Er wordt heel veel geschreven en gezegd over de pH van de grond en de ideale zuurtegraad die uw grond moet hebben. U kunt hierover alles vergeten wanneer u een natuurlijke moestuin begint, enkel dat uw tuin de gewenste pH uit zichzelf bereikt.
De pH drukt de zuurtegraad van uw bodem uit in een getal. Een pH van 7 betekent dat u een neutrale bodem heeft, lagere waarden duiden op een zure grond, waardes boven 7 noemt men een alkalische grond. De meeste groenten hebben graag een pH rond 6,5.
In alle brochures van tuincentrums wordt in het najaar luidkeels reclame gemaakt voor kalk. Kalk voor op het gazon en kalk voor in de moestuin, uitermate geschikt tegen de verzuring van de grond. Calcium (kalk) is heel belangrijk voor planten en wordt tot één van de hoofdelementen gerekend die planten nodig hebben voor de groei. Calcium speelt immers een belangrijke rol in de fotosynthese.
Kalk toedienen zorgt ook dat de pH van de bodem omhoog gaat zodat deze ideaal is voor de plantengroei.
Niet nodig!
Er zijn minstens drie redenen waarom u zich hierover in de natuurlijke moestuin geen zorgen moet maken.
Doordat in een natuurlijke moestuin in het begin veel organisch materiaal in de vorm van mulch wordt toegediend, zal het gehalte aan organisch materiaal stijgen. Dit organisch materiaal gaat het pH-niveau al tussen de 6 en 8 brengen en een bufferend effect hebben.
De overvloed aan organisch materiaal gaat ook uw bodemleven stimuleren. En een rijk bodemleven verbetert uw bodem en ook de pH van uw bodem. Regenwormen vreten ongelooflijk grote hoeveelheden grond op en in hun darmen wordt deze grond bewerkt door bacteriën.
Grond die door regenwormen passeert wordt neutraler. Zowel zure grond als basische grond wordt neutraler na bewerking door regenwormen. Veel organisch materiaal zorgt voor zeer veel bodemleven. Dit bodemleven neutraliseert uw grond voor u.
Een derde reden waarom u geen kalk nodig heeft in uw tuin is het vernuft van planten.
De wortels van planten stoten bepaalde stoffen uit – exsudaten noemt men dit – waardoor er bepaalde bodemorganismen worden aangetrokken. Een andere functie van het uitstoten van exsudaten is het aanpassen van de pH rond de wortels. Hierdoor kan de plant plaatselijk zelf de pH perfect verlagen of verhogen naargelang dat nodig is.
Niet op 1 seizoen
Dit is natuurlijk een proces dat enkele jaren nodig heeft en enkel plaatsvindt wanneer u voldoende organisch materiaal toevoegt aan de bodem. Maar na enkele jaren mulchen in uw natuurlijke moestuin, gaat u een perfecte pH bekomen, zonder zorgen en extra kosten voor kalk.
Weeral een job die overgenomen wordt door de natuur, wanneer u maar genoeg geduld en vertrouwen hebt in het kunnen van uw partner in de moestuin.
Gie Baguet says
en wat met gras? Daar mag/moet wel nog kalk bij gestrooid worden?
Jocelyn Huyge says
De meeste gazons zijn sterk overbekalkt. sowieso nooit doen dus zonder eerst de pH te testen.
Sindah says
Fijn weer om te lezen! 🙂
Rita Wauters says
Bedankt voor de info. Weeral zorgen minder. Mag ik je tekst publiceren op mijn facebookpagina.
John Vertriest says
Frank ,
Heel juist na jaren mulchen is de Ph in orde zonder kalk en dierlijke meststoffen jaarlijks min 10 cm doet wonderen en niet alleen voor de Ph
groeten en merci voor de verduidelijking t’was weer interessant .
John
Kris Dries says
Best,
Ik Munch vooral met eikenblad, dennennaalden en mos. Wat is hier het resultaat, er wordt altijd gezegd dat dit de zuurtegraad omhoog brengt.
Mvg Kris
Lia Michels says
Is het als je start met een nieuw stuk moestuin dan handig om bijvoorbeeld
heel fijn gemalen eierdoppen over de grond te verspreiden om alvast de grond iets minder zuur te krijgen ?
Klaas Homan says
https://www.wur.nl/nl/nieuws/Verzuring-bosbodems-gaat-door-ondanks-forse-afname-zure-depositie.htm
In Duitsland is steenmeel veel goedkoper
Tjeerd Veenstra says
In de Loonse- en Drunense Duinen in NBrabant sterven zomereiken af door de geleidelijk dalende pH vanwege zure regen.
Het afstervingsproces wordt mee veroorzaakt doordat aluminium vrijkomt bij een lage pH.
Om het afstervingsprocea te stoppen wordt een traagwerkende kalkmeststof toegepast.
kim says
10 jaar geleden haag bosbessen gepland. PH was 8.
Door allerhande handelingen PH verlaagt naar 5.5. Na 3 jaar PH nog eens gemeten, was terug 8, mijn bosbessen hebben daar geen last van, staan ook droog.
Maar wel in een mulchlaag van 30 centimeter houtsnippers.
Dus dat is een praktijkvoorbeeld van wat Frank hierboven aanhaalt.
Het werkt effectief, ik gooi ook gazonmaaisel tussen mijn planten. Gazon zou ook verzuren, nope…
Alles wat ik heb “geleerd” in de tuinbijbels, doe ik nu compleet anders.