Ik had altijd gedacht dat mijn blog bepaalde pieken van activiteiten ging hebben, seizoensgerelateerd dan. Mensen zijn toch meer met de tuin bezig in het voorjaar tijdens de maanden mei – juni. Eens de zomer begint gaat iedereen op vakantie, en zeker in het najaar gaat bij de meesten de riem eraf in de tuin en is men met andere dingen bezig.
Dacht ik.
Maar uit de inschrijvingen en bezoekersaantallen op de blog blijkt dat tuinders redelijk fanatiek zijn en ook in de winter bezig blijven :-). En omdat mijn lezersaantal ook in het najaar en de winter zo sterk gegroeid is, zijn er veel artikels die begraven en verstopt zitten voor de nieuwe lezers. Zoeken is niet eenvoudig als je niet echt weet waar je naar zoekt, en 43 pagina’s artikels doorspitten is niet iedereen gegeven.
Daarom lijkt het mij interessant om de artikels die jullie het vorige jaar het meest interessant vonden even op te lijsten. Een top 10 van de meest gelezen artikels van 2013, zodat ook de nieuwste lezers zeker zijn dat ze alle belangrijke stukjes gelezen hebben :-).
Het leukste aan een top is natuurlijk om te ontdekken wie er op 1 staat, en daarom gaan we deze week aftellen en het een beetje spannend houden. Vandaag bekijken we de artikels van 10 tot 4, donderdag nummers 3 en 2 en zondag krijgen jullie de nummer 1 :-).
Top 10: van 10 tot 4
10. Bedekken levert een enorme tijdswinst op: Ik krijg veel vragen over spitten, onkruid, bemesting, … en daaruit blijkt dat heel veel mensen wel snappen dat spitten niet zo goed is, maar dat het mulchen van de bodem toch niet evident is. Heel veel mensen mulchen nog niet, of onvoldoende in de tuin. En het spaart echt wel heel veel werk uit! Maar niet alleen dat, er zijn gewoon enorm veel voordelen aan mulchen, zoveel, dat het zoeken en zelf kweken van voldoende mulch zeker de moeite waard is.
9. Eén keer zaaien voor een volledige jaaropbrengst: Dit was het tweede jaar dat we op deze manier hebben gezaaid. Het was iets minder succesvol in het begin, omdat het voorjaar zolang koud gebleven is. Ook zat er redelijk wat rammenas tussen het zaad, dat heeft nogal wat andere plantjes overgroeid. Maar we hebben lang geoogst van deze stukjes en gaan het zeker opnieuw doen dit jaar. Maar misschien wat beter nadenken over het mengsel en niet enkel de oude zaden samenkappen :-).
8. Van waar haal ik al die mulch?: Mulchen en bij uitbreiding zorg voor de bodem moet zowat de rode draad doorheen mijn blog zijn. En dat mulchen veel organisch materiaal vraagt, is een spontane reactie van heel veel mensen. Zeker wanneer je snelgroeiende planten zoals smeerwortel of engelwortel gebruikt, dan verdwijnt zo’n mulchlaag soms precies als sneeuw voor de zon. Maar wanneer je er echt mee bezig bent, dan verandert alles in de tuin in een mogelijke mulchbron!
7. Planten in stro en houtsnippers is niet moeilijk: Zaaien en planten in compost is een redelijk kleine stap voor vele tuiniers, maar wanneer het over zaaien in stro en houtsnippers gaat, dan wordt het allemaal wel iets ingewikkelder. Toch niet. Het is echt niet veel meer moeite of moeilijker. Het vraagt wel een kleine aanpassing, maar uiteindelijk komt het neer op gewoontes. Doe het enkele jaren en het wordt de normaalste zaak van de wereld …
6. Onkruid is zeer belangrijk in de natuurlijke tuin: Ik heb vroeger eens een oud boek gelezen over onkruiden. Vroeger kenden boeren nog onkruiden en wisten ze heel goed welke functies deze planten hadden. Blijkbaar mochten sommige onkruiden zelfs niet verwijderd worden omdat ze noodzakelijk waren voor een goede groei van het hoofdgewas. Nu wilt iedereen alles wat maar een beetje op onkruid lijkt zo snel mogelijk uit zijn tuin hebben. Terwijl er echt wel veel voordelen zijn aan onkruid.
5. 8 Belangrijke voordelen van steenmeel: Steenmeel kan volgens mij een heel belangrijke rol spelen in onze tuinen. Vele bodems zijn volledig leeggeroofd door telkens maar te oogsten zonder voldoende terug te geven. Zeker op het gebied van sporenelementen zijn er grote tekorten. Deze elementen worden volledig miskend maar hebben volgens mij belangrijke functies, zowel in de bodems als in onze voeding! Een heel belangrijk product, dat ik in ieders moestuin aanraad.
4. Praktische uitwerking van de gecombineerde zaaikalender: Dit was een afsluitend artikel van een reeks over het opstellen van je eigen tuinkalender. Een goede voorbereiding is immers goud waard tijdens de drukke voorjaarsmaanden. De kalender wordt samengesteld uit verschillende kalenders: de Velt-tuinkalender, de kosmische kalender en de fenologische kalender. Het lijkt misschien allemaal wat moeilijk als je er zo ineens wordt in ondergedompeld. Maar begin er gewoon aan en je zult zien dat het allemaal wel meevalt :-).
Verderop in de week bekijken we de top 3, ik ben nieuwsgierig wie jullie op de eerste plaats hebben gezet :-).
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Joke says
Dit idd wel handig.
Ook als je ze al eens gelezen hebt is het wel handig om ze nog eens terug te zien.
Frank Anrijs says
Dank je wel Joke, dat was eigenlijk ook helemaal de bedoeling 🙂