Ik denk niet dat er iemand in België onwetend is gebleven over de boycot die Rusland heeft ingevoerd op landbouwproducten zoals appels en peren. De reacties hierop waren overvloedig, en dit vanuit allerlei soorten organisaties.
De voorbije weken heb ik veel redenen, speculaties, mogelijke oplossingen en reacties hierop zien passeren. Zelf wou ik ook een reactie schrijven hierop, maar omdat dit onderwerp blijkbaar heel gevoelig ligt, heb ik mij tot nu toe ingehouden.
Ik ga mij trouwens niet uitspreken over het absurde economische model waarbij een kweker zo afhankelijk kan zijn van 1 product, ook over de oplossing (?) die gebruikt wordt om een deel van de productie uit de markt te halen ga ik mijn mening niet ventileren. Wanneer u mijn blog al een tijdje volgt, dan weet u trouwens al wat ik daarover denk :-).
Maar in al de reacties, artikels en interviews die ik al heb zien passeren ontbrak er telkens iets, en dat stoort mij.
Alles komt uitgebreid aan bod
De financiële gevolgen van de boycot voor de boer, de mogelijke gevaren voor de prijsvorming door het overaanbod, het uitpersen van de boeren door grote inkooporganisaties die het onderste uit de kan willen halen, het absurde economische model dat de huidige boeren hebben, de verkeerde subsidie-politiek die Europa de afgelopen decennia heeft gevoerd, de oproep om allemaal massaal peren te gaan eten, … Het is de voorbije weken allemaal de revue gepasseerd.
Dat in een doordacht, veerkrachtig systeem het wegvallen van één product geen probleem is, daar ga ik niet dieper op ingaan. Dat het afhangen van subsidies ook niet past in permacultuur is ook iets waar ik niet over wil uitweiden. Maar toen men begon over het bespuiten van het overaanbod van peren met de stof Ethefon, toen moest ik toch even slikken.
Na het bekendmaken van het tijdelijk gebruik van Ethefon door fruittelers om het fruit versneld te laten rijpen en afvallen, kwam er behoorlijk wat reactie vanuit verschillende hoeken, al bleven ze altijd redelijk gematigd.
En onze vogels, bijen, …
Uitgebreide artikels over het gebruik van dit produkt, opinies en de reacties hierop, het heeft allemaal in het lang en breed in de krant gestaan. Maar telkens opnieuw kwam er één aspect totaal niet aan bod: het effect van dit middel op het bodemleven en op alle insecten en dieren die er mee in aanraking gaan komen!
Ik weet niet of u al ooit heb gezien hoe ze fruitbomen bespuiten, maar dat gebeurt met machines onder druk die de sproeistof gewoon in de lucht blazen. Er is dus sprake van behoorlijk wat drift, zeker als er wat wind is, waardoor het product op veel andere dingen terecht komt dan alleen de fruitbomen.
Om te beginnen al in mensen hun tuin, en wie of wat daar dan ook rondloopt, maar ook op vogels, vliegende insecten, bijen, hommels, … Alles wat op de bomen zit en in de buurt van de plantage rondvliegt aan dieren wordt geraakt en zal last hebben van (en waarschijnlijk doodgaan aan) dit product. Het product is namelijk te vergelijken met een zenuwgas en heeft grote gevolgen als u ermee in aanraking komt.
Laat staan dat u het inademt(!) of opeet, dan zijn de gevolgen al helemaal niet te overzien!
Daar wordt heel licht overgegaan in de media, en over de effecten op het bodemleven wordt al helemaal niet gepraat. Omdat de peren niet enkel mooi gelijktijdig moeten afrijpen (waar het product eigenlijk voor is bedoeld) maar echt snel moeten rijpen én afvallen, moet er met een hogere dosis gespoten worden en met meer water. Hierdoor is de kans groter dat een grote hoeveelheid van het product wordt opgenomen.
Maar dit water loopt van het blad en de stam af in de grond waar het een vernietigend effect heeft op het bodemleven. Maar wie hecht daar nu belang aan?
En wat er blijft liggen?
Nadat de peren zijn afgevallen, blijven ze nog een tijdje liggen zodat de boer in één keer alles van zijn veld kan halen. Het is economisch niet rendabel om verschillende keren door een veld heen te rijden en gevallen fruit op te rapen.
Nee, het moet blijven liggen zodat er een kans bestaat dat kinderen het oprapen en opeten, met alle gevolgen vandien. Ik betwijfel of een terloopse waarschuwing in de krant iedereen bereikt over het gevaar van dat gevallen fruit.
Zeker niet alle dierlijke leven zoals muizen, wespen, slakken, hazen, konijnen, fazanten, … die allemaal wel eens een hapje nemen van afgevallen fruit. Ik neem aan dat gezien het voor ons al redelijk gevaarlijk is, het voor kleine dieren al helemaal dodelijk is om zo’n peer op te eten. Maar toch laten de boeren ze enkele weken liggen want ja, het is niet economisch te rechtvaardigen om ze in enkele keren op te rapen … Wie maalt er nu eenmaal om al dat leven dat verloren gaat?
Natuurlijke landbouw?
Hieruit blijkt toch weer overduidelijk dat het beschermen van de bodem, het beschermen van leven, onderschikt en/of zelfs totaal onbelangrijk is bij boeren. Het economische belang en het gemak staan altijd centraal.
Soms denk je dat we op de goede weg zijn omdat er op verschillende plaatsen wordt gezocht en geïnvesteerd in natuurlijkere manieren om ons eten te kweken. Maar dan gebeurt zoiets en dan merk je al gauw dat het uiteindelijk altijd op hetzelfde neerkomt: natuur en natuurlijk werken is totaal niet belangrijk. Het wordt direct, zonder ook maar even met de ogen te knipperen, opzij geschoven als er andere belangen in het spel zijn (geld, geld, geld, ….).
Ik vond het ronduit verbazend dat er nergens door gelijk welke organisatie ook maar iets geschreven, geroepen of verklaard werd dat het gebruik van dit product aankaart, dat het onaanvaardbaar vindt dat er zoveel moet kapotgemaakt worden terwijl het helemaal niet nodig is.
Maar ja, wie ben ik … ik zal wel te groen zijn, een boomknuffelaar en een idealist. Ik ben alvast iemand die het even moeilijk heeft met een maatschappij waar 99.9999% van de mensen nog geen seconde stilstaat bij de effecten die zo’n bespuiting op vele 100-den hectare heeft.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht.
franske says
hoi
Dacht net het zelfde en zei nog tegen mijn vrouw ( En nu hopen dat elke boom die bespoten is verder nog alleen rot fruit voorbrengt ) De natuur moet kapot , daar heeft men wel geld voor . Zeer spijtig , maar de mens is echt te veel op deze mooi aarde .
groetjes franske
Brigitte Martens says
Triestig he. Zoveel mogelijk mensen moeten dit lezen, ik heb het alvast gedeeld.
Frank Anrijs says
🙂
Sala Boulbahaiem says
Fraaaannnnkkkkk!!!
Heb je raad nodig.
Heb een huis gekocht in de boerenbuiten… heerlijk, toch?
Helaas hebben zo op een jaar tijd een perenboomplantage gezet tegen mijn land. En ze spuiten erop los… kan dit en vooral welke producten spuiten ze allemaal?
Annemarie says
Gewoon schandalig, al die overschot die wordt gewoon vernietigd op onverantwoorde manieren, waarom het teveel niet geven aan al die mensen die het zich niet kunnen permitteren, al die mensen zonder eten.
Sofie says
Ik ga volledig akkoord met je stelling dat dit probleem zich met een verstandig landbouwmodel niet zou voordoen. Als plantkundige die ooit nog onderzoek gedaan heeft in de perenteelt, vraag ik me echter af of ethefon inderdaad zo schadelijk is, aangezien het normaal snel wordt omgezet in ethyleen, wat zeker niet schadelijk is (althans voor mens en dieren, op de planten in de omgeving heeft het uiteraard wel een effect). Uit puur wetenschappelijke nieuwsgierigheid zou ik willen vragen of je bronnen hebt over de schadelijkheid van ethefon?
Woelmuizenier says
Wat noemt u ‘snel’. Als dit product schadelijk is voor planten uit de omgeving hoe kan het dan onschadelijk zijn voor mens en dieren. Of ziet u de mens en dieren onafhankelijk van het natuurlijk systeem. Wat slecht is voor mijn neus is ook slecht voor mij. Wat slecht is voor mij is slecht voor mijn familie. Wat slecht is voor mijn familie is slecht voor de gemeenschap waarin ik leef. Enz., enz.,. Wat noemt u ‘wetenschappelijk’? Schappelijk weten? ‘Puur’, ontdaan van alle samenhangen? Als plantkundige zoudt u moeten weten hoe belangrijk planten zijn voor mens en dier, groot en klein.
Als wetenschapper zoudt u wel James Lovelock’s Gaia moeten gelezen hebben.
Kweekpeer says
http://extoxnet.orst.edu/pips/ethephon.htm
Even terzijde: 99% van de mensen weet niet wat het is en nog veel minder of het nu al dan niet gevaarlijk is. Dus erg makkelijk om hier dan een stemmingsmakend artikel rond te schrijven zonder enige concrete aanwijzingen.
In die context voel ik mij verplicht om te wijzen op de gevaren van dihydrogen monoxide, wat bij de kweek van ALLE planten gebruikt wordt!
http://www.dhmo.org/facts.html
Frank Anrijs says
Om te beginnen is het mijn eigen blog dus mag ik schrijven over wat ik wil op de manier die ik wil :-). Dat is trouwens wat ze elke dag in de krant en op TV doen, waarom zou ik dat dan niet mogen?
Verder is de link die u geeft een onderzoek van 18 jaar geleden, waar niets eens gepraat wordt over het gebruik van ethefon in hoge concentraties om de val van peren te versnellen.
Ik betwijfel trouwens ook uw laatste stelling dat alle planten gekweekt worden met waterstofperoxide, aangezien wij ze enkel in de grond steken en dan met rust laten. Het zullen dus niet ALLE planten zijn … 😉 .
Tom Nijsen says
Waarom durft kweekpeer zijn naam niet noemen ?!
Ik ben hier ook van ontploft toen ik het eerste artikel las dat de regering het gebruik ging toestaan ! Ik heb onmiddellijk via twitter ook mijn gedacht geventileerd, maar dat blijft een slag in het water, net zoals jij jouw gevoel beschrijft in dit blogartikel.
Ik hoop ook heel hard dat het serieus fout zal lopen. Laten we onze boomgaarden dan maar helemaal kapot spuiten zodat er geen fruit meer kan gekweekt worden en dat het braak blijft liggen zodat de natuur zijn territorium langzaam kan terugwinnen.
Net zoals dat ik ook hoop dat we echt eens het licht zullen zien uitgaan en een dag of 2 zonder stroom komen te zitten deze winter.
Dan pas en alleen dan, zullen de non-believers (‘t zal iets minder zijn dan 99,999%) komen aankloppen op kousen voetjes bij ONS, om een blokje droog hout om te verwarmen en een verse lekkere prei, postelein, winterpeen en aardappel voor een hete tas verse soep.
WIJ zijn de mier, zij zijn de krekels !
Wij hebben geen ‘wetenschap’ nodig, wij onderzoeken en leven in de realiteit !!!
Sven says
Het is terecht dat men zich vragen stelt bij wat vandaag aan “wetenschappelijke” artikels geproduceerd word. Er wordt heel wat onderzoek op bestelling gedaan (door belanghebbenden natuurlijk), waar de resultaten vaak mee ‘besteld’ worden Los daarvan bestaan er ook perverse effecten zoals bv ‘pulication bias’.
Dit zou echter niet de aanleiding mogen geven om het kind met het badwater weg te gooien. Zonder wetenschap zouden wij gemiddeld 35 jaar oud worden, zouden 3 op 4 kinderen hun 10e levensjaar niet halen, zouden we sterven aan een simpele bacteriële infectie,…
Wetenschap is nodig en nuttig. Alleen wordt de kennis die vandaag vanuit wetenschappelijk onderzoek opgedaan wordt niet ten goede gebruikt. Het enige wat telt is hoe er winst gemaakt kan worden. De kennis die opgedaan wordt, wordt niet gebruikt om de mens, en bij uitbreiding de natuur, vooruit te helpen. Hij wordt enkel aangewend om de portefeuille van enkelen te spijzen.
Ik begrijp dat sommigen gedegouteerd hun rug naar de wetenschap keren, maar dat is een foute reactie. Wat we moeten doen is de wetenschap terug opeisen en laten werken in dienst van de mensen en de natuur, en niet langer om de rijkdom van de 1% rijksten te vergroten.
Tom Nijsen says
Bedankt Sven voor de terechte reactie ! Mijn laatste zin had eerder moeten zijn: “Wij hebben geen GESUBSIDIEERDE wetenschap nodig…”. Natuurlijk is wetenschap en technologie superbelangrijk, maar dan voor een duurzame ontwikkeling en evolutie te ondersteunen, niet om een economische ‘bubbel’ te ondersteunen.
Frank Anrijs says
Ik heb verschillende studies bekeken waar de gevolgen onderzocht werden. Ook de toelating om gebruikt te worden in de landbouw. Daar staat inderdaad overal in dat de schade aan dieren klein is en dat het gevaar voor aquatisch leven beperkt bestaat.
Maar wat er niet instaat en wat nooit onderzocht wordt is het effect op bacteriën en schimmels in de bodem. Deze zijn uiterst gevoelig, en zeker wanneer er grote hoeveelheden water met dit middel in in de bodem terecht komt, zal er een grote verstoring zijn. Dit zorgt voor een sterfte onder insecten en andere organismen die afhankelijk zijn van deze micro-organismen.
Ook bv. de regenworm, wat ongeveer als het summum moet gezien worden van het bodemleven is heel gevoelig aan zulke verstoringen en zal sterven of verdwijnen.
Die snelle omzetting is ook relatief te noemen, het zou tot enkele weken duren voordat de ethefon is omgezet en verdwenen uit de peren. Dat is niet bepaald snel te noemen.
Mijn geloof in zo’n publicaties en onderzoeken naar risico’s is ondertussen ook al behoorlijk gedaald. Na het gezever over de nicotinoïden waarbij wetenschappers die negatieve resultaten publiceren worden verdacht gemaakt en waarbij het onderzoek voor de toelating door het producerende bedrijf wordt verricht, geloof ik er niet al te zeer in.
Zo is bv. Roundup ook perfect veilig, terwijl er toch al overtuigend bewijs is dat het kanker veroorzaakt, dat het dieren ziek maakt, dat wij het allemaal opnemen en in onze urine hebben zitten, terwijl dat volgens de officiële toelating allemaal niet waar kan zijn ….
Ik kan mij niet voorstellen dat een product dat licht-schadelijk is, en dat dan in zware dosissen wordt gespoten, nog altijd onschadelijk blijft voor alle leven in de lucht en bodem.
Maar bewijzen op papier heb ik hier niet voor nee. Enkel gezond verstand en een kritische blik :-).
Tom Nijsen says
Dat is het belangrijkste dat we ons kinderen kunnen meegeven: gebruik je gezond verstand en heb overal een kritische blik voor !
Mijn vrouw en ikzelf vroegen ons van ‘t weekend ook af of wij nu echt zo erg geitenwollensokkig zijn geworden, maar ik kan mij geen ander leven voorstellen dan bewust omgaan met wat we in onze mond steken en wat we met de natuur in onze directe omgeving doen?!
Sofie says
Ben wat laat met reageren, maar ik was deze discussie een tijdje uit het oog verloren. Alvast hartelijk bedankt voor je reactie Frank. Je opmerking over de bacteriën en schimmels is waarschijnlijk wel terecht en daar had ik nog niet bij stilgestaan. Alvast niet bedankt aan Woelmuizenier, die dadelijk met modder begint te gooien van zodra iemand vragen durft te stellen (al had ik denk ik wel duidelijk gemaakt dat ik het globaal gezien met het artikel eens was). Een kritische blik breidt zich voor mij uit naar àlle informatie die ik ontvang, ongeacht de bron, of de goede bedoelingen van de bron. En ik ken ook graag het hele verhaal. Hoewel ikzelf een grote voorstander ben van de hele groene beweging, stoor ik mij wel eens aan de felle, ongenuanceerde reacties tegen iedereen die durft een kritische kanttekening te maken, of, zoals in dit geval, zelfs maar durft vragen om meer informatie. Dus nogmaals bedankt Frank, om wel een gefundeerde, genuanceerde uitleg te geven op mijn, naar mijn gevoel onschuldige vraag. Ik heb ervan bijgeleerd (wat mijn bedoeling was :-)).
P.S. Ik heb wel degelijk Lovelock gelezen. In zijn latere boeken spreekt hij zich heel sterk uit pro nucleaire energie en pro pesticiden.
Frank Anrijs says
Bedankt Sofie voor je reactie.
Dat Lovelock een sterke voorstander is van kernenergie is vind ik van de ene kant gezien raar. Maar ik ken ook andere mensen die sterk begaan zijn met de natuur, het klimaat, … en toch ook voorstander zijn van kernenergie en dit zien als dé oplossing voor al onze problemen.
Maar weet dat alle reacties hier altijd welkom zijn en zeker ook kritische vragen :-)!
Joke says
Wij hadden het er hier thuis ook al over, wat met omwonende, wat met dieren/insecten/…, wat met…..
Enkel geld telt nog.
m(i)e says
Ik wil dat ook nog aanvullen met de bedenking dat het toch wel raar is dat wij peren uitvoeren naar een land dat dat perfect zelf zou kunnen kweken. En wellicht gebeurt de omgekeerde beweging met bepaalde groenten en fruit ook ( moeten boontjes echt uit kenia komen ??? ) Wat een milieuvervuiling door overbodig transport is me dat zeg !
Frank Anrijs says
Zelfde geldt voor heel dingen zoals dierenvoer uit Latijns-Amerika om daarna het varkensvlees terug naar ginder te sturen. Rare wereld hé
Krol says
Goede tekst! Wat een vreselijke absurditeiten in dit land… Kleine troost: de groep mensen die wel nadenken over het gif, en die bio kopen en telen groeit!
Ger van Dorst says
Vorige week hadden wij een trotse koning bij de opening van een fabriek in Amerika die biobrandstof gaat produceren uit mais afval. Het afval diende alleen om een humuslaag te vormen. Nu doen we er tenminste iets nuttigs mee!! En iedereen staat te juichen.
Frank, blijf je bomen planten, een bos groeit niet op een jaar.
Frank Anrijs says
🙂
hilde says
Ik kan er nog altijd niet bij dat eten wordt vernietigd als er mensen honger lijden.
Maar over spuiten van planten gesproken : wij hebben een tijdje in de Elzas gewoond, waarvan 1 jaar echt middenin de wijnstronken. Soms werd er gesproeid en zag je de man met zijn raam open rustig rondrijden, andere dagen, waren de chauffeurs ingepakt tot en met gasmasker, speciaal pak etc, en wanneer je je fototoestel bovenhaalde snelden ze weg….. ook wel bizar neen, maar de ene teler zwijgt voor de andere. In ieder geval mijn lakens die buiten hingen te drogen heb ik opnieuw gewassen, onze keukenvenster stond altijd open – het huis was vol met grote glazen vensters, maar ineens leek die gezonde lucht niet meer zo aantrekkelijk te zijn … Als je buiten eet op je terras en er komt een tractor tot op enkele meter sproeien euhm ….. en wij maar Bio eten ….
Ben Bosmans says
Tja, die 99.9999 % staan dikwijls stil… in een vervuilende auto…
En die zijn ook vies van een wormpje in een peer…
En die kopen “perfect” fruit van Nieuw-Zeeland…
En die vinden die 0.0001 % zure mensen…
En maar medicijnen slikken om gezond te blijven…
Of joggen om de gezonde lucht…
Tja, laten we maar denken dat de aarde zich wel zal herstellen, zoals na de dino’s
hugo says
Ik kon het ook al niet nalaten er over te kankeren en wat alternatieven op te lijsten.
(http://toverlevenaar.blogspot.be/2014/09/gebakken-peren.html)
Laat je niet opnaaien door de oude grap van Kweekpeer. ‘de gevaren van dihydrogen monoxide,..’ gaat volgens mij over …. water.
Tom Nijsen says
Ik herinner me nog mijn professor Chemie op de KHLim in Diepenbeek die vertelde over toxiciteit: “Water (H2O) is ook giftig, alleen is de hoeveelheid die je ervan moet drinken enorm groot en dus is het praktisch onmogelijk voor een mens om ervan te sterven.” Het gaat dus inderdaad allemaal over hoeveelheden, en als er een hoeveelheid schadelijk is voor de plant, zal de rest van de voedselpiramide er ook last van krijgen, soms eerder vroeg dan laat !
Geert says
het verhaal van de Dihydrogen monoxide Hoax:
http://en.wikipedia.org/wiki/Dihydrogen_monoxide_hoax