Iedereen die af en toe een krant leest, naar het nieuws op tv kijkt of op internet rondsurft heeft er ongetwijfeld al over gehoord en gelezen. Het gaat absoluut niet goed met onze bijen. ‘Niet goed’ is zelfs een onderschatting van het probleem, het gaat ronduit slecht met onze bijen.
Momenteel wordt er hard gehamerd op de honingbijen en het gebruik van bestrijdingsmiddelen met neonicotinoïden. Er doen allerlei petities de ronde waarin gevraagd wordt om het gebruik van deze klasse bestrijdingsmiddelen te verbieden. Uit onderzoek is ondertussen al meermaals aangetoond dat deze soort bestrijdingsmiddelen grote invloed hebben op de sterfte van honingbijen.
Wat mij altijd stoort in deze discussie is de verenging en de beschuldigingen die uitsluitend naar de pesticide-fabrikanten gaan. Maar dat is wel heel kort door de bocht. De huidige sterfte is niet enkel de oorzaak van bestrijdingsmiddelen en het zijn niet enkel de honingbijen die sterven en instaan voor de bestuiving van onze voedselplanten.
Ik heb hier al verschillende artikels over geschreven op een andere website waar ik regelmatig voor schrijf:
Ik was al geïnteresseerd in wilde bijen, honingbijen en andere bestuivers maar door het schrijven en lezen over de huidige problemen met onze bijen en bestuivers is deze interesse terug sterk aangewakkerd.
Insecten hotel
Omdat het gemakkelijk is om een beschuldigende vinger uit te steken en hard te roepen, is dat iets dat tegenwoordig uitvoerig wordt beoefend door veel mensen. Maar het is een belangrijk principe in permacultuur dat je zelf verantwoordelijk bent voor je daden en dat enkel positieve energie uzelf en de wereld vooruit helpt.
Daarom ook dat ik een insectenhotel – niet enkel een bijenhotel – gebouwd heb. Momenteel is het redelijk klein, maar het is een probeersel, de bedoeling is om in de volgende jaren verschillende insectenhotels verspreid over onze tuin te zetten. Hierbij is niet enkel het hotel belangrijk, maar ook de voorziening van nectar en stuifmeel, overwinteringsplaatsen, …
Hierover volgt binnen enkele weken nog een extra artikel.
Bijenkast
Om ook op het vlak van imkeren mijn steentje bij te dragen en te zoeken naar een oplossing voor de massale sterfte van onze honingbijen hebben we een groepje opgericht met mensen die geloven in de natuurlijke manier van imkeren. Mensen die geen standaard opleiding imker gevolgd hebben, maar bijen willen helpen overleven en sterker worden uit overtuiging. Wij willen geen bijen houden om ze van hun honing te beroven en wekelijks lastig te vallen.
Wij willen bijen houden op een natuurlijke manier, een grote kast, geen inmenging, geen wegname van honing, geen gebruik van gevaarlijke middelen in de bijenkast, … Momenteel zijn we bezig met de bouw van een nieuwe soort kast die in Latijns-Amerika al zeer populair is maar in België nog niet gebruikt wordt.
De nieuwe soort kast, een Perone-kast, is gebouwd zodat de imker niet in het gedeelte van de bijen kan komen, het is een zeer grote kast, vergelijkbaar met wat bijen van nature uit zouden gebruiken – holle bomen, rotsholtes, …
Ook hierover zal ik u zeker op de hoogte houden, want het wordt de eerste perone-kast in België en we zijn zeer hoopvol dat dit de juiste weg is die imkers moeten inslaan om de honingbij te helpen overleven.
De Nederlandse bijen
Op mijn zoektocht naar informatie over wilde bijen en honingbijen ben ik op het boek ‘De Nederlandse Bijen‘ gestoten. Dit boek is een ongelooflijk gedetailleerd boek met een schat aan informatie over het leven van de bij, het verband tussen bloemen en bijen, een uitgebreid hoofdstuk over de honingbij, hun relatie met andere bestuivers en ga zo maar verder.
Ook de verschillende biotopen van bijen worden besproken, hoe u best een bijenhotel maakt, de invloed van de mens op de bijen en een gedetailleerde uitleg over de bouw van de bij en tips en tekeningen wanneer u bijen echt wil gaan bestuderen.
Dit is het eerste deel van het boek, in het tweede deel van het boek worden de vele soorten – 357 – uitgebreid besproken.
Zeker de eerste 175 blz. zijn razend interessant met uitgebreide besprekingen van alle aspecten van bijen. Indien u meer wilt weten over bijen én dit in het Nederlands wilt lezen, dan is dit het boek dat u in huis moet halen: De Nederlandse Bijen.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Jens says
Beste,
Een zeer goeie blog vind ik. Alleen is er een klein dingetje dat me stoort in de omschrijving van het boek over de wilde bijen. U schrijft immers: ‘Dit boek is een ongelooflijk gedetailleerd boek met een schat aan informatie over het leven van de bij’. Er is niet zoiets als DE BIJ en dat weet u even goed als ik. Zonde van deze kleine uitschuiver in een verder sterk blogbericht.
Groeten
Jens
herman heirstrate says
beste, http://warre.biobees.com : dit is een zeer interessante manier van imkeren. Ik vrees nl. dat geen enkele honingbij in vlaanderen op een natuurlijke manier kan overleven, wegens gebrek aan voedsel (monoculturen…), overkweken richting ‘zachtaardige’ bijen, varrroamijt en ziektes tengevolge daarvan…Ik ga het dit jaar proberen met één warre-kast die ik ongemoeid laat en één kast die ik ‘help’ met een oxaalbedruppeling tegen de varroa. We zullen zien…http://www.bol.com/nl/p/the-bee-friendly-beekeeper/1001004011115999/(boek van deavid heaf die het hele warre-principe uitlegt).
Toch ben ik zeer benieuwd naar die perone-kast. Ik heb er nog nooit van gehoord en ik hoop dat je ons de belevenissen van de perone-bijen kunt doorbloggen.!
En hartelijk dank voor je zeeeer interesante artikelen !
Grtz, Herman Heirstrate
Frank Anrijs says
Dag Herman,
een perone-kast ligt redelijk dicht bij een warre-kast, alleen is ze een stuk groter en moet je er helemaal niets aan doen. De bijen worden met rust gelaten en na enkele jaren kan het overschot aan honig worden ‘geoogst’ uit het bovenste deel.
Nu zondag wordt de kast geplaatst, dan is het enkel nog zoeken naar een goede zwerm. Dat lijkt nog niet zo eenvoudig zijn. We hebben al wat rondgehoord maar nog niet echt met succes. Ik weet niet of u weet waar we een zwerm kunnen krijgen?
Bedankt alvast voor uw reactie en aanvullende informatie over de warre-kasten. Ik houd u zeker op de hoogte via de blog over onze perone-kast.
Groeten,
Frank
🙂 Het is mij een plezier om de artikelen te schrijven!
Gunnar Van de Steene says
Hoi Frank,
al enige tijd lees is uw blog en de verschillende artikels op uw site en zeer binnenkort (volgende week) zetten we de eerste stappen naar een moestuin volgens het permacultuur principe.
Nu vroeg ik me af of je op een beperkte oppervlakte (onze tuin is ongeveer een 270m²) een Perone Hive kan gaan plaatsen / bouwen?
Ik zou het zalig vinden te weten dat ik mee help bouwen aan een gezonde bijencultuur, maar vraag me af of dit hier in onze wijk wel doenbaar is?
De korf zou natuurlijk op een plaats staan waar er weinig geloop is en waar onze dochter niet direct bij kan, maar wat met de buren?
Ik weet dat bijen per definitie geen overlast bezorgen en ook niet naar eten komen, maar heb toch wat vragen.
Als je goeie ervaringen hebt met uw korf, laat je dan eens weten waar je je zwerm verkregen hebt zodat we hier eventueel ook in mee kunnen stappen?
Je eigen honing, wat moet dat zalig zijn! :o)
Frank Anrijs says
Dag Gunnar,
ik denk dat je kasten op bepaalde afstanden van je buren moeten staan, maar dit kan je best even navragen op de gemeente.
Hoe de buren erop reageren hangt volgens mij vooral af met uw relatie tot hen :-).
Ik hou u zeker op de hoogte via deze blog over het succes van onze perone-kast!
Nog veel succes met je nieuwe moestuin.
Bedankt voor je reactie en zeker tot later binnenkort,
Frank
christine ivens says
Dag bijenliefhebbers,
Ik heb een vraag aan mensen die iets van bijen en imkeren kennen.
Wij staan op het punt om een vakantiehuis te kopen in Hongarije.
Er is een grote tuin inbegrepen met een jonge aanplant van fruitbomen.
De buurman heeft achterin zijn tuin ongeveer 100 kasten staan met honingbijen.
Er is dichtbij ook een aanplant van Acasiabomen. Ik zou een eerlijk antwoord willen op de vraag of deze bijen een probleem kunnen vormen tijdens vakanties.
De verkopers verzekeren ons dat dit maar enkele weken op het jaar is , nl in het voorjaar. Maar ja ze willen wel graag van hun huisje af.
Ik zou niet graag in een nachtmerrie verzeilen waar kinderen geprikt worden , buiten eten onmogelijk , de boomgaard betreden eveneens enz..
er staat op het moment een haag tussen de tuinen van ongeveer 1.5 m.
hoogte.
alvast bedankt.
Christine
Frank Anrijs says
Dag Christine,
ik ben (nog) geen ervaringsdeskundige maar voor zover ik er al over gelezen heb en gehoord heb van mensen die het kunnen weten, is zo’n verzameling van bijenkasten in de buurt geen probleem.
De bijen komen niet af op op eten, dat zijn enkel wespen. Bijen bezoeken bloemen, dus hier zal wel een iets grotere activiteit zijn. De haag gaat de bijen alleszins niet weghouden, maar de bijen vliegen enkele kilometers ver op zoek naar nectar en pollen dus u zult geen duizenden bijen op uw domein krijgen.
Hoop dat het al iets helpt, misschien kunt u deze vraag via deze weg vragen: http://www.konvib.eu/forums-imkerwereld.html
Groeten,
Frank
christine ivens says
Alvast bedankt voor het antwoord.
Groetjes, christine