[mashshare]
Enkele jaren geleden hebben we in een workshop een leemhuisje gebouwd achteraan op het domein van Yggdrasil. De hoofdzaak was een composttoilet hebben achteraan, maar doordat we een goed ontwerp op de juiste plek hebben gebouwd is het zoveel meer geworden: een toilet, een bijenhuis, wateropvang en en schuilplaats bij regen.
Cordwood en leem
Cordwood is synoniem voor houtblokken die ook kunnen gebruikt worden om te stoken. Het beste is hout dat 1 jaar gekapt is zodat het noch te droog, noch te nat is. De dikte speelt niet zo’n grote rol. Door hout te gebruiken als muren, leggen we de koolstof voor lange tijd vast. Dit in tegenstelling met het verbranden van dit hout waarbij er CO2 vrijkomt. Bovendien is hout een hernieuwbare grondstof en dus een grondstof die we bij voorkeur gaan gebruiken.
Wanneer je met hout werkt, heb je ook minder leem nodig dan bij andere systemen en dat is belangrijk. Leem is immers een niet hernieuwbare grondstof die bovendien zeer belangrijk is voor de landbouw. Goede leemgronden zijn immers ook vruchtbare gronden. We moeten dus opletten niet in concurrentie te gaan met de voedselproductie.
Opbouw
De vorm van het bouwsel wordt in de grond uitgegraven tot zo’n 15 cm. Dan wordt het fundament gelegd met stenen tot net boven het grondniveau. Hierop komt een laag leem waarin de eerste rij houtblokken wordt gelegd. Tussen de houtblokken is het best niet teveel leem te gebruiken. De overtollige leem wordt ook telkens afgenomen aan binnen- en buitenkant om het gebouw niet te zwaar te maken. Bij de opbouw wordt geprobeerd telkens wat naar binnen toe te hellen.
De leem wordt opgegraven uit de bodem ter plaatse. Op een folie wordt de fijngemaakte leem vermengd met zand en water. Hoe vetter de leem, hoe meer zand er nodig is. Het geheel wordt met de voeten getrappeld tot de leem klaar is, d.w.z. dat een balletje leem niet van een omgedraaide handpalm afvalt.
Om licht binnen te laten worden glazen bokalen verwerkt in de muren. Er kan ook een opening gelaten worden als venster.
Met uitstekende stokken, ingewerkte planken en plankjes e.d.m. kunnen fantasietjes gemaakt worden maar ook nuttige voorwerpen zoals een kapstok of een schap.
Nut
Het geheel wordt best overdekt met een uitstekend dak zodat de leem niet te nat wordt. Het dak is omgevormd tot een groendak. Een dakgoot vangt teveel aan water op en dat wordt verzameld in een ton met een kraantje zodat men water ter beschikking heeft. Dit kan gebruikt worden om je handen te wassen, om het toilet te kuisen en de emmers uit te spoelen.
Er is een composttoilet gebouwd in het leemhuisje, zodat we niet telkens 150 meter naar binnen moeten gaan wanneer we een grote boodschap willen doen 🙂 .
Ook voor het vat is een overloop voorzien naar een poeltje zodat er ook open water is wat allerlei voordelen biedt voor amfibieën en ander leven (zowel voor dieren als planten!).
De houtblokken worden gebruikt door solitaire bijen, net als de leem waar allerlei soorten wespen en bijen hun gangetjes in maken.
Een goed geplaatst en goed ontworpen bouwsel in je tuin kan dus een hele hoop functies vervullen
Carine Melotte says
Fantastisch zeg! Alhoewel ik me afvraag of je zomaar gemakkelijk overal aan leem kan geraken? Op vele plaatsen vind je dat toch niet of dan toch maar in kleine hoeveelheid.?
Maartje says
Dat ziet er uit als een heel handig huisje!