Bij ons thuis zijn we altijd snel geweest met zaken die verband hielden met informatica. We hadden heel snel een inbelverbinding – via mijn vader zijn werk, we hadden ook snel een computer, cd-writer, …
Ik denk dat daardoor ook mijn interesse in informatica redelijk groot is. Toen ik dan na mijn schooltijd ging werken bij een tuincentrum, heb ik redelijk snel het internet-gedeelte naar mij toegetrokken. De website zag er toen echt slecht uit en er was absoluut niet veel op te lezen! Gaandeweg ben ik zo ook meer beginnen lezen over marketing en zeker over internetmarketing.
In deze wereld wordt er heel veel gebakken lucht verkocht, maar wanneer je je gezond verstand gebruikt, dan kun je toch heel veel bijleren, en niet alleen over marketing! Wat mij altijd zal bijblijven omdat het voor mij eigenlijk een beetje een revelatie was, is het 80/20 principe.
Dit principe staat ook bekend als het Pareto principe. Veel mensen kennen dit niet onder deze naam, maar intuïtief voel je toch aan dat zo’n wetmatigheid bestaat. De simpele uitleg is eigenlijk dat er voor – bijna – alles een bepaalde verhouding is. De verhouding 80/20 is maar een indicatie en moet u niet exact nemen, het is eerder een verhouding veel/weinig.
Enkele voorbeelden
- de rijkste 20% van de wereld controleert 80% van het geld
- 80% van de misdaden wordt gepleegd door 20% van de misdadigers
- Microsoft: door 20% van de belangrijkste problemen op te lossen, verdween er 80% van de crashes van de software
- 20% van de patiënten gebruikt 80% van het totale budget
- …
Ook in de natuur
Zo zal een bij die aan het foerageren is en ontdekt dat er gigantisch veel rozen bloeien zich beperken tot de rozen. Andere planten die minder aanwezig zijn worden genegeerd. Hierdoor moet de bij niet telkens op zoek gaan naar een andere plant, maar kan zij veel efficiënter stuifmeel en nectar verzamelen. Zij weet immers wat de rozen bevatten en waar ze zijn. Zij verliest veel minder tijd.
Verhouding: 80% rozen (veel) / 20% moeite (weinig)
Zo ook bv. eten duiven uit een mengeling van veel gerst met weinig erwten, enkel de gerst op. Wanneer de onderzoekers het omdraaien en veel erwten geven met een beetje gerst, blijft de gerst liggen.
De duif wil zo snel mogelijk eten en zal zich beperken tot wat ze veel ziet. Elke keer ze en erwt wilt opeten moet ze zich terug afvragen of het een gerstekorrel, erwt of iets anders is. Dat eet veel moeilijker en minder efficiënt.
Verhouding: 80% van het eten / 20% van de tijd om te zoeken
Wat helpt dat in mijn tuin?
Het pareto-principe is iets dat u in uw achterhoofd moet houden tijdens uw werkzaamheden in de tuin. Zo zijn zijn er enkele werkzaamheden die u 20% van de totale tijd kosten maar 80% van het resultaat opleveren.
Een hele belangrijke hierin is mulchen. Deze activiteit kost tijdens het verzamelen en leggen wel wat tijd, maar de resultaten die u hiermee boekt zijn enorm:
- grondverbetering zonder spitten (spitten kost heel veel tijd en energie!)
- stimuleren van het bodemleven
- geen onkruid (spaart enorm veel tijd uit in de toekomst)
- …
Een andere belangrijke activiteit is het aanleggen van randen. Het voorzien van schuil-, overwinteringsplaatsen en voedsel zet een hele dynamiek in gang. Door het voorzien van een habitat en voedsel voor dieren gaan ze komen. En ze brengen heel veel voordelen mee:
- onderdrukken van plagen
- opruimen van afgevallen fruit
- verbeteren van de bodem
Plannen en nadenken voor u begint
Eigenlijk zijn er enkele zaken die u redelijk snel kunt uitvoeren in uw tuin waardoor u een enorme sprong vooruit maakt. Een sprong die uw tuin al een flink stuk op weg zet naar een natuurlijke tuin.
Wanneer u vóór u start even stilstaat bij wat er juist moet gebeuren en dan eerst die dingen doet die veel voordelen opleveren dan gaat u veel sneller vooruit komen in uw tuin en gaat u ook een beter gevoel krijgen.
Zo moet u beginnen met uw tuin te mulchen en randen aan te planten, hierdoor gaat uw tuin drastisch veranderen.
Wanneer u echter begint met combineren volgens ons systeem, dan gaat u geen goede resultaten bekomen omdat al de rest nog niet in orde is.
Dus: denk even goed na voor u begint (de winter is hier een goede periode voor :-)), en doe dan die dingen (20%) die u snel veel voordeel opleveren. De rest (overige 80%) kunt u dan geleidelijk invoeren.
Want u moet niet vergeten dat er bij natuurlijk moestuinieren moet nagedacht en gepland worden!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Marie says
Hoi Frank,
Bedoel je randen als in permacultuur? of nog anders.
Dank! en ik heb vandaag de hele dag gemulchd;)
Met Hartelijke Groeten van
Marie
Frank Anrijs says
Dag Marie,
randen om allerlei dieren aan te trekken, een ander klimaat te vormen, te gebruiken om te mulchen, …. Randen om meer diversiteit te creëren, om de tuin in te delen en uw oppervlakte beter te benutten.
Gedeeltelijk permacultuur, gedeeltelijk goed tuinieren 🙂
Groeten,
Frank
van den bossche veronique says
Hallo Frank,
Wij hebben eindelijk beslist tot waar het nieuwe stuk moestuin komt….
Er is een stuk bij waar de paarden kwamen drinken,gedurende 3 jaar,dus goed hard getrappeld…en weinig gras.Wat doe ik het best?Karton,(want het gras komt er al door met de regen),en stro?of eerst compost?
2de vraagje:kan ik mijn smeerwortel nu scheuren?(De plantjes komen van bij jullie op de compostcurcus)of wacht ik beter tot de lente?
groetjes
Véronique
Guy says
Beste Veronique,
Vraag 1,
Misschien toch eerst eens met een spitvork even de grond losmaken (niet teveel, je moet hem niet omdoen hé) Karton leggen. Als je gras er nu al doorkomt wil het zeggen dat je of onvoldoende overlapt hebt of te weinig karton hebt gelegd. Een dubbele laag karton kan geen kwaad.
Frank heeft het dikwijls over karton en stro, maar er kan ook meer tussen, zoals je compost.
De beste manier is een lasagne van bruine en groene materialen.
Karton, groen gemaaid gras (stikstof), compost, stukken keukenafval ertussen maar geen massa, enkel voor de geur om wat extra beestjes te lokken, droog gras (bruin), compost, gesteentemeel, netels of ander groen materiaal, diverse bladeren, compost en afwerken met stro.
Aangezien je paarden hebt kan je nu nog de mest gebruiken, leg wat tussen de bladeren en de laatste laag stro.
Probeer zoveel mogelijk de voorgaande laag volledig te bedekken.
Zo heb je meteen een verhoogd bed.
Wil je er niet zoveel materiaal insteken of heb je ze niet, ga dan voor een dikke laag karton, compost en stro.
2de vraagje. Er zijn verschillende manieren om smeerwortel te vermeerderen. Je steekt em horizontaal af, het bovenste gedeelte verplant je, de overgebleven wortels groeien terug opnieuw uit. Of je splits hem eenvoudig in twee met de spade.(lijkt me de makkelijkste) Deze 2 zou je nu nog kunnen doen.
De andere methode is wortelstekken nemen en deze horizontaal in een potje of bak plaatsen, met natuurlijk wat grond over, neem stekken van 4 à 5 cm. De fijne worteltjes gaan natuurlijk niet hergroeien, de dikkere wel. Niet alle wortelstekken zijn een succes, maar heb het zelf al gedaan en zeker de moeite om eens te proberen. Wortelstekken doe je het beste in het voorjaar. Maar je kan altijd nu nog proberen en hou ons op de hoogte met het resultaat.
Mvg
Guy
Frank Anrijs says
Dag Véronique,
net zoals Guy zegt, ik zou zeker de grond proberen wat losser te maken met een spitvork of grelinette.
Wij leggen normaal karton met stro in het najaar en verwijderen dit in het voorjaar. Daarna gebruiken we compost om de bedden aan te leggen. Maar u kan met meer bedekken, zie naar het bovenstaande antwoord.
Voor het splitsen van smeerwortel wachten we nog even tot het blad weg is. Anders moet je de plant nu uitdoen, kort afknippen en dan splitsen en oppotten.
Vriendelijke groeten,
Frank