Ik heb dit artikel al geruime tijd geleden geschreven voor een andere site, maar het schoot me weer te binnen door het gebrek aan interesse voor pas gehouden klimaattop.
Om de haverklap verschijnen er nieuwe berichten over de huidige en toekomstige problemen rond de klimaatopwarming. Mensen geraken afgestompt en reageren niet of nauwelijks nog op de berichten. Het is een ver van ons bed show, juist omdat wij er op dit moment weinig van merken.
In andere gebieden op onze aardbol, is deze klimaatopwarming echter zeer reëel en ondervinden mensen al de gevolgen van de opwarming. Omdat we toch voor de grote uitdaging staan de komende jaren om de trend van een steeds warmere aarde halt toe te roepen, moet er iets aan de publieke opinie gedaan worden.
Want het is gemakkelijk om zonnepanelen te leggen, een spaarlamp in te draaien of een hybride wagen te kopen. Dit zijn echter allemaal kleine ingrepen die niet veel zoden aan de dijk zetten. Het wordt stilaan tijd voor enkele grote, belangrijke stappen.
Om deze te kunnen nemen moet de publieke opinie hier echter volledig achter staan, en dit is momenteel nog absoluut niet zo.
Klimaat Zombies
Eén reden hiervoor zijn volgens Marshall Shepherd de klimaat zombies. Dit zijn verschillende theorieën en onderzoeken die vaak aangehaald worden in blogs, kranten en magazines maar ondertussen al hopeloos zijn achterhaald door nieuw onderzoek. Enkele voorbeelden zijn:
- de opwarming wordt veroorzaakt door de zon
- er is geen opwarming meer sinds 1998
- klimaatopwarming is volledig normaal
- …
In een boeiende TED-presentatie geeft Marshall een antwoord op al deze zombie-theorieën en geeft ook de manier aan waarop we het bewustzijn van de mensen in de straat kunnen verhogen. Want zolang de meerderheid niet op 1 lijn staat met de noodzakelijke veranderingen, zal er niets gebeuren.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Tom Nijsen says
Het is terecht noodzakelijk om de publiek opinie in’t groot aan te pakken !! Wie was er trouwens afgelopen zondag bij de Peoples Climate march http://www.peoplesclimate.org ? Wij waren in Voeren, maar niemand anders gezien. In Brussel is een optocht geweest, maar geen media aandacht… Er zou ook in Leuven, Heusden-Zolder en in Luik wat te doen zijn geweest, maar nergens lees je hierover ?!
Hoe krijgen we de media (blokkers) verandert ? Dat lijkt me de belangrijkste struikelblok om de publieke opinie mee te krijgen !
johanna says
okee, zal schrijven wat ik denk…….
altijd moet de burger er ‘iets’ aan doen, altijd moet deze bewust gemaakt worden van dingen die hij zelf niet heeft veroorzaakt.
altijd wordt er gezegd: ‘ ja, de burger wil nu eenmaal dit of dat. het wil een gaaf appeltje of een perfecte paprika…de burger wil luxe.
nee hoor, dat wil de burger helemaal niet, die luxe is verzonnen door de fabrikanten die steeds meer willen verdienen. daarom ligt die luxe in de winkel. het ligt dus andersom: de burger wil dat niet, maar de fabrikant wil het.
het wordt als het ware door de strot geduwd.
veel burgers gaan niet voor niets iedere zomer kamperen en is tevreden met veel minder luxe. ergens is er behoefte aan terug naar de oorsprong of zoiets.
het heeft diep van binnen genoeg van al die perfecte groente en fruit, van al die luxe waardoor hij totaal verleerd is wat handwerk is. zelfs groente fruit, brood kaas wordt voor hem gesneden in blokjes, plakjes of sliertjes.
hij kan niets meer zelf tenslotte.
en nu moet hij, doordat fabrikanten steeds groter willen worden, zich ineens bewust worden van het feit dat de wereld zo vervuild raakt , terwijl dat niet zijn schuld is.
hij scheidt al braaf zijn afval of zet zijn verwarming wat lager enz, maar wat is dat nou? op de schaal van de wereldvervuiling helpt het niet.
politici regeren bekrompen en hebben het altijd over economische groei. waarom moet de economie altijd groeien?
deze kan ook stabiel blijven.
stilstand is geen achteruitgang.
economie in een land met een minder kortzichtig beleid kan in balans blijven.
het angstige en korte termijn denken van politici is de ware ooraak van milieu vervuiling. zij stellen zich afhankelijk van de grote multinationals die maar raak vervuilen. zij te samen zorgen voor een onnatuurlijke opwarming van de aarde zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat mensen vlees blijven eten door bioindustrie te stimuleren in binnen en buitenland.
dus inderdaad….hou maar op over die spaarlampjes, die paar zonnepanelen, of kleine biologische tuintjes.
heb zelf ook een biologische tuin… met hart en ziel.
maar doe dit omdat ik dit interessant vindt en nuttig omdat hier ( oostenrijk) in de supermarkten erg weinig groente te koop is. meer ideaal zit er niet achter.
als je bezorgd bent om de grote wereld dan moet je de politiek in ( en je niet te veel zorgen maken over het aantal leden van de partij) of bij greenpeace gaan werken en dergelijke, en dan maar hopen of dat een sikkepitje uitmaakt.
immy says
Volmondig met U eens, Johanna, dat de bijdrage van elk individu lijkt als een druppel op een hete steen.
Onlangs bij de laatste klimaat-top in Amerika Leonardo Di Caprio zien speechen. Hij deed een heel duidelijke oproep aan beleidsmakers in de politiek en het bedrijfsleven: het is aan jullie om aan klimaatverandering een halt toe te roepen! De kleine man en vrouw kunnen het niet alleen bolwerken.
Ondertussen zijn er al vele initiatieven tot herbebossing van gebieden met uitgeteerde bodem. Zelfs hier in Boechout kwam ik op het marktje van Sfinks-festival iemand tegen, die met zaadbollen in een verwoest gebied (woestijn) in Afrika mee hielp aan een groene gordel van herbebossing, die 15 kilometer breed moest worden en in verschillende landen werd aangebracht. Ondanks de nefaste invloed van de beleidsmakers die dikwijls te kortzichtig op de groei van de economie focussen en de invloed van parasitaire multinationals (gericht op snelle en grote winst), zie ik toch geregeld een andere stroming op gang komen. De steen is in de poel geworpen. De kringen dijen uit… Misschien zelfs dank zij de druppels op de hete plaat, die U en ik en zovele anderen veroorzaken?
Frank Anrijs says
Uiteindelijk is het wel mijn en iedereen zijn eigen schuld. We kunnen altijd kiezen. Dat velen die keuze niet maken of juist kiezen voor de gemakkelijke weg is hun keuze.
Ik kies ervoor om te proberen zelf iets te veranderen. En het heeft duidelijk een klein effect. Maar wie weet wie ik kan bereiken of wie ik kan veranderen? Het lijkt mij ook vaak nutteloos, maar als iedereen zegt dat het toch niets uitmaakt, dan gebeurt er zeker niets.
Er zijn gevallen genoeg waarbij 1 persoon naar voren komt en een hele beweging in gang zet die wel degelijk iets kan veranderen. Jij kan die persoon zijn, of iemand anders, maar als je nooit probeert gaat het zeker niet gebeuren.
Wachten tot anderen het heft in handen nemen vind ik net iets te simpel om alle verantwoordelijkheid af te schuiven. Ook mijn keuzes zijn niet altijd 100% te rijmen en ik zou ook consequenter moeten zijn. Maar ik probeer toch, uit overtuiging, om zoveel mogelijk impact te hebben, om toch een enkele kleine rimpel te veroorzaken die misschien iemand wakker schudt die wel een grote verandering in gang kan zetten.
Je weet maar nooit :-).
Tom Nijsen says
Rimpels zijn mooi ! Die tonen tenminste dat er iets bewogen heeft… Als het niet door de wind is, dan is er zeker iets interessants aan het gebeuren onder het oppervlak !!
Beeldspraak is toch zo iets dankbaars ;o).
Ronald says
Jammer dat andere theorieën dan de opwarmingstheorie als zombie theorieën worden beschouwd. De opwarmingstheorie gaat al jaren rond en inmiddels gelooft iedereen daar in. Maar ik sta ook open voor andere theorieën want wat als daar meer waarheid in zit en je veroordeelt ze al bij voorbaat?
Kijk wij waren het traditionele tuinieren gewend en ineens was daar het natuurlijk tuinieren en permacultuur. Wij hebben het aan gedrufd om anders te gaan denken en om nieuwe theorieën te gaan onderzoeken. En dat is in ons eigen voordeel gebleken 🙂 Wat mij betref mag er wel wat meer discussie komen tussen de wetenschappers zodat het voor de gewone man ook wat duidelijker gaat worden zodat je zelf kunt kiezen waarin je gelooft.
Frank Anrijs says
Er is eigenlijk ondertussen geen discussie meer en 99.5% van de wetenschappers is overtuigd van de opwarmingstheorie.
Ik zou niet weten welke nieuwe theorieën er nog zijn … Het is trouwens geen kwestie van geloof, het is gewoon een simpel feit. De ijskappen die alarmerend snel smelten, walvissen die geen ijsschotsen meer vinden en aanspoelen op land, … dat gebeurt toch ook niet zomaar?
immy says
Frank, kunnen dat de zeeleeuwen zijn, die de ijsschotsen nodig hebben? Zij kunnen namelijk niet zo ver zwemmen als de walvissen.