Vraag via mail:
Sinds vorige week heb ik een moestuin, voor het eerst. Ik zou graag het principe van mulchen uitproberen. De helft van de tuin zit vol gras en onkruid. De andere stukjes aarde zitten wat winterharde groenten in. Kan ik nu op het gras vast mulch aanbrengen, of moet ik daarmee wachten tot in het najaar? Het lijkt me leuk om 1 of meer heuvelbedden te maken en daarnaast het mulchen uit te proberen.. Las ook over de ‘lasagnetuin’, wat ook doet denken aan mulchen. Heeft u een tip wat te doen met de graszoden? 🙂
Vele vragen zitten er in dit stukje tekst, enkele daarvan probeer ik hieronder te beantwoorden. Let wel, dit is mijn mening over vooral de hügelbedden en lasagne-tuinieren, er zijn ongetwijfeld mensen die hier anders over denken en het ook anders toepassen.
Hügelbedden?
Dit is een toepassing die al bijna honderd jaar bestaat, maar de laatste tijd populair gemaakt is door Sepp Holzer.
Het principe is als volgt: je maakt een heuvel die als basis uit hout bestaat en die je opvult met plantaardig materiaal en ten slotte afdekt met aarde. De heuvel is ongeveer 1 meter hoog en heeft een hellingsgraad tussen de 65 en 80 graden.
Sepp Holzer kwam op het idee om deze constructie te gebruiken omdat bij een storm een grote hoeveelheid dennenbomen omgewaaid was. Hij heeft een stuk grond in de bergen in Oostenrijk met een rotsige bodem waar weinig voeding in zit. De ideale oplossing om verschillende problemen ineens op te lossen waren hügelbedden. De omgewaaide bomen vormen de basis van de piramidevormige heuvels en creëren zo een vruchtbare bodem die lang water vasthoudt en sneller opwarmt. Een belangrijk nadeel van deze vorm van verhoogde bedden is de arbeidsintensieve constructie. Een hügelbed blijft ongeveer vijf tot zes jaar goed, en moet daarna opnieuw opgebouwd worden.
Of zo’n constructie in jouw tuin nuttig is, hangt van verschillende factoren af, maar de reden om een hügelbed aan te leggen mag niet zijn dat Sepp Holzer aan permacultuur doet en nu eenmaal hügelbedden heeft. De reden moet zijn: ik heb een onvruchtbare grond die stenig en moeilijk te verbeteren is. Dit kan in rotsachtig gebied zijn of in een stad. Ook in extreem droge omstandigheden en op heuvelflanken hebben hügelbedden hun nut bewezen.
Het meest waarschijnlijke is dat je op een gewone klei-, zand- of leemgrond tuiniert en dan is een hügelbed niet nodig. Je kan dat hout dat je eventueel te veel hebt beter versnipperen en op die manier aan je bodem toevoegen. Je legt het dan bovenop de bodem waar het werkt als mulch en zo extra voedingsstoffen afgeeft, vocht vasthoudt en de bodem verbetert. De intensiteit van het werk is veel lichter, je bouwt je bodem op voor de lange duur en je hoeft niet elke zes jaar opnieuw te beginnen. Het sluit ook beter aan bij de manier waarop de natuur te werk gaat.
We leven in een gematigd klimaat met een goede bodem, het is dan een beetje raar dat je immens veel werk steekt in het opzetten van hügelbedden. In uitzonderlijke omstandigheden kan het ook hier nuttig zijn, maar hiervoor moet je eerst goed observeren en plannen. Vaak zijn er eenvoudigere, duurzame en minder arbeidsintensieve oplossingen!
Sheet-mulch of lasagne-tuinieren
Dit is een toepassing die vaak in films over permacultuur te zien is. Het lijkt de ideale manier om van een gazon een moestuin te maken. Maar is dat wel zo?
Wat is lasagne-tuinieren?
Het is een techniek waarbij verschillende afdeklagen op elkaar gestapeld worden, te beginnen met voeding voor de bodem zoals rotsmeel, dan karton of een pak krantenpapier dat nat wordt gemaakt. Daarbovenop komen verschillende lagen van organisch materiaal, zoals compost, mest, hooi, diverse plantenresten en tenslotte houtsnippers of stro. Zo krijg je een heel dikke laag van organisch materiaal, zo’n dertig centimeter of meer, waarmee de grond bedekt is.
Ik denk dat dit geen goede manier is om je moestuin te starten. In de natuur vind je zo’n dikke mulchlaag niet. In de natuur ligt het minst verteerde materiaal altijd bovenaan en het meest verteerde onderaan. Dat is de normale gang van zaken. Bij sheet-mulching wordt daarmee geen rekening gehouden, en liggen de lagen door elkaar. Een andere vraag is waar je al dat materiaal vandaan moet halen. Zelfs voor een gewone mulchlaag van een tiental centimeter is het voor beginners vaak zoeken naar voldoende materiaal.
Wat met graszoden?
Er zijn verschillende manieren om dit onkruid met gras weg te doen, de eenvoudigste (met het minste werk) is afdekken met karton en mulch. Je trapt alle begroeiing plat, bedekt de bodem met karton en dekt dit karton af met een dikke laag mulch. Dit kan stro, blad of houtsnippers zijn, liefst geen compost.
Het is ook niet de bedoeling om hierop te zaaien en te planten, het afdekken heeft vooral als functie het wegwerken van de begroeiing. Afhankelijk van wat er allemaal staat, volstaan enkele maanden, een jaar of moet je zelfs gedurende 2 jaar afdekken.
Heb je enkel of voornamelijk eenjarige onkruiden, dan volstaat afdekken met karton en mulch en kan je na een enkele maanden je bedden en paden aanleggen. Heb je vooral meerjarige onkruiden zoals brandnetel, zuring, boerenwormkruid en boterbloemen dan moet je toch meer geduld uitoefenen en kan je best rekenen op een dik half jaar. Dek dan af in augustus – september, je kan dan in april je bedden en paden aanleggen.
Bij het aanleggen van de bedden en paden is het de bedoeling dat je het karton (indien dat nog niet volledig verteerd is) en de mulch weghaalt en op de blote bodem je compost aanbrengt. Zeker het karton haal je best weg, anders vormt dit een barrière voor de wortels van je toekomstige groenten.
Indien je start van een grasveld, dan moet je nog meer geduld uitoefenen. Het eerste half jaar zal het gras verdwijnen, maar de zode, de graswortels, blijven veel langer intact. Dikwijls moet je hiervoor zelfs een tweede keer mulch aanbrengen zodat de bodem bedekt blijft. Na ongeveer 1.5 jaar zal ook deze zode grotendeels verdwijnen en kan je beginnen aan de volgende fase, namelijk het aanleggen van de bedden en paden.
Joris Van Herrewegen says
Hoe zit het voor mensen die onmiddellijk willen starten met een moestuin vanuit een gazon?
Klaas Venekamp says
Je kunt natuurlijk een strookje van 5 cm vrij maken om te zaaien en de rest toedekken met karton en mulch. Voor grote planten als kool kun je er voor kiezen om een plantgat te steken in het karton en daar de plant in te zetten. Is niet optimaal, maar kun je al vast wel beginnen. (website vanaf begin mei on-line)
Tineke says
Iets om op te letten bij start vanaf gazon:
Graszoden van tuincentra hebben en soort nylon “net” waar het gras in gezaaid is, zodat het beter te handelen is.
Toen ik startte met bedden op het gras heb ik eerst een half jaar netjes het gras bedekt met karton en stro. Daarna moest ik toch nog op mijn knietjes om stukje voor stukje dat nylon net er uit te peuteren om te voorkomen de groei van de groenten zou belemmeren. En ik wilde geen nylon in de voeding.
Veel succes.
Frank Anrijs says
Wist ik niet, bedankt om dit te melden!
Tineke says
Toen ik las ‘wat met graszoden’ dacht ik dat er een creatief idee kwam om mijn uitgestoken graszoden weg te werken 🙃 (geen geduld voor karton, ik heb plaggen gestoken). Ik heb er nu maar een groene ‘bank’ van gestapeld bij het kippenhok. Leuk voor de kipjes. Op het afgestoken deel komt de compost uit onze biotuin en -keuken en daar komt dan weer een stuk moestuin.
Mirjam says
Misschien is dit iets: https://harmonycenter.nl/groenten-verbouwen-volgens-de-ruth-stout-methode/?fbclid=IwAR0i7wXnQEqlwYEU2YchVrZUXqz_jKuit0SOEZUdBjSZni-fGSYZTkcGy4Y
Luc says
Hallo Frank.
Is het nuttig, goed… om houtsnippers en mulg tussen de fruitbomen te strooien?
Bij het door wandelen van fruitstreken zie je nergens iets op de grond liggen en wordt het constant vrij gehouden?!
Frank Anrijs says
Ik zal hier in de volgende blog op antwoorden. Het antwoord is te uitgebreid om in een reactie te passen 🙂 .
Jos says
hallo Frank
Ik lees het volgende: “Bij het aanleggen van de bedden en paden is het de bedoeling dat je het karton (indien dat nog niet volledig verteerd is) en de mulch weghaalt…”
Is het nodig van karton weg te halen bij de paden? Ik laat dit altijd liggen zodoende heb ik een onkruidvrij pad (in het begin) en de onkruiden die er nadien in groeien kan ik makkelijk weg krijgen. Het karton vergaat na een tijdje toch. Het weghalen zou me alleen meer werk bezorgen.
Frank Anrijs says
Nee, op de paden kan het karton gerust laten liggen. Meestal is het al grotendeels verteerd en doen wij zelfs een nieuw stuk karton erop bij de eerste aanleg.
lieven deconinck says
Ik blijf dit eerlijk gezegd toch niet begrijpen of ..zie ik dit verkeerd ? Ik blijf mijn bedenkingen hebben met het gebruik van karton . Over de lijmresten heb ik ondertussen al vaker gehoord dat dit niet zo deugdzaam is en niet zo gewenst is en best vermeden wordt . Maar , en dit heb ik uit ervaring omdat m’n vader in een groot druk-bedrijf werkte en ik er meerder vakantiejobs spendeerde .. Hij wist me “toen” te vertellen dat de grijs-bruine kleur van karton te wijten is aan de inktresten die er nog inzitten van het (meestal) gerecycleerde materiaal .. daarbij wordt/werd er 80% uitgespoeld maar 20% bleef en werd/word karton . En volgens mij zijn die inktresten toch niet (plots) tegenwoordig allemaal ecologisch ( want zoek maar eens ecologische drukkerijen ..je moet nog altijd je best doen .. ) Dus: inktresten in de grond..inktresten op ons bord … ?
Frank Anrijs says
Dag Lieven,
de lijm die voor het produceren van karton gebruikt wordt is volgens mij zetmeel dat gehaald wordt uit wortels, knollen … Niet schadelijk dus.
De inkten is inderdaad een ander verhaal. Ik heb hierover met iemand van een kartonfabriek gepraat en hij verzekerde mij dat er zoveel gespoeld wordt dat er zeer weinig inkten overblijven.
Uiteraard kan die persoon zeggen wat hij wil, maar wij adviseren dan ook altijd om enkel karton te gebruiken bij de aanleg, liefst eenmalig. Op paden kan het eventueel enkele jaren, maar het is zeker niet de bedoeling om jarenlang intensief karton te gebruiken.
Ik vermoed dat de processen om karton te produceren toch wel een evolutie hebben ondergaan de laatste decennia, net zoals drukkerij enorm veranderd zijn.
Ik kan mij niet voorstellen dat een eenmalige laag van een onbedrukt bruin golfkarton heel veel inkten gaat achterlaten in de tuin.
ellen says
Beste Frank,
Dank je voor alle info die je met ons deelt. Wij passen al een tijdje het natuurlijk tuinieren toe ( eerst spontaan wat we dachten en later via info van velt en jou) en houden er van!! Binnenkort verhuizen we naar een groter perceel en graag startte ik onmiddelijk met het aanleggen van een moestuin. De aarde zal net door een graver omgewoeld, verplaatst, dooreengeschut zijn. Hoe start ik het best? Ik dacht om een grote hoeveelheid groencompost aan te brengen en ik het voorjaar te starten zoals anders. Deze post laat me hieraan twijfelen. Bedek ik het dan toch best eerst met karton om al de onkruidzaden (want nu staat het vol) weg te werken?
A lvast bedankt voor je tijd.
Hopelijk geraken we ooit eens tot bij jou.
Myriam Dings says
Leuk toeval: ik zocht info ivm lasagne, en vind je uitleg over hügelbedden – wat voor onze rotsige bodem veel interessanter is – ttz een beetje kleiner van maat dan 😉
Bedankt!