Er zijn maar weinig tuinen waar er geen gras en dus ook geen grasmaaier te bespeuren valt. Meestal wordt na de bouw van het huis de rest van het stuk grond opgevuld met gazon. Dit is – op het eerste zicht – gemakkelijk in onderhoud en is ideaal voor spelende kinderen.
Zo heb ik het trouwens ook gedaan bij mij thuis. Stilaan echter is het stuk gazon steeds kleiner geworden. Een stuk ging eraf voor moestuin. Langs de zijkant staan nu fruitbomen met bosaardbeien eronder als bodembedekker.
Ook zijn mijn kinderen niet zo actief op ons gazon. Ik heb geen ‘sjotters’ in huis. Mijn oudste zoon gaat zwemmen, mijn middelste is een verwoede fietser en heeft een klein BMX-parcour in de tuin (nog extra gazon weg :-)) en ze hebben een grote zandbak achteraan. Mijn dochter gaat dansen en fiets ook heel graag.
Nu blijf ik natuurlijk nog met een stuk gazon zitten waar eigenlijk heel weinig op gebeurt, alleen mollen en ik met het grasmachine zijn er actief.
Een labyrint
Op het domein in Yggdrasil hebben mijn ouders jaren geleden een hele zone aangelegd met levende bouwsels. Ook een meer spirituele ruimte was voorzien, daar werden zweethutsessie’s gegeven. Om de overgang te maken tussen het spirituele gedeelte en het echte speelgedeelte met de levende bouwsels, werd er tussenin een labyrint aangelegd. Het heeft de vorm van het oeroude labyrint, de ‘muren’ zijn wilgen.
Een labyrint is al vele duizenden jaren aanwezig in onze cultuur en is de laatste jaren terug aan een opmars bezig. Een labyrint is voor veel mensen een plaats om te mediteren (al lopend) en staat symbool voor het levenspad, dat ook vol onverwachte wendingen zit.
Het labyrint is het best bewaard gebleven in kinderspelen zoals hinkelen en wordt zelfs gebruikt in videogames. Omdat deze mengeling de perfecte overgang vormt tussen spelen en spiritueel, was de keuze snel gemaakt.
En het is echt opvallend hoe graag kinderen spelen in dit labyrint. Op familiefeesten en wanneer er mensen met kinderen op bezoek komen, altijd is het dolle pret om te lopen in dit labyrint.
In de eigen tuin
Vorige week heb ik nog het boek Mijn tuin is goud waard besproken, en Rodolphe heeft iets vergelijkbaars aangelegd op zijn grasveld voor zijn kinderen. Hij gebruikte bloembollen als afbakening zodat het visueel ook heel aantrekkelijk werd en middenin stond een boom geplant.
Ik heb een groot aantal bloembollen – narcissen – in mijn voortuin in de grond steken en wou er dit jaar al iets anders mee doen omdat ze daar niet zo goed staan (te weinig zon). Daarom ga ik deze winter een klein labyrint/spiraal maken op mijn grasveld. Het is leuk voor de kinderen om in te gaan rondlopen en ik moet minder gras afrijden.
Ideaal dus 🙂
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Guy Barré says
Doet me terugdenken aan mijn studentenperiode.
Het labyrint was 1 van de eerste echte tuinelementen die besproken werden.
En de tuin an sich heeft een zeer mooie geschiedenis. Het labyrint was dan ook een ‘status’symbool, een symbool van vruchtbaarheid, als je in die tijd al landschapselementen kon aanbrengen.
Ideaal zou zijn dat je een labyrint bouwt dat diverse functies heeft, spel en ontspanning, medicinale planten, insektenlokkend, eetbare planten, stikstofbinnende struiken of kleine boompjes.
En de overschot gebruik je natuurlijk om je houtsnippers voorraad mee op peil te houden. Goed idee Frank!
Judith Postelmans says
Dag Frank,
Heel inspirerend. Is de afstand tussen de rijen ongeveer een meter of is dat wat krap als de boompjes gaan groeien? En de plantafstand tussen de boompjes? 50 cm of min of meer?
Houden jullie de takjes kort (veel werk) of mag alles doorgroeien?
Frank Anrijs says
Dag Judith,
de afstand tussen de rijen hebben we afgestemd op de breedte van het grasmachine :-). Ik schat dat het ongeveer een 70 cm breed was. Nu kan er nog juist een smal grasmachine tussen, een dikke 50 cm dus tussen de rijen.
In de rijen zal het ongeveer 30 cm tussenafstand zijn.
De oorspronkelijk bedoeling was om de wilgen te vlechten, maar dat is er nooit van gekomen. Dat vraagt ook teveel werk. We hebben ze gewon laten groeien, en knotten ze af en toe op een 2 meter hoogte.
Meer informatie over de aanleg: http://www.mymaze.de/konstr9_e.htm. Het effectief uittekenen kan blijkbaar redelijk ingewikkeld worden. Via de informatie in de link is het terug redelijk eenvoudig.
Groeten,
Frank
Judith Postelmans says
Heel erg bedankt voor de duidelijke informatie. Heb even de tekening via de link bekeken. Zo lijkt het idd doenbaar.
Ik zet het in elk geval op mijn verlanglijstje voor deze winter -:)
Frank Anrijs says
Dag Judith,
ik ben nog een beetje aan het nadenken over de invulling. Ik ga zeker de bloembollen gebruiken, maar later op het jaar zou ik ook nog iets willen hebben. Maar hij mag ook niet te hoog worden, anders vut hij heel mijn tuin.
Moet er nog even op broeden …