Wanneer je begint geïnteresseerd te geraken in iets, dan begin je via allerlei kanalen informatie op te zoeken. Zeker in ons huidige manier van zoeken, kom je dan al snel uit bij Internet en meer bepaald op Google.
Maar het grote probleem is niet de beschikbaarheid van informatie want er is gigantisch veel beschikbaar in de vorm van blogs, video’s artikels, boeken, forums, pdf’s, … Zoveel eigenlijk dat het zoeken al gauw een hopeloze opdracht wordt omdat je gewoon veel te veel vind. En wat moet je nu lezen, wat is waardevol en waar ga je iets nuttigs uit halen?
Of nog beter: wat is een compleet verlies van uw al kostbare tijd en moet u zeker niet bekijken/lezen/beluisteren?
Volgens mijn bescheiden mening ongeveer 99% van alles wat u vindt.
Wat is wel nuttig?
Ik heb al heel mijn leven graag en veel gelezen, boeken zijn dus de eerste bron waaruit ik put op zoek naar informatie. Maar dan stoot je als Nederlandstalige al direct op het probleem dat er nauwelijks boeken zijn over Natuurlijk Tuinieren in het Nederlands. Wanneer je dan ook nog de vertaling buiten beschouwing laat, blijft er maar 1 boek over en dat is Tuinen van Overvloed door Fransje De Waard.
Ik vond het een beetje een teleurstelling omdat het vooral de theorie achter de Natuurlijke Tuin behandelt en weinig echt praktijk gerichte informatie geeft. Het was voor mij een startpunt, niet meer of niet minder.
Engelstalige boeken
Het volgende boek dat ik tegenkwam was Gaia’s Garden van Toby Hemenway, wat wel een absolute openbaring was voor mij en waar ik heel veel uit gehaald heb – en nog steeds haal.
Als u serieus wilt beginnen met een Natuurlijke Moestuin en veel (met de nadruk op veel) praktische tips en kennis wilt lezen over planten, bodem, compost en de principes die gepaard gaan met een natuurlijke manier van tuinieren, dan is dit boek een absolute aanrader.
Ik heb het juist voor de vierde keer gelezen en blijf er nieuwe dingen in ontdekken, dingen waar ik vorige keer nog niet mee bezig was of problemen die ik nog niet was tegengekomen in mijn eigen tuin.
Ook een boek dat ik hier al besproken heb, Tuinieren zonder Spitten, is een absolute aanrader en moet u gelezen hebben indien u op een natuurlijke manier wilt tuinieren. Niet zo zeer de voorbeelden, maar wel het bewijs dat mulchen de beste manier is om onkruid weg te houden en tegelijkertijd uw bodem te verbeteren is, vind ik belangrijkste aan het boek.
Natuurlijke mag ook One Straw Revolution niet ontbreken, geschreven door Masunobu Fukuoka, de voorloper van de hele beweging rond tuinieren met de natuur.
Als laatste boek wil ik ook het uitstekende Teaming with Microbes aanraden, een uitgebreid boek over de bodemfauna én het belang van deze organismen voor de structuur en het leven bovenop de bodem. Heel leerzaam en vlot geschreven, het geeft een werkelijk fascinerend beeld van de interacties tussen en het ingewikkelde leven van de bodemorganismen.
Na het lezen van bovenstaande boeken, bent u voldoende gewapend om zelf aan de slag te gaan en kunt u gaandeweg meer zelf ontdekken. Toch geïnteresseerd in extra lectuur?
Gigantische voorraad interessante boeken
Ik ben overtuigd dat zeer veel informatie over Natuurlijk Tuinieren in het verleden kan gevonden worden. We moeten over tuinieren niet veel uitvinden, we moeten gewoon naar het verleden kijken. Vele dingen die ze voor de opkomst van chemische meststoffen en bestrijdingsmiddelen wisten en deden, passen perfect in de Natuurlijke Moestuin.
Schrijvers zoals William Albrecht, Rudolph Steiner, Lady Eve Balfour, Tom Dale, Charles Darwin, John Hamaker, Fukuoka, Julius Hensel, … kunnen ons zeer veel leren over onze omgang met de natuur en op welke manier het zou moeten.
Deze boeken zijn soms meer dan 100 jaar oud dus moet u wel altijd met een kritische blik deze boeken lezen, want sommige zaken zijn al hopeloos achterhaald. Maar het algemene gedachtegoed klopt en is nu belangrijker dan ooit. Denk maar aan wat Rudolph Steiner schreef over de honingbijen.
Vele van deze boeken kunt u bekijken en lezen via volgende link: Soil and Health Library.
Natuurlijk kunt u ook gewoon mijn blog blijven volgen, u inschrijven voor mijn nieuwsbrief en alles belandt simpelweg in uw mailbox ;-).
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Bor Borren says
Hoi Frank, vergeet je niet een van de belangrijkst boeken op permacultuur gebied: A Designers’ Manual van Bill Mollison? Samen met zijn 2 kleine uitgave Introduction to Permaculture 1 & 2.
Frank Anrijs says
Dag Bor,
ik heb dit boek nooit volledig gelezen, wel enkele stukken eruit die van toepassing zijn op ons klimaat. Het probleem – niet echt een probleem eigenlijk – is mijn achtergrond.
Ik heb jaren bij mijn ouders geholpen en veel dingen over permacultuur zijn normaal en vanzelfsprekend voor mij omdat ik het altijd zo gezien en gedaan heb. Tuinieren op de gangbare manier is voor mij al geleden van mijn kindertijd. Ik ben het gewoon om in organische lijnen te zaaien, sleutelgaten te gebruiken en constant te mulchen.
Als ik iets moest weten, kon ik het meestal aan mijn moeder vragen. Boeken zoals ‘Tuinieren zonder spitten’, ‘Gaia’s Garden’ en ‘Teaming with Microbes’ leken mij veel toegankelijker en daarom ben ik daarmee gestart. Het is eigenlijk nooit meer in mij opgekomen om ‘A Designers Manual’ nogmaals te bekijken, alhoewel het inderdaad een prima boek is waar heel veel ideeën in staan over natuurlijk tuinieren.
Veel van dit boek komt ook wel terug in Gaia’s Garden, maar zeker niet alles.
Een ander boek dat volgens sommigen misschien ook ontbreekt is Sepp Holzer’s Permacultuur, maar dat is bewust. Ik ben niet zo’n grote fan van Sepp voor verschillende redenen.
Bedankt voor de aanvulling, Bor :-).
Groeten,
Frank
Bor Borren says
Hoi Frank,
Ik heb de PDC gedaan bij Geoff Lawton en Designers’ Manual is de bais van de training. Vandaag had ik toevallig bij een andere permaculturist Gaia’s Garden in mijn handen. Inderdaad een fraai boek. Zie de methodiek van Bill er goed in terug komen, alleen op een ‘interactieve’ wijze. Groet Bor
Frank Anrijs says
Dag Bor,
lijkt mij gigantisch interessant om les te krijgen van Geoff Lawton!
Aangezien hij een leerling was van Bill Mollison, zal hij inderdaad A Designers’ Manual als basis gebruiken.
Zal het op mijn ‘te lezen’ lijstje zetten :-).
Groeten,
Frank
Wim says
Geachte heer Anrijs,
Mijn naam is Wim en heb al een aantal jaren een groentetuin.
Verder ben ik voorzichtig met persoonlijke gegevens vandaar alleen mijn voornaam.
Het mulchen is mij niet vreemd maar ik pas het alleen nog maar onder het klein-fruit toe.
Hierbij maak ik gebruik van grasmaaisel en houtsnippers van wilgenhout.
Vorig jaar waren we in Oostenrijk op vakantie bij een tuinliefhebster.
Eén van de boeken die zij mij gaf om te lezen inspireerde mij om te onderzoeken hoe het “anders” tuinieren toe te passen.
Mijn uiteindelijke doel is groeten te kweken zonder te spitten.
Het oorspronkelijk Oostenrijkse boek heet in het Nederlands:
Holzer’s permacultuur, schrijver Sepp Holzer, ISBN nr. 978 90 6224 517 8.
Wellicht kent u dit boek anders is het zeker de moeite waard hier kennis van te nemen.
Groetend,
Wim
Frank Anrijs says
Dag Wim,
bedankt voor je reactie!
Ik heb het boek gelezen, maar ik ben niet echt een fan van Sepp Holzer. Hier zijn verschillende redenen voor maar dat is voor een andere keer.
Ik hoop dat u veel succes heeft in uw tuin door op een andere manier te tuinieren!
Groeten,
Frank