Streven naar perfectie mag dan wel een nobel doel zijn, het werkt meestal heel contraproductief. Veel mensen durven niet beginnen in de tuin tot ze zeker zijn dat het zal kunnen, dat ze voldoende achtergrondinformatie hebben en alle details weten.
Maar dat lukt nooit, en het resultaat is dat er nooit gestart wordt. En het is juist door te starten dat je enorm veel gaat bijleren en je kennis heel snel gaat toenemen. Maar dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Vroeger heb ik al over dit probleem geschreven aan de hand van de 20-80 regel: het Pareto-Principe. Als je juist plant dan kan je met een minimale inspanning (20% van het werk) al een goed resultaat behalen (80%).
Die laatste 20% op weg naar perfectie kan je misschien ook wel bereiken, maar hier wringt bij de meesten het schoentje!
Nog een ander principe
Misschien ken je het verhaal van Achilles en de schildpad, waar de schildpad Achilles uitdaagt tot een loopwedstrijd. Achilles denkt deze gemakkelijk te kunnen winnen, tot hij de uitleg van de schildpad heeft gehoord! Hij geeft op zonder een stap te zetten, hij kan de schildpad immers onmogelijk inhalen!
De uitleg gaat als volgt: Telkens Achilles vooruit gaat, is de schildpad ook een stukje vooruit gegaan. Achilles gaat dus altijd een achterstand te overbruggen hebben, al wordt deze steeds kleiner. Dit wordt Zeno’ Paradox genoemd, een paradox omdat in het echt Achilles de schilpad natuurlijk snel voorbij loopt 🙂 .
Vertaald naar de tuin
Wat hebben een oud Grieks verhaal over Achilles en een schildpad nu te maken met uw tuin, hoor ik u denken tot hier 🙂 . Wel, het komt weer neer op de drang naar perfectionisme.
Iedereen start iets met de bedoeling om het goed en juist te doen, maar dat maakt het net moeilijk. Zoals ik heb uitgelegd met het Pareto-principe, kan je snel een redelijke moestuin hebben met goede resultaten.
Maar eens je die 80% hebt bereikt wordt het steeds moeilijker om aan die perfecte moestuin te geraken. Elke stap dichter bij perfectie kost dubbel zoveel moeite. Zo moet je dubbel zoveel moeite doen om naar 90% te gaan, de stap naar 95% kost al 4 keer zoveel moeite en tijd, …
Het komt er eigenlijk op neer dat het bereiken van perfectie absurd is en gigantisch veel tijd en energie kost.
Gewoon beginnen
Gewoon beginnen, de juiste dingen eerst doen en geleidelijk verbeteren is al meer dan genoeg om een succesvolle moestuin te hebben!
Laat je niet tegenhouden daar schrik voor perfectie, begin gewoon en besef dat niemand ooit perfectie bereikt (en ook niet moet bereiken) in zijn moestuin 🙂 !
Volgende Stap? Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Daniël says
Hallo Frank,
Dat is zoals met de kalender van Maria Thun,zaaien op die dagen en liefs niet op een andere. Ook niet gemakkelijk!
Chupi says
Persoonlijk, vind ik “de juiste dingen eerst doen” al enorm moeilijk. Want wat is het dan dat eerst moet? Bestaat daarvoor een soort stappenplan? Is er een universele logica of volgorde die je kan volgen om de juiste dingen in de juiste volgorde te doen? Om met een beetje vertrouwen aan de slag te gaan, wetende dat je met een bepaalde eerste actie of stap, geen hindernis creëert voor de volgende stappen, of dat je later weer moet afbreken wat je als eerste hebt gedaan?
Inge Leonora-den Ouden says
Wat ‘het juiste’ is verschilt per persoon en per tuin. Begin daar waar jij wilt beginnen. Iets waar je al van af weet, waarmee je al ervaring hebt, of waarvoor je tuin de goede mogelijkheid zomaar aanbiedt. Wees niet bevreesd om wat te doen!
Frank Anrijs says
Simpelweg beginnen kan soms ook bevrijdend werken. Als je merkt dat het toch niet zo moeilijk is en dat het al verrassend goed gaat, dan stimuleert dat om verder te doen, om ook de volgende stappen te zetten.
Het spreekwoord luidt: ‘Goed begonnen is half gewonnen’, maar ik zou er toch ‘Begonnen is half gewonnen’ van willen maken 🙂 .
En er is inderdaad geen universele logica of stappenplan bij permacultuur, maar begin met je bodem en verwacht pas grote oogsten na 5 jaar. Geef jezelf tijd en begin klein en dan lukt het wel 🙂 !