[mashshare]
Toen ik een kleine 5 jaar geleden met het idee kwam om mee in Yggdrasil te stappen, en het project samen met mijn ouders verder te zetten, was het project reeds in een transitie. Mijn ouders hebben in het begin vooral gefocust op het kweken van groenten en het ontwikkelen van een goede methode om op een natuurlijke manier te tuinieren.
Doordat natuurlijk tuinieren (terecht) steeds meer aandacht krijgt, was er ook een groeiende vraag naar informatie: rondleidingen, cursussen, workshops … De focus is in de laatste jaren geleidelijk verlegd: de productietuin is sterk ingekrompen, er zijn voorbeeldtuinen aangelegd, een bosrandtuin is in ontwikkeling …
Ook gaan we nu volop voor het verspreiden van informatie: we hebben een erkend opleidingscentrum voor permacultuur (uniek in België!) opgericht zodat we lesgevers kunnen opleiden. Ook zijn we bezig met ingrijpende verbouwingen zodat Yggdrasil nog beter geschikt is om groepen te ontvangen en lezingen en workshops te organiseren.
Je merkt het, bij Yggdrasil is er al veel veranderd en dat zal de komende jaren nog wel even doorgaan. Maar niet enkel op de fysieke locatie van Yggdrasil moest en moet er van alles veranderen, ook online zijn er allerlei veranderingen op til.
Samenvoegen sites
Je hebt het misschien al gemerkt wanneer je op zoek was naar informatie, de site van Yggdrasil is al ingrijpend veranderd, al is de website nog niet helemaal voltooid 🙂 .
Op termijn komen ook mijn blog, nieuwsbrief en artikels op de nieuwe site terecht, zodat je alles gemakkelijk op dezelfde plek kan vinden. Maar dat is voor later!
Sociale media
Ik heb op aanraden van anderen geprobeerd om op Facebook, Twitter en andere sociale media actief te zijn en ook via die weg mensen te bereiken, maar ik merk telkens opnieuw dat sociale media niet werken voor mij.
Ik heb een probleem met de vluchtigheid van berichten, met de oppervlakkigheid van discussie en vaak ook de onbeleefdheid en het gebrek aan respect voor anderen. Daarom neem ik slechts heel zelden deel aan discussie in Facebookgroepen en korte berichten op Twitter zijn al helemaal mijn ding niet!
Verbinden
Ik heb in het verleden met andere permanauten contact gezocht om een soort van netwerk op te zetten, maar de resultaten hiervan zijn beperkt. Er is wel een centrale site van permacultuur gekomen, er is het PermacultuurMagazine, maar veel meer is er niet uit voortgevloeid.
Het heeft geleid tot enige frustratie moet ik eerlijk toegeven, maar ook het idee om het eens op een andere manier te proberen. De kiem voor dit idee is eigenlijk geleidelijk aan gegroeid en ik voel dat het stilaan tijd is om hiermee verder te gaan.
Een belangrijk onderdeel van dit idee, deze andere benadering, is een afgesloten overlegplatform waar mensen met ervaring in natuurlijk tuinieren kunnen overleggen, informatie en ervaringen uitwisselen en misschien gezamenlijk experimenten kunnen opzetten. Hoe meer mensen samenkomen, hoe meer overleg en samenwerking, hoe sneller problemen en uitdagingen kunnen opgelost worden.
Maar niet enkel permanauten met ervaring, ook zoekende tuiniers die weten wat ze willen – natuurlijk tuinieren – maar niet goed weten hoe het juist moet. De leercurve voor deze mensen kan enorm verkort worden op zo’n plek, zelfs zonder het volgen van cursussen of workshops. Gewoon online, door advies en samenwerking met anderen.
Afgesloten klinkt misschien niet erg verbindend, maar ik weet uit ervaring dat een afgesloten platform voor veel mensen een geruststelling is. Je kan dan vrijuit praten, zonder schrik voor reacties van onbekenden. Want in zo’n overlegplatform kent iedereen iedereen en zal er niemand gekleineerd, beledigd of uitgekafferd worden. Het is een plek waar je rustig je gedachten kan formuleren, ook je twijfels en vragen. Iets wat je vaak niet zo snel doet wanneer iedereen kan meelezen.
Ik ben momenteel ook druk bezig met het ontwikkelen van een webapplicatie die ons systeem van combineren, nl. Schijnbare Chaos, sterk vereenvoudigt en zo toepasbaar maakt voor iedereen. Want ik ben ervan overtuigd dat combineren op deze manier je al een heel eind op weg helpt.
Ik ben nog een beetje aan het zoeken hoe alles juist bij elkaar wordt ingepast en wat er allemaal aanwezig moet zijn op zo’n platform om goed te werken, maar het wordt steeds duidelijker 🙂 .
Einddatum
Een beetje afhankelijk van de snelheid waarmee de webapplicatie wordt afgewerkt, hoop ik dat het platform klaar is in de loop van de maand maart. Het lijkt mij heel leuk om tegen het voorjaar te kunnen starten met een groep enthousiaste tuiniers die hun kennis willen delen én ook extra kennis willen opnemen.
Maar ik laat zeker nog iets weten over de vorderingen in de komende maanden!
Als je het ziet zitten om deel uit te maken van de gemeenschap, dit kleine ‘netwerk’, dan mag je me dit zeker laten weten. Ook ideeën over de mogelijkheden en opties van zo’n platform zijn meer dan welkom!
Laat het maar horen in de reacties hieronder of via email 🙂
Foto: http://www.asantecentre.org/
isabel vandermeulen says
ik wil graag deel uitmaken van de gemeenschap, het kleine netwerk
carla says
Hoi Frank, ik doe graag mee. Ik heb nu 5 jaar een moestuin met mijn dochter en volg jouw blogs altijd, heb al veel geleerd van jouw info. We tuinieren steeds meer natuurlijk, op een volkstuincomplex waar al onze buren ons voor gek verklaren en alles groeiend en kruipend wat ze niet willen doodspuiten. We willen ook graag een voorbeeld voor de omgeving zijn. veel succes Carla
Annika says
Dag Frank, bedankt dat je je ervaringen deelt en blijft delen. Ik lees je oprechte openhartigheid graag en steek er veel van op als beginnend volkstuinier. Ik kijk uit naar het overlegplatform, het kleine netwerk zoals je het zelf zo fijn noemt. Vriendelijke groet, Annika.
Anita says
Ik volg graag in het netwerk.
Marie-Paule says
Beginnend moestuinier in een tuin die door werkzaamheden met veel te zware machines helemaal dichtgedrukt is 🙁 . Ik ben dus heel erg benieuwd naar dat nieuwe netwerk en alle tips die me op weg kunnen helpen naar een fijne permacultuurtuin.
vriendelijke groet
Marie-Paule
Judith says
goed idee, het kleine netwerk, ik doe graag mee!
Niels bauer says
Hallo, geruime tijd volg ik je berichten die ik via de mail ontvang erg inspirerend. Laat mijn gedachten hier mede over gaan en pas het toe waar ik kan op een grond van 6 ha in frankrijk. Hoor graag medemensen hun ideeen en bevindingen….
Groet niels.
Marianne says
Hallo Frank,
Ik wil graag blijven gebruik maken van je kennis en ideeen.
Ik wens je succes met je nieuwe plannen.
Marianne
Annemarie says
ook ik doe heel graag met jullie mee!
Annemie Verdonck says
Hoi Frank, ik ben verheugd te horen over de het kleine netwerk en neem graag deel hier aan !
Joke Groskamp says
Ik doe graag mee! Volg je al geruime tijd, heb de online cursus gevolgd en heb in december je boek ontvangen. Ik blijf graag bijleren.
Alice Mensink says
Ik doe ook graag mee!
kurt says
Klein netwerk, grootse plannen, ik doe mee 😉
Daniël Maegh says
Beste Frank,
Ik heb 40 jaar ervaring met biologisch tuinieren, maar nog maar enkele jaren met de natuurlijke moestuin. Het is toch nog wel iets anders, daarom, men is nooit te oud om te leren. Het belangrijkste is dat we in de juiste richting gaan!
Daarom wil ik graag mee werken aan het kleine netwerk!
Carine Melotte says
Ook ik zou graag willen deelnemen aan dit netwerk. Ik ben reeds benieuwd!
Willie says
Je ideeën over natuurlijk tuinieren zijn erg inspirerend. Vooral omdat ze wat minder arbeidsintensief zijn, onze moestuin is te groot om ‘schoon’ te houden. Ik leer graag meer! Bedankt voor je moeite om je kennis te delen!
Yvonne says
Zo’n netwerk vind ik een heel goed idee en ik doe graag mee.
Willem says
Hallo Frank,
Zo als het er nu uitziet zal het wel een best groot netwerk worden, maar ik wil graag meedoen, tenminste als je het durft om een criticaster op te nemen. Maak het jezelf niet te moeilijk.
Groeten
Johan Barth says
Goed idee! Ik doe graag mee. Ik volg de blogs al jaren en ben helemaal omgeschakeld in mijn manier van tuinieren.
Jocelyn says
Ik wil ook graag deel uitmaken van het platform en kijk heel erg uit naar je webapplicatie voor schijnbare chaos! 🙂
Mr. den Alien says
Dag Frank,
Aan een netwerk deelnemen zie ik volledig zitten. Zeker als actief luisteraar, en eventueel soms ook iets vragen of antwoorden.
Groet
wIeL CORPELEIJN says
Hoi Frank, al sinds de 70er jaren van de vorige eeuw (moes)tuinier ik op natuurlijke wijze. Uit belangstelling daaromtrent heb ik al je blogs gelezen en ook al een keer een (kritische) reactie geplaatst. Jouw reactie daarop kwam mij enigszins geïrriteerd over. Daarom, net zoals Willem ook aangeeft, als je niet bang bent van een kritische benadering wil ik wel opgenomen worden in de schare netwerkdeelnemers.
Groengroeten vanuit Eindelooshaof
Maryse says
Mijn tweede jaar natuurlijk moestuinieren gaat van start en ik mis toch wel de steun en de kennis van het forum bij de online cursus. Als beginner leer je zo veel van de ervaren nat. moestuiniers. Dus veel interessen dat aspect
Joke says
Ook ik ben heel benieuwd naar deze nieuwe gemeenschap en sluit me dus heel graag aan 🙂
Olga Kroes says
Dag Frank, goed ideeen ik doe graag mee. Ik ben coördinator / beheerder/ tuinmeester van de landgoedmoestuin Warmoezerij Wolfslaar in het Nederlandse Breda. Dat doe ik samen met 19 vrijwilligers. Ik volg je blog met grote interesse en heb onlangs je boek gekocht zodat de vrijwilligers al werkenderwijs met jouw theorie ook aan de slag kunnen. Goed bezig daar in België
Olga Kroes says
Dag Frank, goed ideeen ik doe graag mee. Ik ben coördinator / beheerder/ tuinmeester van de landgoedmoestuin Warmoezerij Wolfslaar in het Nederlandse Breda. Dat doe ik samen met 19 vrijwilligers. Ik volg je blog met grote interesse en heb onlangs je boek gekocht zodat de vrijwilligers al werkenderwijs met jouw theorie ook aan de slag kunnen. Goed bezig daar in België
Karin Hanus says
Ik doe graag mee!
Mss moeten dlnrs ook hun expertise en interesse en locatie ingeven bij registratie, zodat je snel in je buurt terecht kunt bij de juiste mensen. Daarmee bedoel ik dat we goed nadenken over profiel van de deelnemers zodat relevante info gekend is. En dan had ik nog een idee, maar door de drukte hier ben ik het vergeten… Als het terugkomt laat ik het vast nog weten! En dan nog een vraag: hoe en wie beheert, lees: zorgt dat het netjes verloopt?
tine says
ik wil ook graag meedoen.
Hestel Tellus says
We willen wel met de discussie meedoen. Het lijkt ons een mooi initiatief.
Wel kunnen we alleen onze ervaringen in Portugal delen. Dit doen we al op ons blog http://compostboerderij.blogspot.pt .
Misschien is het leuk om onze ervaring persoonlijk toe te lichten, als mensen dingen aandragen of met vragen komen.
Toen wij hier in Portugal kwamen hadden we geen flauw idee hoe we hier zouden kunnen tuinieren. ‘Met de natuur mee’ is hier dan ook iets totaal anders dan in Nederland, waar we vandaan komen, óf België 🙂 Gaandeweg hebben we geleerd om met Portugal om te gaan. Op ons blog kan je er alles over lezen.
Met http://compostboerderij.blogspot.pt/2014/03/een-tuin-in-de-alentejo.html is alles begonnen 🙂 Het is mooi om te lezen en te zien wat de ontwikkelingen zijn geweest. Niet dat we nu alles weten 🙂 We leren elke dag.
Laat wat van je horen.
Hestel Tellus
Stella.
Francine Coppens says
Het kleine netwerk, spreekt mij aan en doe er graag aan mee.
Marja van Kaam says
Ik ben 68 jaar en sinds 2 jaar heb ik samen met mijn man een moestuin van 200m2.
Mijn motto is “je bent nooit te oud om te leren” en voorstander van gezond eten en een gezonde bodem.ik ben druk bezig je boek te bestuderen en volg je blogs .reuze interessant. Ik wil meedoen.
Hetty says
Mijn tuin is niet zo groot.
Maar ik heb al zoveel van je geleerd, dat ook ik heel graag mee doe.
Frederik Buyse says
Dag Frank,ook ik wil graag deel uitmaken van je “kleine netwerk”
zo leer ik mss mensen kennen uit mijn nabije omgeving
Rene says
Hoi Frank,
Ook in Normandie zijn we aan de slag gegaan. Doe graag mee
jean-paul says
Ook ik zou graag willen deelnemen aan het netwerk gr jp
Pé says
Pé doet zeker mee 🙂