In permacultuur is het de tendens om planten spontaan te laten uitzaaien en door elkaar te zaaien en te planten. Dit houdt wel in dat je goed op de hoogte moet zijn van kiemplanten en van giftige planten.
Kiemplanten
Kiemplantjes herken je vooral door ervaring. Je kan die het beste opdoen door elk jaar een of enkele kiemplantjes, die je niet herkent, te laten verder groeien en goed op te volgen. In een bepaald stadium zal je ze herkennen of kan je met behulp van een flora opzoeken welke plant het is. Na enkele keren herken je de plant en de kiemplantjes zonder probleem. Neem niet teveel hooi op je vork door teveel planten ineens te willen leren kennen.
Een goed hulpmiddel is ’Onkruiden herkennen. Determineren van planten vanaf hun vroegste kiemvorm.’ Ing. Henk Glas, ISBN 978 90 5439 177 7
Giftige planten
Giftige planten zijn niet te vermijden in een tuin. Ook al probeer je ze zelf te vermijden, ze komen ongevraagd binnen. Daarom is het goed ze te leren kennen. Veel sierplanten zijn giftig of hebben giftige delen. Ook bepaalde delen van onze groenten zijn giftig zoals alle delen van de aardappel behalve de knol.
Er zijn verschillende sites en boeken over giftige planten. Vaak zijn het vooral sierplanten die daarin voorkomen en enkele hele giftige planten. Typische tuinonkruiden worden weinig besproken. Anderzijds wordt, afhankelijk van de auteur, de giftigheid ofwel heel sterk beklemtoond of soms bijna niet.
Basiskennis
Het is goed enige basiskennis te hebben over giftige planten. Paracelsus (16de eeuw) schreef: ‘de dosis maakt het vergif’. Niet enkel de dosis maar ook de leeftijd van de persoon die een plant inneemt speelt een rol. Zo zijn kleine kinderen veel gevoeliger dan volwassenen.
De meeste vergiftigingen gebeuren omdat kinderen bessen in hun mond steken, ze gaan niet zo snel aan takjes knabbelen. Zorg er daarom voor dat je weet welke bessen, vooral van sierplanten en hagen, giftig zijn. Het is belangrijk kinderen te leren wat wel en wat niet eetbaar is.
Als je tuiniert heb je zelf ook basiskennis nodig over de giftigheid van planten die spontaan in de tuin verschijnen. Dat is vooral het geval als je planten door elkaar zet en hen laat uitzaaien. De moeilijkste planten zijn schermbloemigen omdat daar wel enkele heel giftige planten toe behoren.
Als je twijfelt of je de juiste plant voorhebt, controleer je eerst het uitzicht, de geur en eventueel het aanvoelen. Als je denkt dat het oké is, kan je proeven. Proeven betekent in dit geval: een klein stukje vooraan op je tong nemen, eventjes erop kauwen en als je twijfelt of als het een brandend gevoel geeft, uitspuwen, nooit inslikken.
Het is ook nuttig een boek over giftige planten met afbeeldingen in huis te hebben, zo kan je eenvoudig nagaan hoe die giftige planten er uitzien en hoe giftig een plant is.
Wees op je hoede en bedenk: voorkomen is beter dan genezen!
Een vrij recent boekje is :‘Gevaarlijke planten. “De dosis maakt het vergif”-Paracelsus’, Fred De Vries, 2010, ISBN 978 90 70886 92 9
Op de website van de plantentuin in Meise staat een overzicht: Lijst van giftige planten.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Geef een reactie