Tuinieren is een evolutie. U moet niet verwachten dat u in uw tuin begint te werken met permanente bedden en dat alles ineens perfect gaat lopen. Dat de oogst overvloedig gaat zijn en dat u niets meer moet doen in de tuin.
Net als in de natuur gaat er altijd wel iets zijn in de tuin dat moeilijk groeit, dat problemen ondervindt met het slechte weer of plaaginsecten, …
U moet tuinieren bekijken als een samenwerkingsverband.
U en de natuur.
Maar zoals u misschien al gehoord heeft is de Natuur soms een grillige dame. U moet elkaars karakter leren kennen, elkaars gewoontes en reacties. Dit vraagt tijd en ervaring en gebeurt niet op 1 seizoen.
Volharding en doorzettingsvermogen zorgen dat u niet na enkele maanden de handdoek in de ring gooit maar blijft verdergaan. Op een gegeven moment gaat u uw partner, de Natuur, beter en beter kunnen inschatten en begrijpen, waardoor het tuinieren steeds eenvoudiger wordt.
Maar niet enkel volharding en doorzettingsvermogen maken u tot een uitstekend tuinier. Er zijn nog enkele andere eigenschappen die u nodig heeft op uw pad naar perfectie.
1. Motivatie
Begin altijd met waarom? Waarom wilt u een Natuurlijke Moestuin beginnen? Hebt u de juiste overtuiging hiervoor? Want een Natuurlijke Moestuin is veel ingewikkelder en moeilijker dan een gewone moestuin.
Enkele tips waardoor u weet dat u uit het juiste hout bent gesneden:
- U werkt graag in de tuin, zelfs wanneer het weer wat tegenzit.
- U bent geïnteresseerd in wat er gebeurt in de grond, welke processen er allemaal plaatsvinden in de natuur en waarom wat gebeurt in uw tuin.
- U bent bezorgd over het eten dat u eet, over de oorsprong, kwaliteit en kostprijs ( en niet alleen de financiële kostprijs).
- U bent geen controle freak. Een belangrijk onderdeel van het opzetten van een Natuurlijke Moestuin is loslaten. Hier en daar onkruid is perfect normaal, afstervende plantenmaterialen mogen blijven liggen, kruiden staan tussen de groenten en sommige planten mogen – nee, moeten- in zaad komen en zichzelf uitzaaien. Gevallen blad in de herfst mag blijven liggen en niet alles moet in perfect rechte lijnen staan.
- U bent graag alleen bezig in uw tuin. Tuinieren is dikwijls een solitaire gebeurtenis waarbij u op uw eentje urenlang kunt bezig zijn.
2. Praktijk
Een Natuurlijke Moestuin is afgekeken van de natuur. De natuur heeft miljoenen jaren tijd gehad om te experimenteren. U heeft niet evenveel tijd om deze processen om te zetten naar de moestuin.
- Begin eraan! ‘Al doende leert men’ is geen loze zegswijze.
- Wees flexibel: heel veel informatie die u vindt over Natuurlijke Moestuinen komt van het buitenland. De omstandigheden en plantensoorten zijn daar dikwijls anders zodat u inventief moet zijn in het vertalen van oplossingen en plantensoorten naar uw eigen tuin. Ook bent u een uniek persoon, die op zijn eigen manier werkt en een eigen Natuurlijke Moestuin ontwikkelt.
- Praat met anderen: u bent niet alleen op de wereld. Veel mensen worstelen met dezelfde problemen als u.
3. Kennis
In een Natuurlijke Moestuin houdt alles verband met elkaar. Wanneer u iets verandert moet u goed weten waarom en welk effect dit gaat hebben.
Dit weet u enkel wanneer u een goede achtergrond heeft en veel informatie heeft over natuurlijk tuinieren.
- Lees, bekijk video’s, luister. Hoe meer en hoe sneller u leert, hoe sneller u meer weet en kan toepassen in uw tuin.
- Leer niet enkel over tuinieren en groenten kweken. Verbreed uw interesse: leer meer over uw bodem, kruiden, insecten, vogels, water, energie, …
Zorg dat u een diepe kennis heeft over specifieke onderwerpen zoals groenten kweken en composteren. Maar zorg ook dat u een oppervlakkige kennis heeft over veel onderwerpen die gerelateerd zijn met tuinieren.
Zeker bij een Natuurlijke Moestuin moet u de samenhang tussen veel zaken zien en voorzien, waardoor u een veel betere Natuurlijke Moestuin kunt ontwerpen.
Het is geen werken!
Al het bovenstaande lijkt misschien indrukwekkend en overweldigend. En ik geef toe: tuinieren is soms een echt gevecht, een gevecht waarin het – zeker in het begin- soms lijkt alsof het een zinloos gevecht is. Maar het heeft ook heel veel mooie kanten.
Het genot van iets te kweken, te zien opgroeien. De voldoening tijdens het oogsten van uw eigen groenten. De rust en stilte tijdens het werken in de tuin.
Ik kan er heel hard van genieten en kan dag in dag uit in mijn tuin bezig zijn. Maar wat belangrijk is voor mij is dat het geen werk is. Sommige werkjes en klusjes zijn minder plezant en soms zijn er enkele tegenslagen. Maar het is geen werk.
Om af te sluiten een quote van ‘Ray Bradburry’:
Zodra het voelt als werken, stop ermee en ga iets anders doen!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Geef een reactie