Een belangrijk principe in een natuurlijke tuin is het voorzien van verschillende functies voor één element. Door een goede planning kan u zo bv. veel plaats en werk besparen.
Een klassiek voorbeeld is denk ik wel de composthoop waar pompoenen op groeien. Het wordt veel als voorbeeld aangehaald, maar de invulling is niet altijd ideaal :-). Ik zie video’s en foto’s passeren waarbij ik mij afvraag of de resultaten wel goed zullen zijn.
Onze manier
Wij hebben hier en daar op ons terrein composthopen liggen. Deze hopen vormen de ideale plaats om pompoenen op te laten groeien. Maar ik heb al vele verschillende manieren gezien waarop mensen dit doen, wat de juiste is weet ik niet.
Ik kan enkel tonen hoe wij het doen, met goede resultaten!
Allereerst wordt de composthoop afgedekt met gemaaid gras. Hierdoor gaat er een tijd geen onkruidgroei zijn bovenop de composthoop. Tegen dat het gras verteerd is, hebben de pompoenplanten de hoop overgroeid en krijgt het onkruid geen kans meer.
Wij planten onze pompoenen altijd aan de voet van de composthoop, de planten groeien omhoog, de hoop op! Dikwijls zie ik pompoenen bovenop de hoop, maar hier zijn verschillende nadelen aan:
- De hoop moet nog gedeeltelijk verteren en zakt tijdens dit verteringsproces in. Dat is niet goed voor de plant en zijn wortels.
- De hoop is nog actief en gaat binnenin een te hoge temperatuur hebben. De wortels gaan daar niet groeien en zich moeten beperken tot de buitenkant van de hoop.
- Bij lange droogte in de zomer kan de hoop in de bovenste laag flink uitdrogen, waardoor ook de pompoen het lastig krijgt. De plant kan niet aan grondwater, dus gaat afzien!
Aan de voet van de hoop heeft de plant vele voordelen en niet de bovenstaande nadelen:
- Hij staat in volle grond en kan zijn water diep in de bodem gaan zoeken.
- Plant langs de zuidkant van de hoop, de pompoen kan zo profiteren van extra warmte
- Hij vindt zeer veel voeding in de onderste lagen van de composthoop. De temperatuur is hier een beetje hoger, maar nooit te hoog.
- De pompoen groeit op de hoop, de ingenomen plaats is dus beperkt waardoor u geen groot stuk moet voorzien voor pompoenen, maar u kunt een reeds ingenomen plaats nogmaals gebruiken!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Antoinette Verhagen says
Hoi Frank,
Komt dat goed uit met je bericht over de pompoenen planten!
Vanmiddag zouden ze op de composthoop geplant worden.
Dat wordt dus ongeveer beneden aan de hoop die is gemulchd met gras. Wat helemaal goed gaat komen.
Dankjewel!
Antoinette
Frank Anrijs says
🙂
Diet van Tuil says
Goed idee en precies op tijd: morgen ga ik de rest van mijn pompoenen planten. Tip: “plant” schuin naast elke pompoenplant een weggooi-waterfles, waar een stuk uit de zijkant/bodem is geknipt. De hals van de fles tegen de wortelkluit van de plant plaatsen. Wanneer het droog is in de zomer kan iedere plant gemakkelijk water krijgen via de fles.
Frank Anrijs says
Een andere tip: mulch voldoende, verbeter uw grond en je hoeft nooit extra water te geven 😉
Daniël says
Hallo Frank,
Wat is in dit geval bij bonen en kolen, het voordeel van golfende lijnen en geen rechte.
Bonen en kolen dat is een goede combinatie, jullie hebben er goede resultaten mee behaald ? Ze moeten ongeveer de zelfde tijd geplant worden, dat is al zeker belangrijk.
Dan ga ik dat ook samen planten en noteren voor de volgende jaren.
In mijn vorig plan kon dat helemaal helemaal niet, kolen hadden veel compost nodig en bonen weinig.
Die kolen krijgen dadelijk na het planten een mulch laag of niet en de bonen ook niet (die groeien er niet door?) Of blijft dat ganse stuk onbedekt liggen (gevaar voor uitdrogen?)
Frank Anrijs says
Dag Daniël,
de golvende lijnen hebben al zeker als voordeel dat het bed efficiënter kan gebruikt worden. Ook naar plaagmisleiding helpt het wel ,al is het in dit geval wat minder.
De compost is hier de voorlopige mulchlaag, het is een nieuw bed. Als de bonen boven staan gaan we het bed mulchen, op de oude bedden ligt er nog mulch van tijdens de winter. Deze wordt tijdens het planten en zaaien in deze periode overal aangevuld.
Bovenop de bonen moet je inderdaad niet mulchen, hiervoor laat je een strookje vrij.
Pé says
Een beetje moe van het studeren voor mijn job zag ik net dat deze blogpagina online is. Toch maar even kijken.
En ja hoor, weer wat bijgeleerd 🙂 Zo simpel en zo nuttig !
Sjoerdje says
Goedemorgen België
De één raadt aan om pompoenen wel te toppen en de ander laat ze gewoon doorgroeien. Wat is jullie advies?
Groet Sjoerdje
Frank Anrijs says
Wij laten ze gewoon doorgroeien. Minder werk en volgens mij toch goede resultaten …
Tom Nijsen says
Dit jaar veel te enthousiast geweest en 2 weken geleden 6 mooie pompoen plantjes buiten gezet wegens mooi weer… allemaal verschrompeld wegens enkele koude nachten… Eergisteren nog 2 nieuwe charentaise plantjes buiten gezet, gisteren zelfde resultaat, allebei verschrompeld…
Volgend jaar later zaaien en echt pas buiten na de ijsheiligen !
Frank Anrijs says
Al doende leert men 🙂
Daniël says
Sjoerdje,toppen van pompoenen doe ik nooit. Het hangt er ook al van af hoeveel plaats je hebt. En als je topt zeker niet te vlug zijn, moet eerst zeker zijn dat de vruchten ok zijn.
Ik draai ze nogal eens rond een zelf gemaakte constructie in de hoogte en maak het hier en daar vast met een touwtje. Dan hangen de pompoenen er aan als druiven. Ziet er gezellig uit en al de resten van de plant blijven hangen tot het volgende jaar tot ze vergaan zijn. Overwinterings plaats voor allerlei beestjes! En dat op enkele plaatsen in men tuin.
Maar mischien moet ik ze toch toppen ?
Sjoerdje says
Dank Daniël,
Voor je reactie.
Misschien moet ik het ook maar eens hogerop zoeken.
Daniël says
Hallo Frank,
Op aardappelen, sjalotten en ajuin leg ik dadelijk na het planten een mulch laag van 5 à 10 cm, die planten groeien er door.
Zijn er nog zo van die planten waar dat kan mee gebeuren ?
Frank Anrijs says
De meeste groenten die je uitplant, kun je direct omgeven met een dikke mulchlaag.
Het zijn enkel de soorten die je zaait die tijdelijk bloot liggen. Eens deze plantjes groot genoeg zijn, kan er ook hier gemulched worden.
Taelman Christine says
Frank, ik zie in jullie filmpje dat je eerst nog iets grijs???? in het plantgat doet vooraleer je de pompoenplant erin zet. Is dat lavagruis of ??????
Frank Anrijs says
Ja, dat is idd lavameel en -gruis