Nieuw-Zeelandse spinazie. Lekker en eenvoudig te kweken. Volgens mij ook onbekend bij de meeste tuiniers. Het is nochtans een heel gemakkelijke plant die extreem weinig werk vraagt en (veel) opbrengst levert vanaf juli tot diep in oktober. Maar onbekend zorgt er ook voor dat, indien je deze plant probeert, je niet juist weet hoe je moet oogsten, onderhouden en zaad oogsten.
Ik probeer al deze vragen hieronder te beantwoorden, want deze soort spinazie is naast alle hierboven genoemde voordelen ook gewoon lekkerder dan de klassieke spinazie.
Algemene informatie
Ik heb een tijd geleden al geschreven over deze soort spinazie en de voordelen die je hebt ten opzichte van de klassieke spinazie: Nieuw-Zeelandse spinazie. Het kweken op zich heeft echt niet veel voeten in de aarde. De eerste keer zelf zaaien kan wel wat problemen opleveren, blijkbaar lukt dat niet zo goed. Het probleem zit in de hardheid van de vruchten. De ‘zaden’ die je koopt zijn eigenlijk een omhulsel met enkele zaden erin. Het omhulsel moet eerst zacht worden en opengaan, dan pas kunnen de zaden kiemen. Het is dus een proces dat redelijk lang duurt. Geduld en goed water geven is belangrijk.
Ik zeg hierboven de eerste keer zaaien, want eens je de plant in je tuin hebt, heb je deze voor altijd. Als je dat wilt tenminste. Nadat de eerste vorst in het najaar je plant heeft stilgelegd, sterft hij af. Je kan de plant dan gewoon laten liggen, best strooi je er nog wat mulch over zodat de bodem goed bedekt is. Deze spinazie is een warmteminner en kiemt en groeit pas als de bodem voldoende is opgewarmd. Maar dan doet hij het ook heel goed. Je zal merken dat eens juni er verschillende plantjes opkomen op de plek waar de spinazie vorig jaar stond. Wacht tot de plantjes een beetje groter zijn en verplant dan enkele exemplaren naar de plek waar ze kunnen uitgroeien.
Op deze manier heb je nauwelijks werk aan het kweken van spinazie: je verplant enkele jonge plantjes in het late voorjaar. Enkele weken later kan je beginnen oogsten tot de eerste vorst in oktober (of zelfs november). En dat is alles wat je moet doen. Het voordeel bij deze soort spinazie is ook dat deze minder krimpt bij het verwerken in de keuken en veel eenvoudiger te bereiden is. De klassieke spinazie moet je zeer snel verwerken of hij verwelkt en wordt geel. De Nieuw-Zeelandse spinazie kan je gemakkelijk enkele dagen tot een week in de frigo bewaren voordat je hem bereidt.
Ook zit er geen vuil zoals zand op de Nieuw-Zeelandse spinazie. Je moet die even spoelen en je bent klaar. Bij de klassieke spinazie, zeker indien je niet mulcht, zit er soms een halve zandbak in de bladeren en moet je verschillende keren spoelen, heb je nerven … Kortom, indien je klassieke spinazie gewoon bent en graag eet, moet je zeker eens proberen om de Nieuw-Zeelandse spinazie te kweken: er zal een nieuwe wereld voor je opengaan!
Oogsten
Het oogsten dan. Ik heb al verschillende manieren van oogsten zien passeren en wij hebben er ook al verschillende geprobeerd. Welk manier je toepast, hangt in grote mate af van het tijdstip. In het begin van de groei van de plant kan je anders oogsten dan op het einde van het seizoen.
Wanneer de planten ontkiemen op de plek waar de moederplant vorig jaar stond, verplant je enkele exemplaren maar de rest kan je laten staan. Op het moment dat de resterende planten wat uitgegroeid zijn, zo’n 20 cm in doorsnede, kan je deze uittrekken en helemaal gebruiken om te stoven. Je kan de stengels mee verwerken. Op dit moment zijn deze nog zacht, staan er nog geen bloemen of zaden aan en kan je ze gewoon mee stoven.
De uitgeplante planten laat je enkele weken met rust tot ze goed aan de groei zijn. Daarna begin je met de bladeren te plukken. Hoe langer je wacht, hoe groter en zwaarder de bladeren worden en hoe sneller je een behoorlijke oogst bijeen plukt. In het beginstadium plukken wij al een deel van de bladeren en oogsten we ook de toppen van de stengels. Deze zijn ook perfect te gebruiken en hierdoor vertakken de stengels sneller en vormen een compactere struik.
Zodra de struik groter wordt, krijg je langere stengels die in een complete wirwar groeien. Bij het oogsten pakken we dan een stengel en plukken deze kaal. Enkel aan de top laten we een 5-6-tal bladeren zitten zodat hij nog mooi verder groeit. Zo ga je heel de struik rond en pluk je tak voor tak de plant leeg. Na een tweetal weken is de struik weer aangegroeid en herhaal je dit proces. Indien je graag spinazie eet, heb je met een drietal struiken voldoende om wekelijks spinazie te eten van half juli tot in oktober. Zonder telkens opnieuw te zaaien, water te geven …
In het begin, zolang de stengels jong zijn en geen bloemen of vruchten dragen, kan je de laatste 10-15 cm van een stengel afsnijden en deze ook gebruiken. Eens de stengel ouder is en er bloemen en zaad aan staan hebben ze, vind ik, toch een invloed op de smaak en textuur van de spinazie en vind ik het niet meer zo lekker. Dat is uiteraard persoonlijk, je kan altijd eens proberen, want het oogsten van volledige stengels gaat natuurlijk veel sneller dan blad per blad.
Onderhoud
Nieuw-Zeelandse spinazie groeit heel goed en blijft goed groeien doorheen het seizoen. Wat begint als een klein plantje bedekt na een tijd gemakkelijk een vierkante meter en meer. Vaak overgroeit hij dan andere planten of komt hij op het pad. Indien dat problemen oplevert, kan je gewoon de overhangende takken afknippen. Je plukt deze dan kaal en je hebt een maaltijd voor die dag. De plant kan perfect tegen snoeien en hergroeit vlot. Je moet dus zeker geen angst hebben om in te grijpen, het zal weinig invloed hebben op je oogst.
Wij hebben deze planten altijd in onze tunnel staan om het groeiseizoen, te verlengen. Hier groeit hij nog harder dan buiten en na enkele maanden zijn de paden volledig overgroeid. Wij knippen dan gewoon alle takken aan de rand van het bed af. De spinazie vertakt en groeit gewoon verder. Geen enkel probleem.
Nieuw-Zeelandse spinazie
Het is een echte aanrader, voor verschillende redenen. Het is bovendien ook een gemakkelijke plant waar geen schimmels of beestjes op komen. Hij schiet niet door en blijft verder groeien, zelfs als het heet is. Zorg enkel dat je voldoende water geeft in droge periodes. Je kan ook nauwelijks iets fout doen: je kan zo goed als al zijn bladeren plukken en takken afsnijden. Hij hergroeit snel en massaal.
Dirk van Overstraeten says
bedankt voor de info
Dirk
Kris says
Hey,
Idd een fijne groente!
Ik plant hem nu al een paar jaar uit op de plek waar ik de vroege aardappels oogst. Heel het voormalige aardappelbed is dan bedekt tegen de herfst en oogst ik in september en oktober een paar keer spinazie.
Mvg,
Kris
Hilde Walschaerts says
Superplant. Vorige winter is hij zelfs niet bevroren door de zachte winter. Dus we heebben de hele winrer en het voorjaar verder kunnen oogsten. Hij staat nog steeds te pronken trouwens.
Tineke says
Heeft iemand al eens gehoord ve allergische reactie op Nieuw-Zeelandse spinazie?
fam. Spruit says
Wij zitten met dezelfde vraag. Nadat we gisteravond NZ spinazie hebben gegeten, hebben we een licht tintelend, opgezwollen en verdoofd gevoel in de mond. Ongeveer zoals het voelt na een verdoving bij de tandarts. Dit gevoel hebben we nu nog steeds. Allergische reactie?
Frank Anrijs says
Ik heb hier nog nooit iets van ervaren. Ook nog nooit klachten over gehoord in de winkel. Ook in de database van Plants for a future staat dit niet vermeld: https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Tetragonia+tetragonioides
Son says
Ik dus. Na 4 keer ziek te zijn geworden en buikgriep met zwaar overgeven viel het op dat mijn maag inhoud voornamelijk bestond uit onverteerde bladeren nieuw-Zeelandse spinazie. Niemand werd verder ziek behalve ik. Had de plant al een aantal jaar op de tuin en zocht naar vergelijkbare ervaringen. Na voor de 4e keer de hele nacht duizelig, overgegeven en buikloop laat ik het eten ervan over aan mijn familieleden en vrienden.
Nancy Vancauwenberge says
Deze ga ik eens uitproberen volgend jaar.
Dank voor de info.
Rika De Kimpe says
Een ontdekking deze spinazie , bedankt voor de uitgebreide info !
Ina van de Hoef says
Bedankt voor het artikel. Een vraagje…waarom mag de plant niet blijven staan maar verplant je die en trekt die van vorig jaar uit? Put hij anders de bodem uit?
Frank Anrijs says
We zetten inderdaad nooit 2 jaar op een rij dezelfde planten op dezelfde plaats. Dus teeltwissel is inderdaad het motief 🙂
Carine Melotte says
Zou het anders niet helpen om, vóór het eerste zaaien, de zaden een nacht in water te leggen?
Frank Anrijs says
Zou kunnen, wij hebben al jaren geen NZ-spinazie gezaaid 🙂
Liesbeth says
Er staat NZ in de serre, alleen is die enkel bruikbaar als mulch: de smaak is bitter en ijzer-achtig. Heel onaangenaam, tot onze teleurstelling. Hebben we de verkeerde soort? Of wat zou de reden kunnen zijn?
Rudy says
Ik heb op meerdere plaatsen in de moestuin Nieuw-zeelandse spinazie geplant en heb daarbij opgemerkt dat ze veel beter groeit op een stukje grond die ik aangevuld had met zandgrond.
De rest van de grond is kleigrond die ondertussen veel in kwaliteit verbeterd is door jaren te mulchen, toch groeit de Nieuw-zeelandse spinazie op die grond niet zo geweldig en ze zien de planten er stugger uit .
Ik heb ondertussen al 3 maal kunnen oogsten op de zandgrond en kan ondertussen een 4de maal oogsten.
Op de kleigrond nog maar 2 maal en de blaadjes voelen ook harder aan, of er smaakverschil is weet ik niet omdat ik ze nog niet apart klaargemaakt heb.
🙂
Simonne says
Wij hebben toch al een 10-tal jaren NZ spinazie op dezelfde plaats staan en hij blijft het goed doen. Als hij in het voorjaar te voorschijn komt en er staan te veel, trek ik er enkele weg.
Sinds 2 jaar komen er ook nieuwe bij in onze serre, waar we enkel tomaten telen.
De NZspinazie is zo zeer vroeg te telen en groeit er overvloedig. Ik laat hem daar min of meer zijn gang gaan als onderbegroeing. Als hij het echt te bont maakt trek ik hem uit. Maar nu komt hij daar weer tevoorschijn en ik denk dat ik dan ook in de winter ga kunnen telen omdat hij het in de serre schijnbaar naar zijn zin heeft.
Hij groeit zelfs zonder water in de serre.
Het telen doe ik gemakkelijkheidshalve wat minder voorzichtig. Ik trek of snijd de lange stelen los van de de hoofdstengel ( kies deze met de mooiste en grootste blaren) Doe die in een mand en zittend op een bankje trek ik de bladeren van de stengels. De plant groeit gewoon terug verder!
Willy Kilroy says
Ok ga NZ spinazie ook eens proberen tis hier zandgrond dus zal wel lukken
Hanneke says
Ik heb net een hoop weg moeten halen om knoflook te planten. Hoe kun je NZ spinazie verwerken als je teveel hebt? Tips voor recepten? Kun je het ook invriezen of iemand ervaring met soep ofzo?
Benieuwd naar de tips.
Ps. Ik stoof ze meestal met rode ui en knoflook, heerlijk. Doet me een beetje denken aan lamsoren.