Het verbaast mij tegenwoordig vaak hoe ongevoelig mensen zijn voor informatie over hun eigen gezondheid. Vorig voorjaar is redelijk prominent in het nieuws verschenen dat bij een groot deel van de Europeanen glyfosaat in de urine wordt gevonden. Stromannen van Monsanto haastten zich om de volgende dagen overal te verkondigen dat het over zeer lage waardes ging en dat deze helemaal geen effect hebben op de gezondheid.
Maar toch. Ik heb toch mijn bedenkingen bij een bestrijdingsmiddel in mijn urine.
Lees je iets verder en doe je een beetje opzoekwerk op internet, dan merk je al heel snel dat er ondertussen talrijke studies zijn die het gebruik van glyfosaat linken aan een sterk verhoogd voorkomen van verschillende soorten kankers en andere ziektes. In dit artikel wordt de laatste stand van zaken uitgebreid uit de doeken gedaan.
Ook is er een brochure waar heel duidelijk wordt uitgelegd wat glyfosaat allemaal teweeg brengt: Why Glyphosate Should Be Banned.
Roundup in elk tuinhuisje
Roundup is het bekenste middel waarvan de werkzame stof glyfosaat is, maar ondertussen zijn er al zo’n 50 middelen waar deze stof in verwerkt zit. Deze worden allemaal duchtig gespoten, gegoten en gesmeerd zodra de eerste onkruiden verschijnen. Dikwijls is een vermoeden van onkruidgroei al voldoende om de rugsproeier boven te halen en de keitjes, klinkers of zelfs moestuin te bespuiten.
Ik schreef vorig jaar nog dat ik precies vond dat steeds meer mensen dit product spuiten, maar dit jaar ben ik overtuigd: het zijn er weer meer geworden. Op mijn rit naar Yggdrasil zie ik vele velden van boeren die hun gras of groenbemester kapotspuiten met glyfosaat, voortuinen waar het onkruid elke dag iets geler wordt, velden van boomkwekers waar het gras fluorescerend oranje wordt en sloot- en wegranden waar boeren het laatste sprietje begroeiing weg willen hebben.
Waarom?
Ik weet het niet. Maar er is altijd een andere manier. Dikwijls zelfs zonder al te veel extra werk of moeite.
Zeker als je weet dat een herbicide desastreuze gevolgen heeft op uw bodemleven. Waardoor ook uw bodemstructuur steil achteruitgaat. En dus ook de groei en ontwikkeling van de planten. En dat is juist waar een boer en een boomkweker van moeten leven!
Glyfosaat spuiten als boer is zoals een wielrenner die probeert de Ronde van Vlaanderen te winnen op platte banden! Heel dom …
Geheel verbod op glyfosaat?
Het lijkt misschien overdreven of onmogelijk, maar weet dat er al 2 landen zijn waar het gebruik van glyfosaat volledig verboden is. Voor iedereen!
Zelfs in Nederland heeft men een verbod ingesteld. Het is er voor particulieren verboden vanaf 2015, voor vele anderen vanaf 2017. Dat is toch een overduidelijk teken dat er iets de hand is met dit middel!
En toch blijft iedereen dit middel duchtig spuiten. En dat vormt juist een groot probleem.
Het middel is zo wijd verspreid dat het bijna onmogelijk wordt om er niet mee in aanraking te komen. Buren die het gebruiken om hun graskanten mee kapot te spuiten, boeren die hun veld besproeien, dierenvoer met Roundup-Ready soya, kippenvoer met GGO-mais, …
Een ander alarmerend feit is dat door het gebruik van GGO’s er steeds meer glyfosaat gebruikt wordt en er dus steeds hogere waardes van dit middel worden aangetroffen in levenswaren. Om dit probleem op te lossen heeft men in Amerika in plaats van het gebruik van dit product aan banden te leggen, gewoon de toegelaten waardes verhoogd zodat er geen problemen meer zijn!
Ik pleit sterk voor een algeheel verbod op alle middelen die ook maar iets van glyfosaat bevatten, zowel voor particulieren als voor professionelen. Er zijn voldoende alternatieven, dat deze soms duurder uitvallen is een non-argument. Op gezondheid kan je geen prijs plakken, al onze welvaarstziektes, die hoogstwaarschijnlijk samenhangen met het stijgende gebruik van bestrijdingsmiddelen, kosten ons ook klauwen vol met geld.
Aangezien ik weinig in de pap te brokken heb over zo’n beslissingen :-), zou ik toch graag hebben dat u als lezer van mijn blog, als opstartende of ervaren natuurlijke tuinder, ver weg blijft van dit product.
Heeft u zoals half België Roundup of een ander herbicide in uw tuinhuis staan, breng het dan vandaag nog naar het containerpark, koop het nooit (meer) aan en raad iedereen die u kent af om het nog ooit te gebruiken.
Bij voorbaat dank!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht.
jozef van acker says
Ik heb in heel mijn leven nog geen herbicide, geen insecticide, geen pesticide en geen kunstmest gebruikt. Ge moet wel idioot zijn om dat wel te doen, en toch zijn er zovelen die het blijven doen. Maar ik zie ook veel mensen die als zombies zonder kijken de straat oversteken, zou dat oorzaak of gevolg zijn…
Frank Anrijs says
🙂
Ivy Dillen says
Dit kreeg ik net op mijn facebookpagina van Permaculture Magazine. Gewoon kwestie van je oproep te ondersteunen.
http://www.permaculture.co.uk/news/0304144683/garden-farm-fungicides-herbicides-pesticides-far-more-toxic-originally-thought
Frank Anrijs says
Dank je wel!
Tom says
Vooral je laatste zin is erg belangrijk. Raad iedereen die je kent af om het nog te gebruiken. En wees voorbereid op de onvermijdelijke vraag die dan volgt “hoe doe jij dat dan?”, en naar mijn ervaring zijn ze daarna volledig overtuigd.
Sven says
Wat is dan wel de beste manier om onkruid tussen de keien van mijn oprit te verwijderen?
Het is een zeer tijdrovend en ambetant werk om dit handmatig te doen!
Is een onkruidbrander een goed idee of zijn er andere manieren?
Geert says
dit kan met een onkruidborstel:
http://borstelwerken.nl/onkruid-borstel.htm
Sven says
Lijkt mij meer voor klinkers enzo denk ik?
Het gaat om kiezels.
Greet says
Ik heb ook steentjes (kiezel) voor het huis. Regelmatig doe ik dat met de hand en met een smal plamuurmes uit. Hoe jonger en hoe minder over gereden, hoe makkelijker uit te trekken. De buren zeiden vroeger; “zoveel werk, dan spuit je toch even”. Nu wordt het wel begrepen en gerespecteerd.
Frank Anrijs says
Ik heb een oprit en pad rondom het huis met tegels die recht afgewerkt zijn, met daartussen nauwelijks een voeg. dit zorgt ervoor dat er nauwelijks onkruidgroei mogelijk is. Vooraf goed nadenken kan je later veel problemen besparen.
Tussen kasseien is het volgens mij beter om gewenste planten te laten staan: viooltjes, kruiptijm, …. en enkel de ongewenste te verwijderen. Na een tijd staat het vol met enkel gewenste. En waar al iets gewenst staat, kan niets anders meer groeien.
Tussen kiezelsteentjes durf ik het niet goed zeggen omdat ik daar geen ervaring mee heb. Maar een voldoende dikke laag en af en toe eens wieden lijkt mij daar een goede aanpak.
dirk de cock says
beste Frank
even een vraag ivm het gebruik van hakselhout.
Indien je dit blijft gebruiken op paden en tussen struiken, is er op lange termijn geen gevaar voor verzuring van de grond?
Groeten en bedankt
dirk
Frank Anrijs says
Wij gebruiken dit al zeer lang en hebben hier geen problemen mee. Het hangt misschien ook af van welke soort houtsnippers je gebruikt.
Verschillende struiken hebben trouwens weinig problemen met een iets zuurdere grond, het zijn vooral de eenjarige groenten die een hoge pH nodig hebben.
Joke says
In belgië word dezelfde wetgeving als in Nederland gevolgd rond het verbod van onkruidbestrijdingsmiddelen (ook vanaf 2015 ongeveer), het enige probleem is dat in belgië geen geld word vrijgemaakt om dit bekend te maken aan de mensen.
Uit ervaring weet ik dat o.a de gemeentes al meer dan een jaar opzoek zijn naar alternatieven om onkruid weg te krijgen (mechanisch) omdat ze vanaf volgend jaar niets meer mogen spuiten. Hoe de regels precies eruit zien weet ik niet meer (frustreert mij te hard om te volgen) maar dat er nog aan kan bijgeschaafd worden weet ik wel.
Zo mag vanaf 2015 enkel nog roundup e.d verkocht worden als het kant en klaar vermengd is zodat er al niet meer met een te hoge dosis gewerkt word (volgens de voorschriften, naar mijn mening is elke dosis te groot)
Ik denk zelfs dat er uitgebreid over gesproken is in 1 van de vorige edities van veld.
Er is dus wel al een heeeeel klein lichtpuntje in de duisternis.
Richelle says
Als je onkruid niet te hoog laat worden, is simpel onverdunde azijn een hele goede bestrijder.
Wim says
Goedendag Tuinmannen en Tuinvrouwen,
Bij het zoeken naar zogenoemde milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen kom ik naast het uittrekken en branden van de ongewenste kruiden de middelen schoonmaak-azijn, zout en Ultima tegen. Kan iemand hier wat over zeggen of zijn dit ook weer producten die over een paar jaar in de ban worden gedaan. Als er werkelijk natuurvriendelijke producten zijn is dit volgens mij voor iedereen interessant. Wat mij betreft gaat het alleen om middelen om op bestrating te gebruiken.
Groetend,
Wim
Frank Anrijs says
Zodra u bestrijdingsmiddelen inzet bent u wat mij betreft verkeerd bezig :-).
Natuurvriendelijke produkten gaat u echt niet in een bus vinden. Ecostyle zegt wel dat het allemaal onschuldig is en natuurvriendelijk maar het is en blijft gif. Zeker in het geval van Ultima is er redelijk wat discussie over het onschuldige karakter van het produkt: http://www.leefmilieu.nl/sites/www3.leefmilieu.nl/files/imported/pdf_s/2013-09-05_bezwaar%20toelating%20pelargonzuur.pdf
Grote hoeveelheden zout gebruiken om onkruid te bestrijden is nefast voor het bodemleven. Geen betere manier om alle bodemleven weg te krijgen dan goed wat zout te gebruiken. Doe dit enkele keren en er zal inderdaad nooit meer iets groeien. Maar of dat de beste manier is …
Bert says
Mocht iemand geïnteresseerd zijn in de werkwijze van Monsanto en round-up hier wat meer info:
http://www.lavabv.nl/index.php?id=monsanto
van Meer says
We gebruiken tussen de jonge bomen o pde kwekerij een heel precies afgestelde brander met infraroodstraling en dat gaat heel goed. Tussendoor een keer schoffelen, geen chemie meer nodig.
Jos Schinkel says
Zijn dat soort branders er ook voor particulieren, en hoe slecht is branden voor het bodemleven? Hoe slecht is kokend water voor bodemleven en is heet water wel een goed middel of werkt het alleen op de bladen?
Ik heb een nieuw ingeplante voortuin en ben erg bang dat het gras dat tussen het pad groeit (verschillende soorten) onder het pad door de tuin zal bereiken. Dan zijn we weer terug bij af…
Frank Anrijs says
Ik vermoed dat een brander veel minder invloed heeft op het bodemleven dan kokend water!
Net als een brander gaat heet water voornamelijk een effect hebben op het blad.
Ik gebruik een brander op mijn stenen oprit en op een dolomiet fietsparcour van mijn zoon. Beide hebben geen bodemleven dus kan een brander geen kwaad.
Ook uw pad zal uit steen bestaan vermoed ik dus is er geen effect op het bodemleven van een brander.
Kokend water stroomt af en zal wel schadelijk zijn!