Bij het opstarten van een tuin is het heel belangrijk om veel foto’s te nemen. Je kunt wel goed je best doen om alles te zien en te noteren in je tuin, maar wanneer je achteraf terugkijkt naar foto’s blijkt dat je veel dingen toch vergeten was of je anders herinnerde. Het is dan heel handig tijdens het ontwerpen dat je kan teruggrijpen naar een objectieve foto die de stand van de zon of de schaduw van een boom exact weergeeft.
Foto’s zijn zo een grote hulp bij het observeren en ontwerpen. Maar niet enkel daarom is het belangrijk om veel foto’s te nemen!
Motivatie
Ongetwijfeld heb je al eens tegen jezelf gezegd dat het lijkt alsof je niets anders doet dan werken in je tuin en dat het niet opschiet. Er blijft altijd iets om aan te leggen, een project om af te werken, een poel om te graven, een takkenril om aan te leggen.
Ik heb soms toch alleszins het gevoel dat een jaar in de tuin zo voorbij is en dat er toch niet zo heel veel verandert of vooruit gaat. Wanneer je dit gevoel hebt, moet je eens je foto-album openen op je computer en door de foto’s bladeren. Vaak verschiet je jezelf een bult wanneer je sommige plaatsen zelfs niet meer herkent. Bomen en struiken zijn gegroeid, of misschien gesnoeid of gerooid. De moestuin is veel groter geworden, de structuur is veranderd … De lijst is vaak behoorlijk lang.
Je vergeet hoe de tuin er enkele jaren geleden uitzag, maar door het bekijken van de foto’s besef je dat er toch wel veel veranderd is! Je hebt echt wel goed gewerkt en er is een duidelijke evolutie: je bent dus behoorlijk goed bezig!
Dat je dat niet alleen tegen jezelf moet zeggen, maar dat je het ook effectief kan zien op foto’s maakt vaak een groot verschil. Daarna ben je terug klaar om erin te vliegen, wetende dat je werk echt wel een verschil maakt 🙂 .
Beter observeren
Mijn vader heeft altijd veel interesse gehad in fotograferen en volgde de laatste jaren verschillende cursussen. Hij loopt dan ook regelmatig met een fototoestel doorheen de tuin om allerlei dieren, planten en de tuin in het algemeen vast te leggen. Doordat hij de tijd neemt om een goede foto te nemen en echt zoekt, ziet hij vaak beestjes en dingen die je niet ziet als je gewoon rondloopt.
Mijn moeder probeert ook dikwijls foto’s te nemen die ze dan gebruikt voor het Permacultuur Magazine, ons eigen magazine (de Sapstroom) of mijn blog. En zij vertelde mij vorige week nog hetzelfde. Door op zoek te gaan naar een insect dat ze wou fotograferen kwam ze erachter dat er op een plant gigantisch veel zaten. Maar ze zag ze pas zitten toen ze door de lens van het fototoestel keek en inzoomde.
Ik heb al verschillende keren geschreven over observeren in je moestuin en het belang hiervan. Hoe je dit moet doen is vaak nogal abstract en onduidelijk voor velen, maar een fototoestel is hiervoor uitermate geschikt. Doordat je op zoek gaat naar mooie foto’s, doordat je zoekt naar een plant of insect om te fotograferen, doordat je je tuin vanuit verschillende standpunten en op verschillende tijdstippen gaat fotograferen, ga je ook op allerlei andere manieren kijken.
Je zoomt in op insecten en volgt ze in wat ze doen, je ontdekt zo ongetwijfeld allerlei (voor jou dan toch) onbekende soorten waarover je informatie opzoekt op internet en iets bijleert over je tuin en de inwoners. Je kijkt nogmaals naar je tuin wanneer je de foto’s bekijkt en ziet toch weer andere dingen die je in het echt niet zag of die je niet opvielen.
Veel foto’s nemen!
De boodschap is dus dat je veel foto’s moet nemen. Het helpt je op vele manieren, het is tegenwoordig gratis en zorgt ervoor dat je je moestuin beter gaat observeren en kennen. Niets dan voordelen dus 🙂 !
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Pé says
Beste Frank, deze verraste me echt. Ik had zelf het motiverende van genomen foto’s al ondervonden maar ze gebruiken om observaties vast te leggen heb ik nog maar zelden bewust gedaan. Hoewel het een erg logische stap is, praktisch en behulpzaam. Een geweldige tip !