Vorig jaar viel het ons ineens op dat er op één pruimenboom gekrulde bladeren zaten, dat de bladeren wat blonken en plakten. Duidelijkere tekenen dat er luizen op de boom zitten zijn er niet! Voor ons is dit heel vreemd, wij hebben normaal nooit last van luizen op onze fruitbomen.
Een klein mirakel volgens u? Eigenlijk niet, gewoon kwestie van op tijd een potje met stro of hooi in de boom te hangen. En dan nog omgekeerd ook!
Voor luisaantasting wordt altijd aangeraden om een plantenaftreksel te maken, de planten eens goed af te spuiten of zelfs nog erger, om een ‘ecologisch’ bestrijdingsmiddel te gebruiken.
Maar al deze technieken horen niet thuis in een natuurlijke tuin, en bovendien helpen ze niet of maar tijdelijk. Een potje dat op tijd én juist wordt opgehangen is een dikke win-win in de tuin en vraagt maar enkele minuutjes van uw tijd in ruil voor een jaar een luizenvrije boom.
Oorwormen in uw fruitbomen
Oorwormen lijken nogal enge beestjes, en bovendien hebben ze hun naam niet mee :-). Het lijkt wel alsof we bang moeten zijn van hun gevaarlijk uitziende aanhangsels en moeten opletten dat ze niet in onze oren kruipen en eitjes leggen in onze hersenen!
Maar eigenlijk is dat niet waar. De oorworm kan niet steken, hij kan hoogstens wat nijpen met zijn tangen vanachter. En in je oren kruipen doet hij ook niet, of hij moet verdwaald zijn en een slaapplaats zoeken wanneer je ‘s nachts buiten slaapt.
Het zijn vooral heel nuttige dieren die voor ons een groot probleem kunnen oplossen. Zeker wanneer u hen een beetje helpt kunnen de resultaten spectaculair zijn.
Een oorworm eet ongeveer alles, ook van jonge blaadjes en bloemen. Dat lijkt misschien een argument om ze te weren uit uw fruitbomen en sierplanten, maar de vraat is minimaal en niet schadelijk. Wat veel belangrijker is, is het feit dat ze ook massaal luizen eten. Enkele oorwormen kunnen een boom volledig vrij houden van luizen!
Op deze pagina (onderaan) staan enkele onderzoeken beschreven waaruit blijkt dat oorwormen een perfect hulpmiddel zijn in het luizenvrij houden van uw fruitbomen.
Het maken is heel eenvoudig en duurt maar enkele minuten. Het voordeel duurt een heel jaar!
Oorwormpotjes maken
Bewoonde huisjes
Enkele opmerkingen
Oorwormen overwinteren in de grond. Ze kruipen in het najaar in de grond en komen in de eerste helft van de maand mei terug tevoorschijn. Dan kruipen ze langs boomstammen omhoog op zoek naar eten. Wanneer u een leeg potje ophangt in deze periode gaat het zeker bewoond geraken en heeft u de rest van het jaar oorwormen in het potje en geen luizen in de boom.
Het potje moet van steen zijn. Een plastic pot warmt veel te snel op, zeker indien u een zwarte pot pakt. De oorwormen moeten een vochtige omgeving hebben, de terracotta potten zijn hier ideaal voor.
Per boom of struik moet je een potje gebruiken! Eén potje voor een boomgaard of een lange rij leifruit helpt enkel de boom waarin ze hangen.
Deze potjes werken niet enkel bij fruitbomen, ook bij sierplanten zoals rozen gaat het goed. Hier is het wel iets moeilijker om de pot in de plant te hangen, maar wees inventief en verras jezelf met de resultaten :-).
Foto: Wikimedia commons
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht.
Geef een reactie