Aardbeien zijn gewilde planten in de tuin. Wie heeft nu niet graag verse eigen aardbeien om te plukken? Meestal wordt aangeraden aardbeien in een zwarte plastiek te planten: zo krijg je geen onkruid en de plastiek zorgt voor een warme en vochtige bodem. Ook maken aardbeiplanten uitlopers die je best verwijdert zodat de moederplant al haar energie in het vormen van vruchten kan steken. In het najaar kun je best het verdorde blad verwijderen van de planten. De nieuwe planten worden het best in augustus-september uitgeplant, je hebt dan in het voorjaar aardbeien. Deze planten worden na het seizoen uitgedaan.
Hierboven wordt de klassieke manier van aardbeien kweken weergegeven. Ik denk dat wij zowat alles anders doen aan het kweken van aardbeien, aan jou om te beoordelen welke manier je het liefste volgt 🙂 .
Planttijd en -plaats
In tegenstelling tot wanneer je eigenlijk aardbeien het best aanplant (augustus – september) doen wij het bij Yggdrasil in het vroege voorjaar. De reden hiervoor is dat we door onze manier van combineren nog geen bedden volledig vrij hebben in het najaar: er staat altijd nog van alles te groeien en te bloeien.
We planten telkens een blok van 17 planten aan, wat gelijkstaat met één eilandje (1,2m op 2,50m) in onze tuin. Geen combinatie met andere planten of groenten, ook geen golvende lijnen.
Eens de aardbeien geplant zijn laten we ze drie jaar met rust. We plukken uiteraard elk jaar de rijpe aardbeien maar dat is het zowat. De planten worden niet gerooid na 1 seizoen, maar blijven 3 jaar op dezelfde plaats staan. Dat spaart al veel extra werk uit!
Bodembedekking
Plastiek staat overal ter discussie, en zeker voor gebruik in je moestuin. Er zijn trouwens verschillende nadelen verbonden aan het gebruik van plastiek om je aardbeien op te kweken. Je bodemleven is een cruciaal onderdeel om een goede bodemstructuur en om gezonde planten te krijgen. Door je bodem te bedekken met een zwarte plastiek sluit je je bodem, krijgt het bodemleven geen voeding en wordt het op zonnige dagen ook nog eens bloedheet onder die zwarte bedekking. Genoeg redenen om ervoor te zorgen dat je bodemleven het loodje legt en je bodemstructuur langzaam verdwijnt.
Een bodembedekking met houtsnippers is perfect. Aardbeien zijn van nature uit bosplanten en hebben graag wat meer schimmels en houtig materiaal. Daarenboven blijven je aardbeien proper en verbranden ze niet zoals gebeurt wanneer ze in contact komen met de hete zwarte plastiek.
Uitlopers weghalen?
Elk jaar in de zomer en het najaar maken aardbeiplanten massa’s uitlopers. Deze vragen in het begin wat energie van de moederplant, maar na korte tijd vormen deze zelf worteltjes en groeien ze zelfstandig. Wij laten deze altijd staan, waardoor het bed stilaan helemaal dichtgroeit.
In najaar van het eerste jaar is de bedekking van het eiland al ver gevorderd. Hierdoor zijn de aardbeien die in het tweede jaar worden gevormd een beetje afgeschermd door de vele planten en bladeren die er zijn. Hierdoor worden ze niet zo gemakkelijk gevonden door vogels en blijft vraatschade zeer beperkt. Netten waar vogels in verstrikt geraken en die heel onhandig zijn om onder te plukken zijn dan overbodig.
Ook in de zomer van het tweede seizoen groeien de planten verder uit en groeit het bed helemaal dicht met de uitlopers. Soms zou je hier kunnen twijfelen en kiezen om de planten te rooien. In het derde seizoen staan de planten dicht bij elkaar en is het eiland helemaal vol gegroeid. Heb je dan een vochtig voorjaar, dan is de kans reëel dat je aardbeien makkelijker rotten omdat ze moeilijk opdrogen na een regenbui. De laatste jaren was het voorjaar eerder te droog dan te nat, maar je moet er wel rekening mee houden.
Winter
Het weghalen van het verdorde blad is een tip die vaak gegeven wordt maar het is een beetje een rare. Het groeipunt van de aardbei zit centraal en laag bij de grond. Het is gevoelig voor vorst en moet dus een beetje afgeschermd worden voor de koude wind in de winter. De verdorde bladeren bieden die bescherming, door ze eraf te halen haal je juist die bedekking en bescherming weg.
Het is eigenlijk zelfs goed om dat blad eraan te laten en er zelfs nog wat extra much bij te gooien (liefst houtsnippers) zodat de planten goed de winter doorkomen!
Uitlopers op het pad
De aardbeiplanten maken uiteraard niet enkel uitlopers op het groentebed zelf, maar groeien ook op de paden. Hier wortelen ze graag en goed in de laag houtsnippers. Je kan deze dan in het najaar gemakkelijk uitdoen. Wat je overhoudt zijn mooie, jonge planten met een goed wortelgestel die je in een potje kan steken en zo verder kweken om in het voorjaar uit te planten op een nieuwe bed.
Op deze manier heb je altijd goed mooi plantgoed en moet je niet elk jaar nieuw plantgoed gaan kopen in het tuincentrum.
Na het derde seizoen
Na het derde seizoen is het tijd om het eiland op te kuisen. Je snijdt in het najaar het blad van de aardbeien af en dat gebruik je als mulch op een ander bed. De wortels trek je uit en gooi je op de composthoop of bij de kippen. De grond die achterblijft is altijd een heel mooie, rulle, losse grond, ideaal voor de volgende jaren groenteteelt.
Simpel, veel opbrengst, weinig werk
Door op deze manier aardbeien te kweken hebben we geen plastiek nodig maar hebben we ook geen onkruid. Je moet je aardbeien maar 1 keer planten om de drie jaar, geen uitlopers weghalen, geen netten plaatsen. Door de uitlopers op de paden te gebruiken voor het jaar erna, moet je ook geen nieuwe planten kopen.
Het is een simpele manier van aardbeien kweken die veel opbrengst oplevert met een minimum aan werk 🙂 .
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Geert says
Beste mensen,
ik heb dit advies ook eerdere jaren opgevolgd en het werkt heel goed!!!
Elk jaar mooie schone heerlijke aardbeien en meer dan genoeg nieuwe planten.
Inderdaad ook geen last van vogelvraat.
Dankjewel Frank!!
Hilde says
Helemaal mee eens! Ik pas deze teelttechniek al enkele jaren toe deels uit tijdgebrek, deels omdat ik het niet over mijn hart kan krijgen om de uitlopers weg te knippen. Meestal wordt er meewarig met het hoofd geschud bij het zien van zo’n “slordig” bed en tegelijkertijd zet men grote ogen op bij het zien van de opbrengst.
Het doet echt deugd om te lezen dat ook ervaren tuiniers deze techniek toepassen!
Saskia Symens says
Ja, hier zelfde liedje, toevallig achtergekomen; meestal geen tijd om de aardbeien te snoeien, rooien, verplanten. Dit Ze zijn dol op houtige mulch en zien er beter uit dan ooit tevoren. 🙂
Jacqueline says
Ik heb het dit jaar ook zo gedaan. Mijn planten staan er goed bij en er zaten volop bloemen in, maar de vruchtjes zijn allemaal zwart/donkerbruin geworden. Komt dat wellicht door nachtvorst? Is het beter om de eerste bloemen te verwijderen? Ik zie er wel veel vlinders en andere bestuivers op af komen.
geert says
Bijna zeker dat dit van de nachtvorst komt. Bloemen verwijderen is jammer, je kunt de planten beter goed toedekken met stro dat helpt ook heel goed.
Daniel Maegh says
Dan heb je het derde jaar, een mengeling van 1-2 en 3 jarige planten !
Jan says
Veertig jaar geleden bracht ik ook houtsnippers aan tussen de aardbeien, deels gecomposteerd. Ik moest echter constateren dat het eerste jaar, de smaak erg tegenviel omdat ze muf waren! Schimmelsmaak dus. Sindsdien kies ik voor andere bedekkingen. Intussen 30 jaar dezelfde variëteit aangehouden met jaarlijks nieuwe zelf gewonnen plantsoen. Door de droogte kreeg ik de voorbije jaren steeds minder jonge planten zodat ik nu met het ras Dely (een aanrader) verder doe. Potjesteelt vind ik veel te moeilijk omdat je ze regelmatig moet verzorgen. Na drie jaar op dezelfde plaats zal het aantal glasaaltjes ook flink toegenomen zijn; als je daar fouten maakt kan alles snel degraderen. Aardbeien blijven arbeidsintensief maar ik doe het met plezier en in het vooruitzicht van een lekkere oogst.
Christine Bonte says
Dag Frank, maak je een onderscheid tussen doordragers en junidragers? Zet je ze apart of door elkaar? Ik heb de indruk dat junidrager minder uitlopers maken, is dit zo, zelf heb ik nog maar 1 jaar enkele doordragers en vorig jaar was een uitzonderlijk jaar. Hoe voorkom je ziektes? Ik vermoed dat de verschillende aardbeibedjes verscholen zijn in je schijnbare chaos
veronique van den bossche says
Ik doe dit ook al jaren zo.En de ijverige buur begrijpt niet dat ik niet moet wieden (-: