Stro wordt veel geadviseerd en ook gebruikt als mulchmateriaal. Er zijn echter wel een enkele kanttekeningen te plaatsen bij het gebruik hiervan. Allereerst de oorsprong: overwegend afkomstig van de klassieke teelt waarbij er allerlei pesticiden op het graan gespoten worden. Met een grote kans dat je via het stro allerlei residu’s in je tuin brengt. Daarnaast bevat stro weinig voeding en draagt het weinig bij aan de opbouw van het bodemleven. Overtuigende redenen om toch te kijken of er geen alternatieven zijn voor stro.
Stro-verslaafd
Wij zijn jaren zware gebruikers van stro geweest. Stro om verwaarloosde stukken af te dekken, stro voor paden, stro op een flink deel van onze groentetuin. De voordelen zijn groot: goedkoop, makkelijk vast te krijgen, eenvoudig te verplaatsen, het dekt goed af en blijft lang liggen. Bewust van de nadelen hebben we actief gezocht naar biologisch stro, maar dat is geen eenvoudige zoektocht. Enkele jaren is het gelukt, maar het koste zoveel tijd en moeite dat we het hebben opgegeven. De meeste bioboeren gebruiken het stro zelf of hebben zoveel vraag dat het bijna onbegonnen werk is om grote hoeveelheden aan te kopen.
Dat pad hebben we dus enkele jaren geleden verlaten en we zijn ons daarna blijven behelpen met gangbaar stro. Met wel een belangrijke verandering in de aanpak: stro wordt enkel nog gebruikt om een verwaarloosd stuk af te dekken met karton en dan stro. Daarnaast hier en daar nog rond struiken of als pad, maar stro is niet meer zo dominant aanwezig in onze tuin.
Volledig stoppen
Om volledig te stoppen met het gebruik van stro moeten we eigenlijk een gelijkaardig product hebben, we hebben momenteel niet voldoende houtsnippers, gras en blad om alles af te dekken. Daarom heb ik in 2014 enkele planten gezet die hard groeien en jaarlijks kunnen terug gemaaid worden: olifantsgras. Het is een gras dat snel groeit en veel bladmassa aanmaakt. Elk jaar wordt de plant terug zo’n 2.5 meter hoog terwijl de diameter jaarlijks toeneemt. Tijdens het seizoen is het gras groen, maar naar de winter toe begint het te drogen en wordt het helemaal dor en bruin. Dit is het moment om te oogsten. Met het gedroogde gras kan je op zich niet veel aanvangen, het is hard, lang en moeilijk te bewerken.
Hakselaar
Met een snoei- of haagschaar het materiaal verkleinen is onbegonnen werk, hier heb je zwaarder materiaal voor nodig: een hakselaar. De takken hakselen verloopt vlot, het materiaal is veel zachter dan hout. Je krijgt een fijn mengsel, vergelijkbaar met grasmaaisel, alleen zijn de stukjes hard en blijven ze veel langer liggen. Het vormt een perfect mulchmateriaal dat je kan gebruiken op paden of tussen planten.
De voordelen zijn ook hier groot: de plant is mooi, groeit snel en kan je perfect gebruiken als haag of afsluiting. Enkele planten leveren al een grote hoeveelheid materiaal op eens ze volgroeit zijn. Het is een onuitputtelijk bron, zonder al te veel werk oogst je zo jaarlijks je mulchmateriaal. Het materiaal blijft lang liggen, het bestaat voor een groot deel uit koolstof en dat verteerd veel moeilijker. Dat is misschien ook wel het enige nadeel eraan, het geeft weinig voeding aan je bodemleven. Onze bedoeling is om het te gebruiken op paden en dan speelt dit probleem niet zo.
Het allerbelangrijkste is dat je op deze manier een materiaal hebt dat stro kan vervangen en dat vrij is van sproeimiddelen.
Uitbreiden
In 2014 hebben we enkele planten gezet op de rand van onze moestuin, net naast onze houtkant. Met de opeenvolging van droge zomers en een gebrek aan licht bleek dat toch niet echt een goede plek. De planten bleven relatief klein en leverden niet veel mulchmateriaal. Het plan bestond al enkele jaren om een groot stuk vol te planten en op die manier voldoende materiaal te hebben om stro definitief af te zweren. Corona heeft daar een stokje voorgestoken, maar afgelopen week was het eindelijk zover.
Met een groep die op rondleiding/praktijk kwam hebben we een heel deel van de geplande oppervlakte volgepland. Zo hebben we binnen enkele jaren een ruime hoeveelheid om jaarlijks te oogsten en te gebruiken op onze bodem.
Misschien ook een ideetje voor in jouw tuin?
Karel Vangenechten says
Prachtige vondst!
Eddy Verhofstadt says
Vraagje : is olifantsgras geen woekeraar zoals sommige bamboerassen??
Frank Anrijs says
Nee, het is een gras en wordt gewoon elk jaar wat breder. Geen uitlopers 🙂 .
jan says
Als je erover beschikken is riet ook een mooi afdekmiddel, het is met een snoei of heggeschaar ook goed te knippen. Geknipt in stukjes van 5 cm strooi het over een laagje gras.
Willy says
Wij hebben hooi op zolder liggen
Deze pakjes liggen er zeker 5 jaar kan dit niet gebruikt worden om te mulchen?
Frank Anrijs says
Ja hoor, geen enkel probleem.
Janny Holzapfel says
Heel interessant maar helaas is olifantengras geen optie voor mij om daar mijn mulch vandaan te halen. Ik heb zelf niet voldoen ruimte om het aan te planten. En ik heb een tuin op een moestuincomplex en verwacht dat ik veel gezeur krijg van de schouwcommissie.
Ik heb gekozen voor hennepstrooisel wat biologisch wordt gekweekt wat ik in het voorjaar en gedurende het groeiseizoen aanvul. Het verteert vrij snel als het vochtig is en ik vind het fijn dat het een fijne structuur heeft waardoor het makkelijk is om te planten en te zaaien. In de herfst gooi ik er een dikke laag blad op wat tegen de lente bijna weer verteert is, dan een laag compost en daarna weer het hennepstrooisel. Misschien een idee als stro en olifantengras geen mogelijkheid zijn!
Karien says
Ik gebruik varens graag. Ik heb veel schaduw in de tuin. Dat groeit daar goed.
Misschien een idee voor in de luwte van de heg.
Lenneke says
Knip je de varens klein of laat je ze groot? Zeer bedankt!
Anneke Smeets says
Leuk idee olifantengras. Ik vraag me af of dit in heel arme zandgrond ook kan gedijen?
Groetjes Anneke
Frank Anrijs says
Ik denk het wel, misschien wat kleiner en minder snel.
Tjeerd Veenstra says
Ook geschikt.
Rode klaver, vlinderbloemige, binder van luchtstikstof door rhizobiumbacterien in wortelknolletjes. 3x/jaar maaien mogelijk.
Verbetert de vruchtbaarheid van de grond.
Opbrengst: 12000 kg droge stof per jaar.
katrien volcke says
Wat is de latijnse naam van dit olifantengras ? Op internet lees ik dat er soms sprake is van naamverwarring ?
Frank Anrijs says
Miscanthus giganteus is de juiste benaming.
Nynke says
Mooi idee Frank en als je een hakselaar hebt kun je ook ander grover materiaal gebruiken.
Naast riet (wat ik zelf alleen doe als het nog geen bloeiaren heeft want uitzaaien in de tuin wil je echt niet) zijn ook zegges en andere waterplanten heel geschikt.
In mijn ervaring is krabbescheer de supermulch. Het is een beschermde plant (waardplant groene glazenmaker) maar als je hem in je eigen vijver of sloot kunt kweken zeer de moeite waard. Als het waterschap de sloten heeft schoongemaakt ligt het soms gewoon aan de slootkant. Het vergaat sneller dan riet of grassen en geeft meer voeding aan de bodem. Bonus: ze is scherp en daar houden slakken niet van 🙂.
Jet Tellegen says
Als je spreekt over chemicaliën in stro ,hoe zit dat dan met karton?
Ik gebruik graag karton en straks blad van bomen en compost en dat bevalt me goed. Ook werk ik naar tevredenheid met kranten om de bedden winterklaar te maken.
Marja says
Bij mij groeit het in de Haarlemmermeer om luchthaven Schiphol te ontlasten van ganzen. Het gehakkelde gras wordt geleverd door een tuincentrum bij mij in de buurt. Ideaal.
Daniël Maegh says
Zebragras is ook wel goed misschien, dat heb ik staan! Groeit ook elk jaar fel(2m hoog), ook geen uitlopers, kan ik ook elk jaar afsnoeien.
Sandy says
Ik denk dat ik in de toekomst meer aardperen ga zetten… ze groeien enorm jaarlijks en geven bovendien ook nog eens de aardperen. Ze lijken me ook makkelijk door de hakselaar te steken… ze woekeren misschien wel makkelijk maar zijn ook makkelijk te verwijderen.
Carine Melotte says
Ik heb heel wat bamboe in mijn tuin staan en kan niet alles gebruiken. Daarom leg ik soms de stengels op de paden tussen de bedden. Om te hakselen is dit ook niet zo’n goed materiaal. Paden mulchen met hakselhout ( met evtl karton eronder….). Verder mulch ik de bedden met het planten afval dat ik verkrijg in mijn tuin, ook de wilde planten ( zonder zaad ) en dat ik wat verscheur.
pietermeskers says
We zijn momenteel bezig met het inrichten van de tuin op ons nieuwe kavel. We proberen alvast een deel af te dekken als voorbereiding voor het komende voorjaar. Het verkrijgen van voldoende mulch in de beginfase van het opzetten een tuin blijkt nogal een uitdaging. Vooralsnog voor ons in ieder geval kansloos zonder heel veel stro en karton…
Ik wil de komende jaren dus zeker olifantengras proberen als mulch. Ik ben vooral erg benieuwd hoe lang het zal blijven liggen ten opzichte van de andere materialen. Nu ligt de nadruk nog op de bodem afdekken, later meer op voeden met bijvoorbeeld smeerwortel stel ik me zo voor.
Dank voor de tip!