[mashshare]
Permacultuurfilms zijn redelijk eenvoudig te vinden, maar bijna allemaal gaan ze over tuinieren, grote natuurprojecten of landbouw. Nochtans zijn er vele andere dimensies aan permacultuur, zoals bouwen, gezondheid, ethiek, economie, …
Maar omdat de link met permacultuur misschien niet altijd expliciet gelegd wordt of omdat door sommige mensen permacultuur heel eng beperkt wordt tot tuinieren, vallen deze onderwerpen altijd naast de boot in overzichten van permacultuurvideo’s.
Daarom zet ik hieronder een kort lijstjes met video’s die ik recent heb bekeken en die mijn visie op verschillende zaken toch sterk beïnvloed hebben. Soms vormen ze een bevestiging van wat ik al vermoedde, soms was het een aanzet om een ingeslagen richting verder te volgen.
Het is een lijstje van 4 films geworden die ik zeker de moeite waard vind en die niet naar voren komen in de lijstjes met permacultuur films. Uiteraard is ook deze lijst verre van volledig en zijn er nog tig documentaires die de moeite waard zijn om bekeken te worden.
Merchants of Doubt
Link: Merchants of Doubt
In deze documentaire wordt duidelijk aangetoond dat er een systeem is om twijfel en onduidelijkheid te zaaien over verschillende onderwerpen, momenteel bv. over de klimaatverandering. Maar de gelijkenissen met eerdere maatschappelijke discussie over roken, DDT, zure regen en het gat in de ozonlaag zijn overduidelijk.
Aan de hand van documenten en interviews wordt duidelijk dat dezelfde mensen optreden als experts in verschillende zaken, louter om met controversiële en gestandaardiseerde reacties onenigheid en twijfel op te roepen bij de publieke opinie. Niet toevallig dat er telkens vlak voor een grote klimaattop interviews en rapporten verschijnen die de klimaatverandering in twijfel trekken, of simpelweg het tegenovergestelde beweren.
Hoe kan het anders dat een onderwerp waarover 99% van de wetenschappers het over eens zijn, toch nog in twijfel wordt getrokken door bijna een meerderheid van de burgers?
Nadat je de film gezien hebt, kijk je anders naar berichtgeving in de kranten en het nieuws, zeker wanneer het over grote controversiële onderwerpen zoals klimaatverandering gaat.
The Lightbulb conspiracy
Link: The Lightbulb conspiracy
Er brandt in Amerika een lamp, non-stop, sinds 1901. Ze wordt gefilmd door camera’s die al vele malen zijn vervangen, maar de lamp brand al 115 jaar, zonder kapot te gaan.
In juni 2015 bereikte de lamp 1 miljoen branduren, terwijl een huidige gloeilamp maar zo’n 1000 uur brand. Als je spots hebt hangen in je huis dan weet je dat deze zelfs nooit 1000 uren halen. Hoe kan het dan dat men in 1901 al een lamp kon maken die minstens een miljoen (1.000.000 !) uren kan branden?
Enkele jaren later konden lampen nog maar zo’n 1000 uur branden, hetzelfde als wat men ondanks alle vooruitgang van de technologie nu ook heeft. Vreemd toch hé?
In de film wordt aangetoond dat via internationale afspraken de levensduur van de gloeilamp werd ingekort, de allereerste vorm van geplande veroudering. Het fenomeen dat je ijskast juist na de 5 jaar garantie de geest geeft, dat je wasmachine na 6 jaar kapot gaat of dat je radio na 2 jaar en 3 maanden stop met werken.
Het gerucht dat fabrikanten met opzet hun toestellen zo maken dat ze na enige tijd kapot gaan zodat er een nieuw toestel moet aangekocht worden, wordt in de film aangetoond voor computers, printers en ipods.
Inside Job
Link: Inside Job
Heb jij ook niet veel begrepen van de oorzaken van de gigantische crisis van 2008? De crisis waarbij wij de banken van hun ondergang hebben gered, maar waarbij wij enkel hebben moeten betalen en nu nog betalen terwijl de banken terug gigantische bonussen uitkeren. En waarbij de banken nu klagen dat de rente op spaarboekjes nog moet zakken, liefst onder nul omdat ze anders niet genoeg miljarden winst kunnen maken?
Wil je echt gedegouteerd geraken van toplui bij banken? Dan is deze film een echte aanrader! Ben je al ziek genoeg van alle profiteer en misbruik door de bankentop? Laat deze film dan maar passeren, je zou er alleen maar slechter door slapen!
De film legt de voorgeschiedenis van de crisis goed uit, maar ook de gewetenloosheid, de corruptie en de verstrengeling van de politiek met de wetgevende macht en academici.
Cowspiracy
Link: Cowspiracy
Deze film heeft mij heel snel kunnen overtuigen om mijn vleesconsumptie sterk te verminderen. Nu eet ik nog nauwelijks vlees of vis, en als ik vlees eet zal het 9 van de 10 keer kip zijn.
Als je zo opgelijst ziet wat de impact van vleesconsumptie is op onze maatschappij en welk groot aandeel dit heeft op de huidige klimaatproblematiek, vind ik het niet meer dan logisch om te minderen.
Ik ga er niet veel meer woorden aan vuil maken, onderstaande infographic bevat de gegevens die gebruikt worden in de film. En deze spreken voor zich!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Geert says
Best Frank,
Het lijkt me heel interessant, maar mijn Engels is niet zo goed om hier iets mee te kunnen.
Maar ondanks dat vind ik het heel goed dat je dit allemaal doorgeeft.
Groeten, Geert.
AnnS says
Ik heb onlangs cowspiracy gezien (had eerder Eating Animals van Jonathan Safran Foer gelezen om mijn vleesconsumptie heel serieus terug te dringen). Cowspiracy heeft me ook over mijn zuivelconsumptie doen nadenken, maar om dat drastisch te minderen ga ik toch nog iets meer werk hebben. Ben wel vol goede moed gestart. Voor mij is het ook echt wel een aanrader, die documentaire! Ben benieuwd om de andere die je beschrijft te gaan bekijken:-)!