Simone says
Beste Frank
Ik volg u nieuwsbrieven met veel intresse en heb al veel geleerd.
En de eerste keer dat nu vraag stel via deze blog.
Mijn vraag is wat moet ik doen met de Phacellia die op mijn bedden staan mag ik die gebruiken om te mulchen? Omdat ik niet spit en daarom dit niet kan onderspitten
En moeten de bonen planten hun wortel ook uit de grond want Velt had mij gezegd dat die mochten blijven zitten? Eveneens de afrikaantje en Oost-Indische kers en goudbloem die op de rand van de bedden staan, wat moet daar mee ?
.Je zegt gebruik wat je voorhanden hebt om te mulchen maar is er een volgorde? eerst bladeren dan stro en als laatste compost of houtsnippers?
Alvast bedankt om een antwoord op mijn vragen.
Simone
Frank Anrijs says
De Phacellia mag je zeker gebruiken om te mulchen. Wij knippen deze juist boven de grond af, net zoals bij de kolen, erwten, bonen, …
De wortels van deze planten verteren en verdwijnen tijdens de winter. De andere planten kan je gewoon laten staan, de meeste gaan kapotvriezen en verdwijnen.
Er is geen speciale volgorde bij het mulchen, maar compost zou ik er nooit tussenmengen. Hier komt veel te snel onkruidgroei op.
Kampers Simone says
Bedankt,
Wordt er in een koude serre van plastiek, ook mulching toegepast met hetzelfde materiaal ?
Ik woon in Frankrijk en heb hier Smeerwortel gevonden in de natuur denk ik?
Mag ik die nu verplanten en hoe doe ik dat het beste?
Simone Kampers
Frank Anrijs says
Wij mulchen met dezelfde materialen als buiten, meestal met groene materialen.
Smeerwortel die in de natuur groeit is meestal de gewone, deze raad ik niet aan uw tuin. Hij zaait zichzelf uit en verspreid zich snel doorheen de tuin.
Kampers Simone says
Ik heb reeds zaad aangekocht bij Biau Germe hier in frankrijk.
CONSOUDE GRANDE nom latin : Symphytum officinale die ik nog in potjes moet zaaien en later planten in de lente.
Maar bij toeval zag langs een beek allemaal smeerwortel staan met die mooie
groene bladeren en dacht die kan ik misschien ergens plaatsen op mijn grond en zo
vlugger kunnen mulchen, vermits ik veel plaats heb en niet in de nabijheid van mijn moestuin moet planten. Het blad is misschien eveneens goede mulch? Hier in Frankrijk vinden vreemd dat je dat zaad aankoopt.
Laat je misschien nog weten of het verplanten van die wilde smeerwortel kan ver van mijn moestuin de grond hier is zeer zware kleigrond. Toch beetje bij beetje is verbetering door het natuurlijktuinieren en de grond te bedekken. Bedankt voor het doorgeven van je kennis.
Simone
palit says
Wegens gebrek aan plaats het ik het volgende gedaan:
Ik heb 3 bedjes gegraven en alle onkruid erin gegooid en bedekt met aarde.
Is dit ook een manier van composteren?
Kan dit kwaad?
Hilde N says
Leuke blog!
Het principe van de grond afdekken met een laag mulch is een goed idee maar het kan en zeer vervelend neveneffectje hebben. Slakken vermeerderen immers gezellig onder die laag en het voorjaar en de zomer erop zit je met een slakkeninvasie. Spitten en wieden, het is een zalige bezigheid in vergelijking met lijdzaam toezien hoe alles wordt kaalgevreten… Geloof me.
Frank Anrijs says
Ik ben het daar toch niet mee eens 🙂 .
Spitten en wieden is een bezigheid die i 20 jaar geleden overboord heb gegooid en wij hebben al jaren geen last meer van slakken.
Slakken zijn opruimers van slechte, zieke planten. Verbeter je bodem, trek natuurlijke vijanden aan en je slakken zullen je met rust laten.