[mashshare]
Reeds vier jaar geleden ben ik in het project Yggdrasil gestapt, het eerste jaar nog redelijk schoorvoetend. Dit eerste jaar hield ik mij vooral met mijn website en de hoevewinkel bezig, het is pas in het tweede jaar dat ik ook in de tuin actief werd.
Eerst meewerken met mijn ouders, na verloop van tijd ook mee de richting bepalen van het project en nieuwe ideeën inbrengen en uitvoeren. Ondertussen wordt er elk jaar wel een stuk van de tuin aangepakt en veranderd en verschuiven we stilaan naar wat Yggdrasil in mijn ogen moet worden.
Een belangrijk onderdeel van het project is de zelfpluktuin, deze was dit jaar in volle productie. Twee jaar geleden hebben we hier een bijenhuisje gebouwd in stro en leem, in de toekomst moet hier ook een groendak, vijver, flowforms en bijenkasten komen.
Een groot probleem
De zelfpluktuin ligt helemaal achteraan in onze tuin en dat is toch zo’n 350 meter ver van het huis. Elektriciteit is dus afwezig, net zoals stromend water. Maar wanneer je een vijver wilt met flowforms, dan heb je een pompje nodig om het water rond te pompen. En voor die pomp heb je stroom nodig! Verlengkabels zijn geen optie (350 m!), dus dacht ik automatisch aan zonnepanelen en enkele batterijen.
Ik heb hiervoor prijs laten maken, maar omdat de flowforms dag en nacht, winter en zomer moeten werken, moest er een absurde overcapaciteit worden voorzien. En zelfs dan zou de pomp nog maar 50% van de tijd werken! Uiteraard was het prijskaartje navenant, dus zaten we een beetje met de handen in de haren. Het pad dat we daarna volgden was, met de hulp van een vriend, zelf iets in elkaar bricoleren, maar ook dat was verre van evident.
Reeks lezingen op Helianthus
In het begin van het jaar heeft mijn moeder een lezing gegeven over ‘permacultuur in de tuin’ op Helianthus. De lezing was een onderdeel van een hele reeks lezingen, en toen kwam de bouw van een windmolen ter sprake. Op dat moment hebben we er niet veel over gezegd, maar enkele weken geleden kwam er een mail binnen van Dirk en Veerle, de mensen achter Helianthus.
De windmolen was klaar en draaide en pompte lustig. Als we wouden konden we een kijkje komen nemen. Met het idee in het achterhoofd dat dit de oplossing voor ons probleem in de zelfpluktuin kon zijn, zijn we langs geweest.
De molen stond nog in demonstratie-opstelling, wat betekende dat je alles goed kon bekijken en dat er zelfs een gedemonteerde pomp lag. Zo hebben we goed kunnen bekijken wat de constructie van zo’n molen eigenlijk inhoudt, wat de voordelen en eventuele nadelen zijn.
Dit wordt het!
Het is verbazingwekkend hoe simpel de constructie van zo’n windmolen is, hoe weinig materiaal je nodig hebt en hoe eenvoudig zo’n pomp werkt!
Wanneer je water wilt rondpompen met een doorsnee pomp, dan heb je zonnepanelen nodig die verslijten, batterijen die nog veel sneller verslijten, een omvormer en een hoop kennis om alles goed aan te sluiten en te laten werken.
Voor zo’n windmolen die het water kan rondpopmpen, heb je de windmolen nodig, maar alle onderdelen, tot en met de pomp die jij nodig hebt voor je plannen, worden op maat gemaakt en meegeleverd. Eens de molen geïnstalleerd is, kan je zonder problemen de volgende 40 – 50 jaar water rondpompen. De enige voorwaarde is wind die blaast, maar dat is in ons land zelden een probleem 🙂 .
Extra toekomstplannen
Mijn vader heeft altijd gedroomd van een windmolen, mijn moeder wil waterkers kweken in het stromende water dat gaat voorzien worden door de windmolen en de flowforms gaan het water kunnen activeren.
De hele kringloop van water die we achteraan wilden installeren heeft na het bekijken van die windmolen een grote sprong voorwaarts gemaakt. Het groendak, een vijver, de flowforms en de waterkerskwekerij zijn heel concreet geworden en zullen één van de volgende jaren verschijnen achteraan in onze zelfpluktuin!
Zelf bekijken?
Wil je deze windmolen zelf ook eens bekijken, met de gepassioneerde uitleg van Dirk erbij? Ga dan zondag op bezoek tijdens de opendeurdag van Helianthus met als thema ‘Windmolen in de kijker’. De windmolen is zo’n ontzettend simpele opstelling waar je perfect grote hoeveelheden water mee kan oppompen en rondpompen zonder moeite, veel onderhoud of kosten. Zeker de moeite om eens een kijkje te gaan nemen!
Tom says
Hi Frank, Domme vraag misschien, maar wat zijn ‘flowforms’?
Tom says
Ok laat maar Frank. Google bracht redding. 🙂 Had ik natuurlijk eerder kunnen bedenken.
Daniël Maegh says
Hallo Frank,
Wat als het nu allemaal roest water is ?
En hoe zit het met de vergunning ?
Hoeveel zou het kosten
Groetjes
Frank Anrijs says
Het water dat wij gaan rondpompen is regenwater dat we opvangen met het dak van het bijenhuisje.
Hoe het met een vergunning zit weet ik nog niet, hiervoor moeten we nog naar de gemeente gaan horen.
Je kan best langsgaan op de opendeurdag bij Helianthus als je meer informatie wilt, ik ben zeker dat ze je ginder graag verdere uitleg geven!
Anthon Greevelink says
Thanks Frank,
Ik heb destijds info om met behulp van wind water te verpompen …. ( ik dacht aan die windmolens in de oude western films natuurlijk) en ben bij twee Franse fabrikanten terecht gekomen. Mast 6 meter hoogte , diameter rotor al gauw 3 meter …. heb de papieren onlangs weer bovengehaald want we zijn met een heel waterproject bezig ….. en ziet …. mijn wederhelft stuurt me jouw bericht door ….. dus zondag a.s. een dagje Vilvoorde 🙂
Carine Melotte says
Weeral fantastisch nieuws! Fijn dat jullie deze nieuwe inzichten en technieken met iedereen willen delen.
Machteld says
Je kunt een windmolen ook zelf bouwen, dit is hoe je die maakt:
http://www.wot.utwente.nl/publications/cretan_windmill.pdf
Deze is om water op te pompen, maar met wat veranderingen, kan hij ongetwijfeld ook worden gemaakt om water rond te pompen of om electriciteit op te wekken.
Anthon Greevelink says
Gisteren langs geweest bij Helianthus. Verassing dat de windmolen van het merk Oasis is van de firma EcolabEnergies.fr eindelijk zag ik zo’n windmolen voor de eerste keer in ‘t echt.
6 meter hoogte, 1m75 wiel, …. pompcapaciteit navenant “maar” zeker genoeg voor zijn doel .
Geen hoog technologie, eerder vrij simpel, zeker effectief en veilig, …. foolproof kan je haast zeggen …. zelfs een minder-technisch persoon kan hier mee omgaan.
Ideaal, prachtig … en terugbetaal tijd in een mum van tijd. Probleem zou ook hier weer kunnen zijn hoe de administratie ( vergunning) hier mee omgaat . In dit geval in de Gemeente Vilvoorde …. blijkt er geen richtlijn te zijn (of enige onduidelijkheid?) … dus wordt dit zo een beetje ‘oogluikend’ toegelaten …. Maar als je de boel wilt veranderen voor een groter goed …. is dat dan ook niet “tegen windmolen in gaan” 🙂 …. Is in ieder geval een heel interessant bezoek geweest .
Tuinatuurlijk says
Leuk artikel Frank en ik vind jullie toekomstplannen heel erg bijzonder. Ik wens jullie veel succes verder!
Gr.
Rob
pé says
Dag Frank, even melden dat de link: “Helianthus met als thema ‘Windmolen in de kijker” niet meer werkt voor nog onbekende reden. Mogelijk een tijdelijk euvel (?).
Tuininrichting Blogger says
Ziet er leuk uit.