** Ik heb de voorbije dagen enkele mails ontvangen met foto’s van mensen die zelf al lang of juist bezig zijn met eigen permacultuurprojecten. Ze zijn onderaan toegevoegd. Wanneer jezelf ook wat foto’s wilt trekken en doorsturen, geen probleem :-), ga uw gang zou ik zeggen.**
Het probleem bij cursussen die je volgt, maar eigenlijk bij alle vormen van opleiding – dus ook de artikels op mijn blog – is dat niet iedereen op een gelijk niveau start. Ik weet niet wie u bent en wat uw reeds opgedane ervaring is dus ik weet eigenlijk ook niet of u veel leert van mijn blog of niet. (Waarschijnlijk toch iets, anders zou u hem niet meer volgen :-)). Wat ik wel weet is dat het altijd interessant is om ervaringen uit te wisselen, omdat iedereen uitdagingen op een andere manier bekijkt en aanpakt.
Zo kunt u voor hetzelfde probleem vele oplossingen verzinnen, de ene oplossing al beter dan de andere.
In een vorig leven, voordat ik in het project van mijn ouders ben ingestapt, heb ik ooit eens een cursus over Internet Marketing gevolgd. Het onderwerp doet er op zich niet toe, het was vooral de manier waarop de cursus gegeven werd die mij heel hard aansprak. Iedereen kwam uit een andere sector, iedereen had een ander niveau van kunde.
Sommige – zoals ik – begonnen juist – andere waren al jaren bezig maar botsten op specifieke problemen die ze niet alleen opgelost kregen. De leraar liet iedereen uitvoerig over zijn eigen project praten, over de problemen, uitdagingen en toekomstplannen die iedereen had. Wat er dan gebeurde was dat velen problemen en uitdagingen hadden die anderen al opgelost hadden en dat sommigen door hun plannen uit te doeken te doen ook anderen op ideeën brachten waar ze zelf nooit opgekomen zouden zijn.
Nu lijkt het mij fantastisch als we dit op deze blog ook een beetje kunnen doen. Ik heb al af en toe enkele foto’s van mijn tuin op mijn blog gezet maar ik heb recent ook enkele foto’s toegestuurd gekregen van lezers die zelf ook in hun tuin bezig zijn met permacultuur en Natuurlijk Tuinieren. Voor hen was het geen probleem dat ik deze foto’s gebruik om anderen te inspireren en te tonen dat alle begin een start is en dat u veel kunt leren van wat anderen doen.
Eerste Foto’s
De eerste foto is van iemand die haar moestuin heeft omgegooid en volledig heeft ingericht volgens het principe van de boomstructuur. Zij is – met reden – heel trots op het resultaat, het mag dan ook absoluut gezien worden. Deze foto heeft ze mij doorgestuurd:
Iemand die dit voorjaar zijn tuin heeft opgezet volgens de principes van het Natuurlijk Tuinieren heeft enkele voorbeelden doorgestuurd van ideeën die hij ergens gelezen of gezien heeft. Het zijn experimenten maar ik weet zeker dat hij er veel uit gaat leren. De eerste foto is een aardappel-toren, de tweede is een mooie constructie om bonen tegen omhoog te laten groeien:
Nu vroeg ik mij af of u misschien ook dit voorjaar begonnen bent met natuurlijk tuinieren? Of misschien wel al vele jaren bezig bent?
Wanneer u anderen wilt helpen met een idee of gewoon uw tuin en uw vorderingen eens wilt laten zien mag u een foto – of enkele foto’s – doorsturen naar mij – natuurlijk@natuurlijkemoestuin.be – en dan zet ik ze bij de anderen.
Hoe meer foto’s, hoe meer we kunnen leren van elkaar en hoe meer ideeën en experimenten er kunnen uitgevoerd worden in onze tuinen!
Update
Ondertussen heb ik enkele mails gekregen met foto’s.
Hoorn des Overvloed
Het is een kleine overvloedige tuin in bakken, op onze maat gemaakt, klein niet teveel werk en een goede opbrengst, nooit spitten en karton afgedekt met compost.
Wij werken bijna uitsluitend met onze eigen compost waarin wij ook paardenmest laten mee verteren gedurende minstens 9 maanden.
Het kookwater van onze keuken wordt ook altijd bijgehouden en om de zoveel dagen in de compost bak gegoten.
Verder genieten wij van dit stukje wonder van de natuur.
Enkele foto’s van wat volgens mij een echte tuin van Eden is:
Permatuin in aanleg
De eerste foto is van oktober 2012 en de tweede van april 2013. Het ontwerp is nog niet helemaal af.
Key-Hole Garden
Vorig weekend bouwde ik een “Keyhole garden”.
Onderste laag is karton, tweede laag is paardenmest, derde laag is hooi en de vierde laag verteerde paardenmest (ongeveer 15cm). Bovenop een laag hooi, in het midden een koker uit stokken en kippengaas voor de compost. Afgewerkt met 250 oude bakstenen.
Een bescheiden begin (met een prachtig uitzicht!)
Hierbij een impressie van het moestuin initiatief. De eerste zaden beginnen te ontkiemen en binnenkort ga ik de aarde afdekken met compost; de grond zou dan voldoende moeten zijn opgewarmd.
Zoals je ziet is het een bescheiden begin maar ik heb dan ook alle raad ter harte genomen om klein te beginnen!
PS: Ik beloof dat ik uw foto enkel voor deze blogpost gebruik, nooit voor iets anders en nooit aan iemand zal doorgeven :-).
PPS: Indien u liever geen foto doorstuurt maar wel uw ervaringen en uitdagingen wilt delen, kan dit ook in de reacties hieronder!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
natuurlijk-rijk says
Wat een leuk idee, mooi die boomstructuur in de tuin al vroeg ik me vooral af wat dat ding links, precies een toilet?, nu juist is. En hint hint het lezen van andere blogs kan ook inspiratie geven 😉
Frank Anrijs says
Dag Natuurlijk-Rijk,
ik zal eens informeren wat het juist is. Wat het lezen van andere blogs betreft, dat is misschien wel een goede blogpost in de toekomst 🙂
Groeten,
Frank
Judith Postelmans says
dat “ding” dat is een zonnedroger, gemaakt van een oude koelkast! Werkt uitstekend
Myriam says
Wat is een zonnedroger?
Frank Anrijs says
Dag Myriam,
meer informatie over een zonnedroger kan je vinden op de website van VELT: Wat is een zonnedroger
Pé says
Permavonturen is super leuk !!! Wij hebben vorig jaar enkele grote dennen op “rollen” gezaagd voor brandhout (stammen op 50 cm verzaagd). Tegen de tijd dat we aan klieven toekwamen viel de schors er telkens bijna in zijn geheel af in plakken van 50 cm dus. Op het eerste zicht was dit ongevraagd extra werk maar op het tweede … Super bodembedekking voor tussen de blauwe bessen bijvoorbeeld. Ook tussen de rozenbottels legden we op een ferme laag compost deze plakken geschakeerd rondom de planten. Supermooi van bovenaf en houdt het vocht en onkruiden grotendeels onder. Nu zijn we er dus erg blij mee 🙂
Frank Anrijs says
Dag Peter,
heel goed gevonden en een perfecte manier om met een materiaal verschillende functies te vervullen!
Groeten,
Frank