Het snoeien van kleinfruit is geen overbodige luxe. Een niet-gesnoeide bessenstruik verwildert snel. De oudere takken gaan steeds minder vruchten dragen, het hart van de plant geraakt helemaal verstikt en volgroeid en de zon geraakt niet meer binnenin de plant. Hierdoor komen er enkel nog vruchten langs de buitenkant van de struik. Deze worden gemakkelijk gevonden door vogels en uw struik z’n opbrengst is zo goed als onbestaande.
Dit jaar wordt de snoei van kleinfruit ernstig bemoeilijkt door het huidige weer. Wanneer u op internet informatie opzoekt over snoeien – ongeacht wat – staat er altijd bij dat de beste periode voor de snoei (voor de meeste soorten) in de winter valt én dat u niet mag snoeien tijdens de vorst.
Ik heb mij altijd al afgevraagd waarom er eigenlijk niet gesnoeid mag worden tijdens de vorst want dat staat er nooit bij uitgelegd. En bij ons zie je fruitkwekers de hele winter door snoeien in de boomgaard, vorst of geen vorst! Als zij zich niet houden aan de regel, waarom moeten wij dat dan wel?
Op mijn zoektocht naar een antwoord ben ik eigenlijk verschillende redenen tegengekomen om toch maar niet te snoeien tijdens een vorstperiode.
- De allereerste reden die ik tegenkwam op een forum was dat de ‘niet snoeien tijdens vorst’-regel is uitgevonden om de snoeier te beschermen en niet de plant.Of u hier veel geloof aan moet hechten weet ik niet.
A - Een tweede reden is dat het snoeien tijdens een vorstperiode slecht is voor het snoeigereedschap. De sapstroom in de plant ligt stil maar is altijd nog wel sap aanwezig in de boom. De buitenste zone van de plant is ook gedeeltelijk bevroren na verschillende weken in de vrieskou te staan. Doordat u in bevroren plantmateriaal knipt, geraken uw snoeischaar, -zaag en -tang beschadigd.
A - De geldigheid van deze regel hangt een beetje af van de plaats waar uw struiken staan. Indien ze langs een pad staan is er geen probleem. Op het domein van Yggdrasil staat een deel langs het pad, maar het overgrote gedeelte staat in een grote groep waar geen echte paden zijn. Wanneer wij nu op de bevroren grond en planten die eronder staan gaan trappelen tijdens het snoeien, gaat dit sterk nadelige gevolgen hebben. Deze gevolgen duiken echter pas later op.
Vergelijk het met het regelmatig betreden van uw gazon wanneer het bevroren is: het gras is duidelijk zichtbaar slechter op deze plekken.
A - Doordat het vriest, wordt de snoeiwonde slecht afgesloten. Deze slecht afgesloten snoeiwonde vormt in het voorjaar een gemakkelijke ingangspoort voor schadelijke bacteriën en schimmels.
A - Het vocht op het einde van een vers gesnoeide tak zal bevriezen en uitzetten. Hierdoor riskeert u dat de tak gaat barsten en opensplijten op het einde, wat een invasie van bacteriën en schimmels tegenhouden al helemaal onmogelijk maakt.
De boodschap is dus zeker niet snoeien tijdens een vorstperiode! Professionele kwekers trekken zich van de weersomstandigheden en de mogelijke gevolgen zeer weinig aan.
Houdt u rekening met de weersomstandigheden wanneer u gaat snoeien? Of bent u de lange vriesperiode beu en gaat u deze week snoeien, ‘no matter what’?
PS: Wanneer uw fruitstruiken nog niet gesnoeid zijn en u weet eigenlijk niet goed hoe u hier aan moet beginnen, kunt u zich nog snel inschrijven voor onze snoeicursus. Er is momenteel nog 1 plaats vrij! Meer informatie: Snoeicursus kleinfruit
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Marleen says
Wij snoeien niet als het vriest. Zit ergens ons systeem in gebakken 😉 Plus het weer nodigt dan ook niet uit om te gaan snoeien, het gevoel dat er groeiweer in de lucht hangt is dan toch niet aanwezig. De boomgaard is gesnoeid op het einde van de zomer en het kleinfruit een week voor de januari-vorst. Vorig jaar helemaal niets gesnoeid en ik had dus geen rode bessen maar wel kruisbessen.
Frank Anrijs says
Dag Marleen,
wij proberen niet te snoeien wanneer het vriest, maar omdat het nu al zolang ‘s nachts vriest en we veel kleinfruit hebben staan dat nog gesnoeid moet worden, beginnen we nu toch te snoeien. Het vriest nog maar zeer licht ‘s nachts en overdag zitten we rond de 5°C.
We hadden iets teveel achterstand in december en januari om al voor de vorst rond te zijn met de snoei :-[.
Groeten,
Frank
Fruitberg says
Zelf snoei ik niet wanneer het hard vriest (kouder als -5°C of wanneer het dag en nacht blijft vriezen). In de andere gevallen snoei ik wel. Ik ben er absoluut van overtuigd dat het beter is een druivelaar te snoeien in februari terwijl het ‘s nachts lichtjes vriest dan te wachten tot maart met het risico op bloeden als gevolg.
Frank Anrijs says
Dag Fruitberg,
het is inderdaad altijd beter om nog voor het opstarten van de sapstroom te snoeien. Het is een beetje kiezen voor het minste kwaad.
Bedankt voor je reactie!
Frank
Agnes WEber says
Frank,
Zaterdag was ik bij een lezing van Velt over bodemleven. Daar werd verteld dat je beter houtsnippers in je siertuin kan strooien en niet op je moestuin. Houtsnippers geeft schimmels en je hebt bacteriën nodig in je moestuin. De moestuin doet het beter met mulch van vers materiaal en met compost. Afdekken met stro was het devies aldus de mevrouw van Velt. Hoe denk jij daarover?
lEA says
1.De winterperiode is voor de vruchtboom een rustperiode waarbij de sapstroom op een “laag pitje” staat, maar ook het afweermechanisme tegen ziekten en bacteriële besmettingen liggen daardoor op een laag niveau.
2.De boom groeit vanuit het vochtige cambium, daarin schuilt de levenskracht.
Vriest dit stuk dan kan de wonde niet overgroeien.
Robotmaaier says
Dag Frank, mooi artikel. Gelukkig heb ik het snoeien nog uit kunnen stellen (niet mijn favoriete hobby), maar vandaag gaat het dan toch echt gebeuren. Voordat het ‘s nachts lichtjes gaat vriezen moet ik toch echt de boel bijsnoeien.
Elvira Meulkens says
Hallo Frank, was je artikel over je nieuw boek aan het lezen. En omdat ik die van vorige week niet gelezen had over het snoeien van kleinfruit, zag ik ook al dat je een snoiecurcus had ingericht op zeven/7 (donderdag) maart. Wat spijtig genoeg niet juist is. 😀 😀 Deze zaterdag valt op 9 maart. En er was maar één plaats frei.Ik neem aan dat iedereen het wel gezien heeft. Spijtig dat Vissenaken zo ver is voor mij. Anders had ik me wel nog gemeld. Ben wel benieuwd naar het tweede boek, ofschoon ik het eerste nog niet helemaal gelezen heb. Maar je BLOG wordt vlijtig in het oog gehouden en gelezen. Gelukkig kan men heel veel lezen, ook oudere artikels. Vriendelijke groetjes en tot later. Ik hoop dat ik de eerste mei in ieder geval voorbij kan komen. Wettelijke feestdag, dus mijn zoon moet niet gaan werken. 🙂
Ignaz Geldolf says
Een opmerking over het gereedschap. Met mijn ervaring als slijper trek ik het argument dat snoeien bij vries slecht zou zijn voor het snoeigereedschap sterk in twijfel. Zeker en vast voor een snoeischaar zie ik niet wat voor schade deze zou kunnen oplopen. De regel is snoeischaar bij wetten als je aan het werk bent. Op die manier hou je
gereedschap scherp. Trouwens ben ik er van overtuigd dat een scherpe snoeischaar er voor zorgt dat de geknipte takken minder verwond zijn en sneller en schoner zullen genezen. Groeten,