Toen ik klein was, verslond ik boeken. Zelfs toen ik studeerde waren er nog periodes dag ik hele dagen aan een stuk kon lezen. Ik lees dan ook nog redelijk snel zodat ik op die manier op enkele dagen meerdere boeken kon lezen. Vroeger enkel fictie, na een tijd ook andere boeken over diverse onderwerpen.
De laatste jaren werden de vrije periodes om te lezen steeds beperkter en ook mijn gewoonte om voor het slapen nog te lezen is helemaal weggevallen. De reden hiervoor is dat ik na enkele bladzijden al in slaap val 🙂 .
Een boekenabonnement
Nochtans krijg ik regelmatig suggesties en heb ik ondertussen al een lange lijst met boeken om te lezen. Ik heb zelfs een stapel klaar liggen voor wanneer ik tijd heb. Maar toch kwam het er niet meer van en ik miste het echt. Boeken zijn voor vele redenen interessant: je kan jezelf erin verliezen, ideeën opdoen, jezelf ontwikkelen, leren hoe je beter kan schrijven …
Daarom heb ik beslist om dit jaar een abonnement te nemen op een boekenservice waar je ook veel voorleesboeken kan vinden. Een voltreffer! Er zijn zoveel momenten dat je mentaal niet bezig bent en perfect naar een boek kunt luisteren. Onderweg naar Tienen, wanneer ik aan het fietsen ben, tijdens het hout klieven in de tuin, tijdens het koken of bakken … Het is tijd waarop je mentaal niet echt iets doet die je op deze manier kan gebruiken. En voor mij werkt het alleszins. Ik heb sinds januari al gigantisch veel boeken ‘gelezen’ en daaronder ook enkele boeken over zelfontwikkeling. Een heel goed boek was bijvoorbeeld ‘Grit‘. Hierin heb ik veel geleerd, dingen die ik kan toepassen op mijzelf, maar ook bij de opvoeding van mijn kinderen.
Een ander boek dat mij toch ook sterk heeft beïnvloed is dit: Waarom ik mijn vrienden niet opeet. Dat was een heftig boek, eentje waarover ik later nog eens een uitgebreid artikel wil schrijven 🙂 .
Kijk over de muren
Zelfstudie en zelfverrijking is heel belangrijk vind ik, en je moet jezelf daarbij niet beperken. Vaak kan je bij het lezen en leren over andere onderwerpen een link leggen naar tuinieren. Zo ‘las’ ik afgelopen week The Power of Self-confidence van Brian Tracy. Een belangrijk onderdeel van dit boek gaat over het visualiseren van wat je wilt bereiken.
Het principe gaat als volgt: je kan je onderbewustzijn bedotten door je in te beelden dat je iets al bereikt hebt. Hoe meer emotie je hierin kan steken, hoe sneller het wordt opgenomen in je onderbewustzijn en hoe groter de kans dat je het ook gaat bereiken. Je moet dus niet hopen of wensen iets te bereiken of te doen. Je moet je gedragen alsof je het al bereikt of gedaan hebt.
En toen ik dit hoorde en hierover nadacht, viel mij op dat ik dat altijd al gedaan heb in de tuin. Zo zijn we nu bijvoorbeeld aan de bosrandtuin aan het werken. We hebben uit een dikke stam twee banken gemaakt, de volledige bosrandtuin is afgedekt met een dikke laag houtsnippers en de stenen kruidenlaag is bijna volledig afgewerkt.
Er is nog veel werk, er moet nog veel aangeplant worden, de banken moet nog geïnstalleerd worden, er moeten nog struiken en bomen bijkomen, alles moet nog dichtgroeien. Iemand die niet weet wat er gepland is ziet gewoon enkele bomen, wat paden en veel houtsnippers. Maar zo zie ik het nooit!
Een zalige tuin!
Ik zie een bosrand, bomen die volgroeid zijn, rijk bloeien en veel fruit dragen. Ik zie een dichtbegroeide kruidlaag, planten die blad leveren voor onze slamengeling in een massa aan kleuren, bloeiende planten voor de bijen en andere insecten, knollen om op te graven, open plekken waar we nog allerlei soorten éénjarige groenten kunnen kweken, geknotte lindes die een massa aan slablad leveren … Ik zie mijzelf op de zelfgemaakte bank zitten, met de zomerzon op mijn gezicht, genietend van de warmte. Rondkijkend naar de vele insecten en vogels die rondvliegen, met mijn ogen dicht genietend van de vele geluiden, met mijn neus de vele geuren rondom mij opsnuivend: gemaaid gras, de zoete geur van bloemen … Ik zie mezelf onder de knotlindes zitten, de bewegingen volgend van een roodborstje, een torenvalk hangt boven de tuin in de lucht, klaar voor een duikvlucht naar een muis die zo ongelukkig is om juist op dit moment te komen piepen.
Zalig!
Dat zie ik in mijn hoofd wanneer ik aan mijn bosrandtuin denk, niet de kale bomen waar vorig jaar distels en brandnetels onder groeiden.
Zie de toekomst
Wanneer ik in het najaar de mulchlaag leg op onze tuinbedden, dan zie ik de dikke laag mulch erop liggen. Maar ik zie ook de rijkdom die gaat volgen in de zomer: groenten klaar om te oogsten, een veelheid aan kleuren en geuren, een rijkdom aan insecten die rondvliegen en kruipen, simpelweg mijn klein paradijs 🙂 .
En dan is het allemaal veel minder moeite om het voorbereidend werk te doen, het is veel makkelijker om een probleem opzij te zetten. Ik weet wat het gaat worden, ik weet waar ik naartoe werk. En dat maakt alles veel eenvoudiger!
Bereik ik die idyllische bosrandtuin volgend jaar? Zeker niet! Binnen tien jaar? Misschien. Misschien komt het er nooit. Maar ik weet waar ik naar toe wil, ik weet wat het kan worden indien ik mijn best doe. En dat is voor mij meer dan voldoende.
Konijnen die alles wat boven de grond komt opeten? Woelmuizen? Maandenlange droogte? Allemaal problemen die voorkomen, allemaal geen probleem. Het is slechts een tijdelijke bult in de weg, een klein oponthoud dat enkel voor wat vertraging zorgt. Want ik heb een droom, een idee. En dat beeld in mijn hoofd, die, in het geval van de bosrandtuin zeker, sterke emotionele visualisatie helpt mij om er te geraken. Daar ben ik 100% zeker van.
Visualiseer
En ik ben er zeker van dat dat bij jou ook kan helpen. Visualiseer de tuin die je wilt hebben. Stel jezelf de groenten voor die je wilt kweken, de bloemen die je wilt hebben, het fruit dat er tussen staat. Denk aan die sappige tomaat die je van de struik kan plukken terwijl rondloopt. Denk aan hoe je erin bijt en het door de zon opgewarmde sap over je kin en vingers voelt lopen. Voel het er gewoon over lopen! Denk aan de bloemen die je kan plukken en in huis kan zetten, de insecten die je kan zien rondzoemen en kruipen, denk aan de uren die je zalig kan doorbrengen in je eigen tuin! Dat moet toch meer dan genoeg motivatie zijn om er te geraken, niet?
Kijk niet naar de problemen in je tuin, maar kijk naar de oplossingen. Kijk niet naar je tuin zoals hij nu misschien nog is, maar kijk zoals hij gaat zijn binnen enkele jaren. Ik verzeker je, het gevoel dat je dan hebt bij je tuin verandert totaal 🙂 .
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Geef een reactie