Het is een probleem dat menig tuinier tegenkomt, en meestal in natte periodes. Slakken zijn zowat het meest besproken onderwerp in het voorjaar, en dit jaar breidt zich dit alvast tot in de zomer uit. Door de vele regendagen en het donkere weer blijken slakken hun weg naar de tuin beter te vinden en zijn ze volop aanwezig.
Mulchen?
Mulchen wordt vaak met de vinger gewezen, een poel of andere waterpartij soms ook. Toch is het iets complexer en is er ook geen eenvoudige oplossing. Voordat je een oplossing kunt vinden voor het slakkenprobleem is het alvast ook de moeite om te zoeken naar de reden waarom de slakken zo massaal aanwezig zijn.
Ook wij hebben slakken, zij het in beperkte mate, en ze veroorzaken geen last. Pompoenen, boontjes, sla … het blijft allemaal ongedeerd. En wij niet alleen, van vele cursisten horen we dat een slakkenprobleem zich vanzelf oplost na een viertal jaar. Hier zijn meerdere redenen voor, en het vraagt een uitgebreide uitleg. Hieronder vind je alvast een deel van de uitleg, een deel van de oplossing die wij hebben naar slakken toe.
Webinar
greet says
Dag Frank,
Dank je om deze web-les onder de aandacht te brengen.
In een van mijn tuinen (weg van thuis) staan vooraan vooral fruitbomen en struiken en nuttige bloemen. In 2019 plantte ik er stikstofbinders bij 1 per 3 andere bomen (2 Elaeagnus en 1 Caragana) achteraan bij mijn eenjarigen zet ik ook altijd 1/4 bonen, erwten, kouseband, lupines,… doe ik er verkeerd aan gezien stikstofoverschot niet zo goed is om sterke planten te bekomen? Bedankt voor het delen van je kennis
Greet
Herman Van Vaerenbergh says
een paar jaar flinke last gehad van slakken tot ik eierschelpen rond mijn aardbeien strooiede, probleem daar nu opgelost wat slakken betreft. Twee jaar geleden evenwel startte de gemeente een nieuw industrieveld op en kreeg ik last met muizen, slakken zijn er opnieuw verschenen maar daar waar ik eierschelpen strooi blijven ze weg dus verzamel ik weer de schelpen en breid mijn strooigebied uit.
Diny Hage says
Dankjewek voor het interessante webinar over slakken.
Vraagje , ik heb slakken in mijn compostbak is dat goed of kan ik ze beter verwijderen?
Wat doe je met de compost na 4 jaar , zonde om het niet meer te gebruiken.
Groeten Diny Hage
Wim says
Goedendag tuinvrouwen en tuinmannen,
Ben een site tegengekomen van Ineke Wennink. Zij publiceert elke week een video over tuinieren. Hieruit haal ik dingen uit waarvan ik denk “hier kan ik wat mee”. Elke video heeft een volgnummer. Als je ingeeft “Ini’s moestuin 62” krijg je video 62. In deze video geeft ze aan dat een knoflook extract helpt tegen slakken.
– Plet 2 bollen knoflook
– Kook 1 liter water
– Knoflook toevoegen
– 10 minuten koken
– Af laten koelen
– Mengsel zeven en overgieten in een fles
– 2 eetlepels extract op 1 liter water
– In plantenspuit.
– Hiermee planten behandelen.
Is deze methode bij iemand bekend?
Wat is de invloed van de knoflookgeur op de bonen, sla enz.
Graag ervaringen uitwisselen zodat meer mensen hier al dan niet wat mee kunnen.
Heer Anrijs, als u hier een mening over hebt horen we dat ook graag.
Groetend, Wim
Petra says
Goeie tip, dankjewel
Pvdb says
Beste permaculturisten,
Hier eentje uit Nederland die me wel interessant leek voor wie ook de dieren wil inzetten en dus de ruimte hebben.
https://www.permacultuurzwolle.nl/kwaaaaaak-hallo-loopeenden-doeg-slakken/
Succes