[mashshare]
Als je een beetje geïnteresseerd bent in geschiedenis en biologie, dan heb je vast al over Charles Darwin gehoord. Hij was een briljant man en heeft de evolutietheorie ontwikkeld. Dat veroorzaakte op dat moment een ware aardverschuiving en botste op zeer veel tegenstand, maat werd toch redelijk snel algemeen aanvaard.
Zijn evolutietheorie wordt heel dikwijls uitgelegd als het overleven van de sterkste, al klopt dat niet helemaal … Zo lijkt het alsof de evolutie een voortdurende strijd tussen organismen is geweest. Zo lijkt het alsof het enige succesvolle model om vooruit te geraken er één van strijd en gevecht is.
Huidige landbouw
Ook het huidige landbouwmodel is gebaseerd op strijd en gevecht. In de woordenschat die gebruikt wordt komt dit al heel duidelijk naar voren: bestrijdingmiddelen, plagen, ziekten, manipulatie, …
Als je een probleem hebt dan moet je bestrijden, beestjes moeten weg, onkruiden moet je kapot spuiten. Voor elk probleem is er een oplossing, maar het is vaak een radicale oplossing waarbij iets wordt geëlimineerd, verwijderd.
Maar toch is dit volgens mij niet de manier om vooruit te geraken, om in de juiste richting te evolueren.
Darwin zei trouwens niet dat evolutie het overleven van de sterkste is, dat is gewoon een slechte vertaling uit het Engels 🙂 :
Het is niet de sterkste van een soort die overleefd, en ook niet de slimste. Het is degene die zich het beste aanpast aan verandering die overleefd!
– Charles Darwin
Samenwerking is de sleutel
Er zijn steeds meer onderzoekers die bewijzen aandragen dat de evolutie vooral vooruitgegaan is door samenwerking. De endosymbiontentheorie geeft aan dat verschillende soorten heel intiem hebben samengewerkt om te evolueren naar nieuwe soorten die veel succesvoller zijn in sterk gewijzigde omstandigheden.
Zonder deze zeer extreme samenwerking zouden wij niet bestaan. En niet enkel in een lang vervlogen verleden zijn er zeer sterke samenwerkingsverbanden geweest tussen verschillende soorten, ook nu nog zijn er veel voorbeelden van soorten die andere soorten helpen en zo gemakkelijker overleven.
Denk in dit verband maar aan het belang van schimmels in je bodem!
Steeds meer onderzoekers geraken overtuigd van het feit dat de belangrijkste factor in de evolutie niet strijd en competitie was, maar samenwerking.
Ook de toekomst van onze voedselmodel ligt niet in strijd en gevecht maar in samenwerking en coöperatie.
Natuurlijk tuinieren
In onze tuin proberen we zoveel mogelijk samen te werken met de natuur, juist omdat deze al zoveel problemen op een simpele manier heeft opgelost. Samenwerken heeft gigantisch veel voordelen in je tuin, levert veel minder stress op en geeft je een positiever en beter gevoel.
Natuurlijk tuinieren maakt groenten kweken veel eenvoudiger, en kan, net zoals Darwin al zei, veel beter inspelen op veranderingen. Je systeem is veel flexibeler en kan zich veel sneller aanpassen.
De toekomst is dus aan een manier van tuinieren die zich baseert op samenwerken en die flexibel is: dat is bijna de definitie van natuurlijk tuinieren 🙂 .
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Gijs says
Survival of the fittest, overleven van de sterkste zo je wil, is niet door Charles Darwin bedacht, maar door Herbert Spencer. Darwin sprak over de struggle for life. Nu is fittest een veel beter woord en dekt de inhoud veel beter dan het Nederlandse sterkste, dus inderdaad slecht vertaald. Fitste zou al veel beter zijn. Best aangepaste nog beter.
Geert says
Beste frank,
Ik sta helemaal achter jouw manier van natuurlijk tuinieren, maar een ding moet mij van het hart.
Als mens moet je een ontzettend groot geloof hebben om te geloven dat binnen de natuur verschillende soorten met elkaar zijn gaan samenwerken.
De evolutietheorie is niet meer dan een religie!
Uit niets kan niets ontstaan.
Als ik naar de natuur kijk dan sta ik versteld van wat ik zie en dan kan ik alleen maar denken; daar is over na gedacht, het is voor mij onmogelijk dat dit alles door toeval en vanzelf ontstaan is. Mijn geloof in de schepping is vele malen kleiner dan geloven in de evolutietheorie.
Sorry, maar ik moest dit even kwijt.
Erik says
Ik vermoed dat je wil zeggen dat je meer geloof hecht aan de schepping dan aan evolutietheorieën. Het staat er anders.
Niet dat een onbestaande god veel kan scheppen, maar stel dat het hele systeem van evolutie door die onbestaande god geschapen is?
waarom kiezen als het ene het andere helemaal niet hoeft uit te sluiten?
Trouwens, als uit niets niets kan ontstaan, dan bestaat die onbestaande god uit niets? Of vanwaar komt die onbestaande god?
Eduard says
Vind het natuurlijk tuinieren nog heel moeilijk , waarschijnlijk omdat je toch wat geduld voor nodig hebt.
Heb jaren onder water het leven mogen bestuderen, prachtig als je de symbiose tussen verschillende diersoorten ziet, algen die met de koraal diertjes werken, glasvisjes die beschermd worden door een vis die er soms ook enkelen op eet in ruil(geen bewuste ruil natuurlijk).
Dank aan mensen met intelligentie als Darwin die inzag dat de natuur gevormd word door de omgeving waar zij zich bevindt.
Ben zelf nog op zoek naar die symbiose in me tuin , vooral ik nu het 2de jaar geplaagd word door zeer irritante aardvlooien , schijnbaar te droog in me tuin
Daniël says
Het natuurlijk tuinieren zal wel de oplossing zijn, maar zoals al is gezegd. Het vraagt wel veel geduld.
Ik heb dit voorjaar al 15 bloemkool plantjes en 15 broccoli plantjes uitgeplant.Ook peultjes en erwten geplant in potjes en ook uitgeplant.
Ben nu aan mijn 3de jaar natuurlijk tuinieren bezig, echt volgens de regels. En na enkele nachten was alles weg, dan is het niet altijd gemakkelijk om positief te blijven. Wat ik toch blijf, wie daar dan voor gezorgt heeft, dat durf ik al bijna niet meer vermelden, maar het begint met een s .
Maar in heel men tuin is op het moment dat ik die aanplant doe, niets groen te zien, dan is de keuze misschien vlug gemaakt voor die het graag lusten. Er zal nog veel moeten samengewerkt worden, maar hoe ? Elk jaar maar hopen zeker!