Composteren is iets persoonlijks, iedereen heeft zijn eigen techniek, zijn eigen ideeën en zijn eigen manier van werken. Maar op het einde van de rit heb je compost, ongeacht wat je doet. Doe je het allemaal goed, heb je snel onkruid- en ziektevrije compost. Loopt het wat minder vlot, dan krijg je uiteindelijk ook compost. Het duurt misschien wat langer, je hebt misschien wat meer onkruidzaden erin, maar je hebt wel eigen compost.
Onze manier
We werken in bakken, geven veel water en dekken daarna onze hoop af. Hoe we de bak vullen en te werk gaan, kan je in onderstaande video zien. De kwaliteit is matig, maar we werken deze zomer aan een reeks nieuwe video’s waar ik uitgebreider inga op alle aspecten van composteren.
Warmtecomposteren
Warmtecomposteren zorgt ervoor dat je de onkruidzaden afdoodt. Het vraagt meer werk, maar je compost is sneller klaar en is onkruidvrij. Hoe je best te werk gaat vertel ik hieronder:
Flo Gimbel says
Ik zie bij het mulchmateriaal van smeerwortel dat ook de bloemen er nog aan zitten, moeten die eraf gehaald worden?
Ingrid Tack says
We werden aangeraden om de russische variant te gebruiken, omdat deze niet vruchtbaar is, en zich dus niet voortplant..de bloemen mee als mulch gebruiken kan dus geen kwaad!👍🏼
Judith says
Beste Frank,
bij het omzetten van mijn composthoop (door omstandigheden wat uitgesteld) kruipt de temperatuur niet hoger dan 35 graden.
Kan ik eventueel gaan mengen met nieuw materiaal? Nieuw maaisel, nieuwe bladeren, alsof ik een nieuwe composthoop opzet, maar dan met de oude in laagjes ertussendoor?