Een groot probleem met de hedendaagse gronden is een tekort aan mineralen. Door jarenlange eenzijdige NPK-bemesting, door enkel groenten te oogsten en te weinig terug te geven, is de bodem leeggehaald.
Het resultaat is niet direct zichtbaar omdat de groei van de planten nog goed is. Dit komt omdat de meeste mineralen bij planten geen levensbelangrijke functie vervullen. Via bemesting worden de belangrijkste groeistoffen – stikstof, fosfor, kalium, magnesium, calcium en zwavel – aangeleverd. Hierdoor lijkt het alsof onze planten alles krijgen wat ze nodig hebben.
Het zijn dieren – en dus ook mensen – die de overige 90+ sporenelementen wel nodig hebben. Uit onderzoek is gebleken dat het mineraalgehalte van ons hedendaags voedsel met gemiddeld 60% gedaald is ten opzichte van de jaren ’60. Het is trouwens voornamelijk na WO II, na de opkomst van kunstmeststoffen, dat het mineraalgehalte dramatisch gedaald is.
Maar ook hiervoor maakte men zich al zorgen over het dalende aandeel van mineralen in de bodem. Een uitstekend, vooruitstrevend boek uit 1894 van Julius Hensel – Bread from Stones (1894) – legt het nut uit van bemesting met gesteentemeel. In het begin van vorige eeuw werd er nog redelijk veel met gesteentemeel bemest, eens de kunstmeststoffen doorbraken was dit volledig gedaan.
Er zijn nochtans veel voordelen verbonden aan gesteentemeel. Na een bemesting met gesteentemeel is er een verhoogd aantal mineralen in de bodem. Hierdoor heeft de plant gemakkelijk toegang tot essentiële sporenelementen die niet gebruikt worden voor de groei, maar voor verdedigingsmechanismen, gezondere groei en betere fotosynthese.
Uit onderzoek is gebleken dat gronden die niet gespit worden en bemest worden met gesteentemeel tot 80% minder last hadden van ziektes en plagen. Dit wordt bereikt omdat de planten gezonder zijn en natuurlijker groeien door de combinatie van voldoende voedingsstoffen, betere grondstructuur en beter bodemleven.
Het SEER is een Schots project die het gebruik van gesteentemeel – rock dust – actief promoot.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Esther says
Hallo Frank,
Dank voor deze inspirerende site!
Ik moestuinier al jaren biologisch maar ga nu wat veranderingen doorvoeren omdat ik minder onderhoud wil en ik een grotere tuin heb gekregen zonder meer tijd te hebben. Ik sta dus op het punt om niet de vertrouwde koemest met stro (die op onze vereniging gezamenlijk wordt ingekocht) aan te schaffen maar dus een zak lavameel uit de Eiffel van 20 KG a 22,95. Normaal zou ik in het voorjaar die mest onderspitten, Mijn vraag is nu, hoe mest jij? Ik zaai namelijk veel in de volle grond, doe je dan een handje lavameel in de zaairichel? Idem bij bijv aardappels in de geul? En doe je daar dan ook meteen compost bij of pas je compost alleen bovenop de grond toe: dus als mulch laag erop leggen of werk je dat toch ook wel in de grond?
Ik hoor het graag en alvast bedankt!
Groeten Esther
Frank Anrijs says
Wij leggen een dikke laag compost die dient als bodemverbeteraar. De lava kan je onder de compost toedienen, of achteraf bij geven in het plantgat of de zaaigeul.
De compost wordt dus niet ingewerkt, wat betekent dat het enige jaren duurt voordat het effect merkbaar is op grotere dieptes.
Ook belangrijk is werken met vaste bedden, anders gaat het niet lukken op het spitten achterwege te laten.
Esther says
hallo Frank,
dank je voor je reactie. Wat bedoel je met vaste bedden? Dat ik een vaste indeling heb qua bedden of wat anders.
Groeten Esther
Marc says
Hoi Esther, bedoeld wordt de bedden op een vaste plaats te houden, met vaste paadjes en nooit op de bedden lopen.