Niet zo lang geleden heb ik een artikel geschreven over de verfilming van het boek: De man die bomen plantte. Het was bedoeld als motivering, als voorbeeld. Die man heeft immers in zijn eentje een hele streek omgetoverd van een verlaten woestenij tot een paradijs waar mensen graag kwamen wandelen, wonen en werken. Tijdens mijn ‘onderzoek’ over dit boek, ben ik nog enkele verwijzingen naar mensen tegengekomen die zulke projecten hadden ondernomen.
In China is er bv. iemand geweest die heel zijn leven houthakker is geweest en voor elke boom die hij omhakte een nieuwe heeft geplant. Ook in India en Afrika zijn er enkele zulke mensen geweest. Maar ik heb het blijkbaar altijd te ver gezocht, de wereld is blijkbaar toch heel klein :-).
Verhuis naar Chili
Yggdrasil geeft niet enkel cursussen, er is ook een winkel aan het project verbonden. Geen grote, maar een kleine biologische hoevewinkel waar voornamelijk groenten en fruit worden verkocht. Kwestie van onze producten lokaal te verkopen en ketens wat in te korten. Ineens ook een bewustmaking naar klanten toe, waarbij nieuwe klanten altijd een uitgebreide uitleg krijgen over onze overtuiging en manier van in- en verkopen.
Natuurlijkerwijs trek je dan mensen aan die ongeveer dezelfde gedachten en visie hebben en vaak ook met permacultuur bezig zijn. Zo komt er al geruime tijd een koppel in mijn winkel die plannen hebben om naar Chili te verhuizen. Daar zouden ze graag met een vriend op permacultuur-wijze een leven uitbouwen. Nu wil het toeval (als dat al bestaat ;-)) dat deze vriend onlangs een video heeft gemaakt waarin hij zijn leven en project in Chili voorstelt.
En wat blijkt?
Jeroen heeft zelf al bijna 22.000 bomen geplant op zijn domein! Met eigen fondsen en in zijn vrije tijd plant hij elk jaar bomen. De verandering is al duidelijk, maar de uitdagingen zijn ook nog groot. De video is heel goed gemaakt en een plezier om naar te kijken!
Het idee achter de video is vooral om een positieve boodschap te brengen, dat het écht kan met weinig middelen om iets goed te doen voor de natuur en ons zelf.
Voor toekomstige aanplantingen zullen we afhankelijk zijn van giften en hopelijk helpt de documentaire om dit te realiseren. Wanneer ik in de zomer als gids werk krijg ik meestal drinkgeld en dat gaat altijd volledig naar nieuwe bomen.Jeroen
Video
(Als je op cc klikt in de onderste balk dan kan je Engelse of Franse ondertitels opzetten :-))
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht.
Dominique says
Nog een mooi voorbeeld van wat grootschalige herbebossing heeft gedaan in Colombia, niet zo gek ver van Chili.
http://www.zeri.org/ZERI/Reforestation.html
Groeten,
Dominique
Judith Postelmans says
Ik heb de video volledig uitgekeken en het is zeker een heel mooi project met een lange termijn visie. Ik versta wel een beetje Spaans maar vooral het eerste deel van de film vind ik moeilijk te begrijpen. Dat is een beetje jammer omdat zo toch veel informatie verloren gaat. Naar het einde toe, wanneer meer praktische zaken aan bod komen, en ook het gedeelte over permacultuur en Wwoof etc. kan ik wel goed volgen omdat ik daar toch al wat kennis over heb.
Ik heb geen verstand van ondertiteling en wat het zou kosten maar misschien weet iemand daar wel raad mee.Bij deze een oproep?
Frank Anrijs says
Sorry Judith, ik had het er bij moeten schrijven :-(.
Als je op de cc drukt in de onderste balk dan kan je kiezen voor een Engelse of Franse ondertiteling. Aan de Nederlandse wordt naar verluid nog gewerkt :-).
Groeten,
Frank
Judith Postelmans says
ok, heb weer iets bijgeleerd! Dank je wel voor de tip!