Veel activiteiten zijn er de laatste jaren niet doorgegaan bij Yggdrasil. Door corona is al een hele hoop afgelast. Daarnaast zijn mijn ouders ook gestopt met de jaarcursus ‘Voedsel Kweken’ die ze al sinds jaar en dag gegeven hebben. Een beetje een zwart gat dus bij Yggdrasil. Ik heb gezocht naar opvolgers en de zoektocht heeft eerlijk gezegd niet zo heel lang geduurd. Ik ben heel blij dat ik terug een jaarcursus kan aankondigen die bij ons doorgaat. Andere lesgevers, dus de invulling is iets anders, maar lijkt toch heel sterk op wat wij deden.
Maar eerst nog iets anders …
Wachtlijst Zelfstudie cursus Permacultuurprincipes
Vorige maand is er de eerste Zelfstudiecursus van start gegaan, het onderwerp was mulchen. Ik had hem aangekondigd en een week later de inschrijvingen opgezet. Na enkele uren was de cursus volzet, wat tot menig teleurgestelde reactie leidde. Deze keer wil ik het iets anders aanpakken. Ik heb een wachtlijst gemaakt waarop je je kan inschrijven. Je krijgt dan voorrang voor inschrijving, de deuren gaan een dag vroeger open. Als je wilt inschrijven, dan weet je wanneer je je mailbox in het oog moet houden om erbij te zijn.
De cursus waarover het gaat, is de Zelfstudie cursus Permacultuurprincipes. Hierin worden alle 15 principes, zowel de ethische als de ontwerpprincipes uitgebreid besproken. Niet de algemene theorie die je vaak tegenkomt, maar de toepassing in de tuin, theorie en praktijk. Daarnaast is er bij elke video ook een uittreksel uit het boek over de permacultuurprincipes voorzien. Hier wordt ongeveer hetzelfde in verteld, maar net iets anders, met soms een ander uitgangspunt zodat je het weer op een andere manier benadert. Dit zorgt ervoor dat je goed begrijpt wat elk principe inhoudt en kan betekenen voor je tuin.
Ook hier zijn de plaatsen beperkt tot 35 cursisten. Je kan je vanaf nu inschrijven voor de wachtlijst, woensdag 15 december starten de inschrijvingen. Ben je ingeschreven voor de wachtlijst, dan krijg je je kans al op dinsdagochtend 14 december.
Inschrijven voor de wachtlijst: wachtlijst.
Nieuwe jaarcursus bij Yggdrasil
Zoals gezegd in de inleiding, start er in het voorjaar een nieuwe jaarcursus bij Yggdrasil. Deze wordt gegeven door twee voormalige cursisten van Yggdrasil, Ann en Kathleen. Ze hebben samen al enkele malen deze cursus georganiseerd en doen dit nu bij ons op Yggdrasil. De komende weken krijg je hier nog meer informatie over: de invulling, de data, de prijs, de lesgevers …
Een eerste inleiding:
We gaan een volledig jaar doorheen alle seizoenen leren moestuinieren in de permacultuurtuin van Yggdrasil. Niet alleen de klassieke éénjarige groenten (sla, worteltjes …) komen aan bod, ook meer bijzondere gewassen die je (nog) niet zo makkelijk in de winkel vindt zoals Nieuw-Zeelandse spinazie, mosterdblad, winterpostelein, olijfkomkommer … Daarnaast is er veel aandacht voor het ontwerp van de tuin. Van aanleg, over onderhoud tot oogst. We kijken naar eetbare bloemen, kruiden, bessen, meerjarige gewassen (asperge, rabarber) en fruit.
De nadruk van de lessen ligt op de praktische toepassing: we gaan in de tuin van Yggdrasil al doende leren: ontwerpen, moestuinbedden aanleggen, zaaien, planten, mulchen, snoeien, oogsten … We geven de nodige bagage mee in korte theoretische sessies. Je zelf meegebrachte lunch vullen we aan met lekkers van het seizoen.
Er komen ook nog enkele bonussen bij het inschrijven, zo blij ben ik dat er een opvolger is voor de jaarcursus van mijn ouders!
Bij derden
Bij een andere oudcursist die al jaren bezig is in haar eigen tuin, begint er in het voorjaar ook een jaarcursus. Deze is iets anders georiënteerd en focust op voedselbossen. Hun cursus start op 19 februari.
Vorm je eigen tuin om tot een voedselbostuin !
Een voedselbostuin vertrekt vanuit het idee hoe de natuur werkt in een bosrand. Vanuit een werkbare mix van ideeën en principes uit bosrandbeheer, permacultuur en voedselbossen leer je in deze basiscursus een voedselbostuin aanleggen en beheren. In de Drakentuin wordt zo al 10 jaar gewerkt en het werkt ! Met deze cursus leggen we uit hoe, in theorie en in praktijk. Zowel de aanleg, het beheer als de verwerking van de oogst komen aan bod.Voor wie is deze cursus bedoeld ?
Wil je graag wat groenten en fruit voor eigen gebruik en ben je niet vies van bomen en struiken ? Wil je nieuwe smaken en tuinideeën ontdekken ? Wil je jouw moestuin meer klimaatbestendig inrichten en meer biodiversiteit in je tuin ? Dan is deze cursus misschien wel iets voor jou.
Inschrijven kan nog, alle informatie vind je op hun website: Drakentuin
Peter Boon says
Dank je wel Frank, voor al de gedeelde kennis en de hoge frequenties die het geheel met zich meebrengt.
Vriendelijke groeten,
Peter Boon
(Nieuwe fan van 2021)