Tuinieren volgens de maanstand is een onderwerp dat altijd veel tegenstrijdige reacties oproept. Zowel heel enthousiaste als kritische :-). En dat begrijp ik ook, want het is niet evident om volgens bepaalde ‘mysterieuse’ regels te tuinieren. De kalender is opgesteld op basis van experimenten van Maria Thun en het is niet altijd duidelijk waarom sommige zaken zijn zoals ze zijn.
Ikzelf weet ook niet echt zeker of het een positief effect heeft, maar de voornaamste invloed van de kalender is voor mij wel het dwingende karakter doordat je best op bepaalde momenten kan zaaien. En dit zorgt ervoor dat je net iets consequenter gaat werken volgens de planning en zo ook veel beter georganiseerd bent.
Maar er is meer dan enkel de kosmische invloed
Ik heb naar aanleiding van vorige artikels over de kosmische kalender verschillende vragen gekregen over het inpassen van deze kalender in de natuurlijke moestuin. Want houden planten rekening met de maanbaan om te kiemen? Eten vogels vooral bessen wanneer de maan in stijgende lijn gaat?
Is het niet een beetje vergezocht om de invloeden van de maan en de onderlinge stand van de planeten zoveel macht toe te schrijven?
Iedereen die bezig is met astrologie zal mij waarschijnlijk toeroepen dat deze invloeden wel degelijk bestaan en groot zijn :-).
Maar in de tuin moet u in gedachten houden dat de maankalender maar een onderdeel is van het geheel. De maan heeft een grote invloed op de aarde, op het leven en op ons, maar er speelt veel meer bij het kiemen en groeien van een plant.
Allereerst zijn de belangrijkste criteria voor een zaadje de temperatuur, de vochtigheid, de hoeveelheid licht, … Daarom dat bv. mulchen zo goed werkt: zolang een zaadje geen licht ziet gaat het niet kiemen, ongeacht de baan van de maan.
Zo gaat het zaadje ook niet actief worden wanneer het te koud is, dat hebben we vorig jaar overduidelijk gemerkt in het voorjaar.
Ook is het niet altijd mogelijk om op de juiste dag te zaaien en te planten, of om op het juiste uur te oogsten. Want het lijkt af en toe heel onlogisch. Zo moet je soms ‘s avonds oogsten volgens de kalender, terwijl in een warme periode het juist niet goed om op dat moment te oogsten. Dan moet je juist ‘s morgens oogsten, nadat de plant zich heel de nacht heeft kunnen volzuigen met water. Dan blijft hij veel langer vers dan wanneer u op het einde van de dag oogst.
Wat ik eigenlijk wil zeggen is dit: een kalender is een kalender is een kalender, maar ook niet meer dan dat.
De natuur is constant in beweging, geen 2 seizoenen zijn hetzelfde en – zeker de laatste tijd – de weersomstandigheden veranderen snel. Je kan de kalender gebruiken als algemene leidraad, maar u moet daar niet al te veel waarde aan hechten en uw eigen gezond verstand gebruiken.
Lukt het niet om op de juiste dag te zaaien, doe het dan op een moment dat het wel uitkomt.
U moet de maankalender niet dogmatisch volgen, dat is immers nooit goed.
Hoe werkt mijn moeder?
Allereerst bekijken wij in welk seizoen iets gezaaid moet worden: vroege voorjaar, najaar, ….
Daarna bekijken we de weersomstandigheden. De bodem moet voldoende opgewarmd zijn, er moet voldoende licht zijn, de nachten mogen niet te koud zijn, … Hier komt eigenlijk ervaring bij kijken, de zogeheten ‘groene vingers’.
Een handig hulpmiddel hierbij is ook de fenologische kalender, die aangeeft welke activiteiten er moeten gebeuren wanneer bv. de madeliefjes bloeien.
En dan gaan we kijken naar de maankalender. Is het mogelijk om in de juiste periode te zaaien dan doen we dat. Indien het bv. ideaal weer is en we hebben de tijd om tomaten voor te zaaien maar de maankalender vertelt ons dat we nog 14 dagen moeten wachten, dan zaaien we al.
Of wanneer het ideale moment vandaag tot 18u was maar u hebt pas tijd vanaf 20u, dan kunt u alsnog zaaien.
Hoe nauwkeuriger u de maankalender volgt, hoe beter. Maar gebruik ook uw gezond verstand en pas de kalender wat aan aan uw omstandigheden. Anders wordt het zaaien en planten een stressvolle gebeurtenis. En dat hebben we niet graag 🙂
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Woelmuizenier says
Ik heb dikwijls geprobeerd Maria Thuns kalender te gebruiken maar moest vaststellen, zoals in het artikel beschreven, dat dit in de partikuliere tuin (in tegenstelling tot de biodynamische grootschalige land- en tuinbouw) niet vol te houden is. Vandaar kwam ik tot de volgende bedenkingen:
Bloemen, groenten en bomen zaaien zichzelf uit in de zomer en in de herfst en kiemen in de lente. In hoeverre de kosmische invloeden het kiem- en groeiproces beinvloeden kan ik niet na gaan. Maar zonder mijn toedoen kiemen deze zaden op een voor hen gunstig moment.
De kosmische invloeden bepalen het tijdstip waarop Demeter-kwekers hun bodem bewerken.
D.w.z.: positieve constellaties moeten aldus negatieve praktijken recht trekken?
Vandaar kwam mijn vraag of het dan eigenlijk een rol speelt op welk ogenblik ik zaai in een no-till systeem.
(De invloed van de constellaties op de houdbaarheid van bewaargroenten/granen wil ik niet ter discussie brengen. Merk wel: Demeter-boeren die niet zelf over een maaidorser beschikken oogsten dan wanneer er een loonarbeider ter beschikking staat!).
Marlène says
Ik probeer zoveel mogelijk vlgs. de maanstanden in de tuin actief te zijn.
Planten en stekken vanaf nieuwe tot en met volle maan.
Snoeien en wieden tijdens afnemende maan.
Afgelopen tuinseizoen had ik 5 dagen voor nieuwe maan gezaaid. Er was niets uitgekomen behalve calendula en Oost-Indische kers.
Ik ben dus zeker overtuigd!