[mashshare]
Het is een terugkerende opmerking/veronderstelling wanneer het over natuurlijk tuinieren gaat: natuurlijk tuinieren gaat hand in hand met veel onkruid. Je moet niet veel werken in een natuurlijke moestuin, je laat alles maar groeien en maakt pesto van alle onkruid. Onkruid is immers ook eetbaar, wordt er dan gezegd.
En hier knappen veel gangbare of ecologische tuiniers logischerwijs op af, want een moestuin en onkruid gaan niet samen volgens de meeste tuiniers.
Rondleiding
Enkele jaren geleden kwam er een groep langs voor een rondleiding in het kader van een opleiding permacultuur. De reactie van één van de aanwezigen was heel duidelijk:
Eindelijk eens een permacultuurproject dat niet overwoekerd is door onkruid. Wat een opluchting dat dat ook mogelijk is!
Bij heel veel mensen leeft de overtuiging dat in een natuurlijke moestuin weinig wordt ingegrepen en dat je het onkruid moet laten doen. De opmerking over zevenbladpesto en brandnetelsoep komen dan ook altijd direct naar boven, maar ik eet toch liever niet elke dag zevenbladpesto en brandnetels eet je best enkel in het voorjaar.
Maar hoe kan je dan natuurlijk werken en toch zorgen dat je geen onkruid hebt? Want hakken mag niet, frezen mag niet, spuiten al helemaal niet en alles met de hand uittrekken is een onbegonnen werk.
En als ik je dan vertel dat wij bij Yggdrasil in het najaar een beetje onkruid uit doen en dan helemaal niet meer moeten wieden tot in de maand juni? En zelfs dan nog heel beperkt?
Hoe kan je onkruid beperken op een natuurlijk manier?
Heel simpel en effectief.
Je legt een laag mulch op je bodem.
De bodem wordt zo afgeschermd en onkruidzaden krijgen geen kans om te ontkiemen. Zorg dat je bodem het grootste deel van het jaar bedekt is met een of andere soort mulch en je zal nog nauwelijks onkruid hebben. Je kan dan in het voorjaar zonder enige voorbereiding beginnen zaaien en planten, in de zomer kan je oogsten zonder eerst uren te wieden voordat je terug ziet waar je ajuinen en sla staan.
Mulchen heeft naast het beperken van onkruidgroei nog vele andere voordelen en zorgt ervoor dat je veel minder tijd besteedt aan het verwijderen van onkruid, een activiteit die bij de meeste tuinders niet zo geliefd is.
Het is perfect mogelijk om een natuurlijke, arbeidsarme tuin te hebben waar je toch nauwelijks onkruid in gaat ontdekken. Je bent niet verplicht om alle onkruiden te laten groeien en bloeien in je moestuin, enkel en alleen omdat ‘dat bij natuurlijk tuinieren hoort’.
Wij laten enkele ‘onkruiden’ selectief staan
Het hangt natuurlijk ook een beetje van je definitie van onkruid af. Zo kan je alles wat niet uit een zaadzakje komt beschouwen als onkruid, maar zo strikt zie ik het niet.
Planten zoals paardenbloemen, paarse dovenetel en viooltjes verdienen hun plaats in de moestuin, al was het maar omdat ze de bijen helpen of eetbare bloemetjes voortbrengen. En ook een hoekje met brandnetels voor brandnetelsoep en -thee in het voorjaar is een aanrader. En zo ken jij misschien ook wel enkele ‘onkruiden’ die je graag in je moestuin hebt en voor jou een functie hebben.
Laat ze niet woekeren, houdt ze onder controle en je krijgt een natuurlijke moestuin, die toch onkruidvrij (of -arm), waar je perfect groenten in kan kweken en je je toch goed bij voelt.
Want het mag ook gewoon met veel onkruid
Ik kan in zo’n moestuin met een massa onkruid geen groenten kweken, maar ik kan mij goed voorstellen dat die manier voor anderen wel goed aanvoelt en dat ze het fantastisch vinden om een slaatje te eten met allemaal wilde kruiden en onkruiden.
En dat is helemaal geen probleem. Maar ik wou in dit artikel de mensen die denken dat een natuurlijke moestuin zonder een massa onkruiden niet mogelijk is even een hart onder de riem steken: het is mogelijk om natuurlijk te tuinieren met weinig onkruid, en het beste van al: het mag 🙂 .
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
carolina says
Ik volg uw schrijven al geruime tijd en ben nu voor 2e winter bezig met flinke laag stro op mijn klein moestuintje. Vorig jaar niet begrepen dat ik het stro moest laten liggen, dit heb ik toen ondergespit. Nu laat ik het voor wat het is en ga ik straks tussen het stro voorzichtig geultje graven en zaaien en toedekken. Gaande de zomer desnoods nog aanvullen met laag stro.. Hoop zo de bodem gezonder te krijgen en weer minder slakken te krijgen.. IK volg jullie met veel interesse. Waar zou ik Lavameel kunnen krijgen ?? ik vind het nergens hier
Dittie says
je kunt lavameel bestellen bij bioron.nl
Simone says
http://www.puur-landelijk.be
€9,00 goedloper dan in Nederland per 20 kilo. lage verzendkosten en prima leuke mensen.
Simone says
Jammer dat de volkstuin vereniging waar ik ben al beginnen te zeuren als je een paardebloem laat staan. Zij lopen zoooooo achter.