In mijn eerste boek over natuurlijk tuinieren: Zeven stappen naar een natuurlijke moestuin beschrijf ik het systeem dat wij toepassen om op een natuurlijke manier groenten te kweken. Alle onderdelen zijn noodzakelijk maar door de jaren heen zijn er toch enkele onderdelen die ik als cruciaal zie. Een belangrijk onderdeel is mulchen, want dit is bodemzorg in zijn essentie. Wanneer je correct mulcht heb je een overvloed aan voordelen, zonder mulchen moet je zelfs niet denken aan natuurlijk tuinieren.
Een ander onderdeel dat ik vooral de laatste jaren zeer belangrijk ben gaan vinden en wat onze manier van werken onderscheidt van anderen is het combinatiesysteem ‘Schijnbare Chaos‘. Vergeet wisselteelt, vergeet ingewikkelde schema’s en planningen, vergeet het kweken van groenten die je niet wil. Het is een natuurlijk systeem van kweken bij uitstek en levert – toch een beetje – onverwacht heel veel voordelen.
Enkele voordelen
Een hoger rendement is een voordeel dat niet verbaast, omdat je door onze manier van combineren, veel dichter kan planten en ook verschillende teelten achter elkaar kan zetten.
Dat ook plagen achterwege blijven is het hoofddoel van combineren, en dit werkt uitermate goed. Door alles – volgens een planning – door elkaar te zetten en volgens de juiste eenvoudige criteria te combineren, wordt je tuin zo goed als plaagvrij. Coloradokevers, slakken, luizen … het zijn problemen die verleden tijd worden eens je volgens ‘Schijnbare Chaos’ combineert.
Deze 2 voordelen zijn in principe al voldoende om van een succes te spreken, maar er is meer: je tuin wordt mooier, al is dat uiteraard subjectief. Maar het militaristische uitzicht van je tuin verandert: rechte rijen worden golven, bloemen en kruiden krijgen een plaats in je moestuin, de aanblik wordt veel zachter en natuurlijker.
Ook naar bemesting toe wordt moestuinieren een compleet ander verhaal. Door volgens dit systeem te combineren belast je je bodem helemaal anders en in combinatie met mulchen is er geen bemesting meer nodig. Geen tabellen meer om te raadplegen en uit te rekenen hoeveel emmers compost je mag gebruiken voor je kolen. Geen gebruik van organische meststoffen meer, ook dat heeft zijn voordelen 🙂 .
Aanleren
Omdat het een radicaal andere manier van combineren is, vraagt het een verandering in denken en kijken naar je moestuin. De moeilijkste klik is de mentale klik, en veel mensen zetten deze pas wanneer ze resultaten zien tijdens een rondleiding of wanneer ze een lezing volgen met uitgebreide uitleg en beeldmateriaal. Want uiteindelijk wordt combineren in je moestuin juist veel eenvoudiger 🙂 !
Om dit overschakelen veel eenvoudiger te maken heb ik, zoals ik al enkele malen geschreven heb, het plan opgevat om een website te maken waar je schema’s online kan invullen en zo advies krijgt over hoe je te werk moet gaan. De website is in ontwikkeling en bijna klaar, en is uitgebreider dan enkel het programma waar je de schema’s kan invullen.
Er komen ook video’s, artikels en brochures met uitleg, er komen online lezingen en er komt een forum ter ondersteuning. Er zal een deel vrij toegankelijk zijn, een deel zal enkel toegankelijk zijn voor betalende leden. Er zal altijd de mogelijkheid zijn om het combinatiesysteem te gebruiken, ook als je geen lid bent. Betalende leden hebben extra voordelen zoals meer eilandjes om in te vullen, de geschiedenis kunnen bijhouden … Ook zal er intensievere en uitgebreidere begeleiding zijn als je betalend lid bent.
Het is een project waar ik al lang mee bezig ben en de bedoeling is ook om het breder te trekken dan alleen een website rond combineren. De website moet een plek worden waar je terecht kan met je vragen over natuurlijk tuinieren, een plek waar beginners en gevorderden elkaar kunnen helpen en adviseren zodat natuurlijk tuinieren en combineren volgens ‘Schijnbare Chaos’ de norm wordt. Zo hoop ik dat deze manier van combineren iedereen kan overtuigen. Sproeimiddelen en meststoffen worden dan overbodig in een moestuin en je hebt met minder moeite gezondere groenten: een droom van velen!
Uw hulp nodig
Ik vraag dit niet zomaar, maar het ontwikkelen van dit platform gaat mijn budget te boven. Daarom heb ik het idee opgevat om via crowdfunding geld op te halen. Het is de bedoeling om volgende week (vlak na Pasen) te starten met de inzamelactie, en deze is niet echt gebaseerd op donaties. Het is eerder een voorverkoop waarbij je al een lidmaatschap voor de nieuwe website koopt. Ben je niet echt geïnteresseerd in een (gratis) lidmaatschap, maar wil je wel bijdragen aan dit project dan kan je uiteraard ook een gift doen en een beloning kiezen: een rondleiding bij Yggdrasil, een lezing, een cursus naar keuze … Ook doneren en Yggdrasil steunen blijft altijd een optie!
Meer informatie volgt begin volgende week, maar nu ben je toch al een beetje op de hoogte.
Heb je nog vragen over wat het nieuwe platform juist inhoudt, stel ze dan in de reacties! Ik beantwoord ze dan later in een nieuwe blogpost 🙂 .
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
ber creemers says
bezig bijtje frank, hetgeen ik tot nu toe gelezen en ondertussen ook ondervonden heb gedurende de drie jaren dat ik je volg heeft inderdaad tot vele voordelen geleid waarvan voor mij het grootste voordeel is dat er bijna geen onkruid meer groeit en dat de grond inderdaad veel uitnodigender, malser om zo te zeggen, aanvoelt om te tuinieren, het is veel plezanter omdat er veel minder werk inzit (schoffelen of onkruid uittrekken) je kan dagelijks veranderingen zien zonder er arbeid aan te moeten besteden. Ik ben verkocht.
ber
Henk Woelders says
Goede gedachte. Ben benieuwd. Begeleiding? Dat lijkt mij wel wat, als het maar niet gaat op de wijze van de online cursus. Maar ik sta er zeker voor open. En wil het ook toepassen, al gaat het voetje voor voetje. Ik bedoel, als enige op een volkstuincomplex zijn er nogal wat beperkingen. Compliment voor de wijze waarop U bezig blijft ons en te enthousiasmeren.