Dat planten en dieren niet gisteren zijn ontstaan, dat weet u wellicht. Vele miljoenen jaren al wordt de natuur steeds complexer. Doordat de natuur zolang heeft kunnen experimenteren zijn er zeer ingewikkelde en intensieve samenwerkingsverbanden ontstaan tussen verschillende soorten. Alles is verweven met elkaar, je kan er niet gewoon 1 ding uit isoleren en dit veranderen. Er zullen grote gevolgen zijn voor het hele ecosysteem dat samenhangt met dit ene ding.
Zeker in de natuurlijke tuin proberen we ecosystemen te creëren en te ondersteunen.
De Keniaanse acaciaboom en de mier
Een goed voorbeeld hiervan is een onderzoek uit 2008. In Kenia probeerde men aanplantingen van de acaciaboom gezond te houden. Hiervoor werden de helft van de bomen afgeschermd van vraat door olifanten en giraffen. De gedachte hierachter was dat deze bomen, indien ze een tijdje met rust werden gelaten, zouden kunnen herstellen en sterker worden.
In de praktijk gebeurde echter het tegenovergestelde – de bomen die waren afgeschermd verzwakten verder en hadden een grotere kans om dood te gaan dan de niet-beschermde bomen.
Blijkbaar leven de acaciabomen samen met een bepaalde soort mier die leefde van de nectar van de acacia en meteen de boom beschermde. Nadat door het afschermen van de bomen, deze bomen geen schade meer opliepen door vraat verminderde hun nectarproductie sterk. Hierdoor verdween deze soort mier en werd ze vervangen door een andere soort mier.
Deze mier was niet zo vijandig tegenover andere insecten waardoor er ook een bepaalde kwalijke soort kever voorkwam die gaten boorde in de stam wat tot verdere achteruitgang van de boom leidde.
Hieruit blijkt dat samenwerkingsverbanden in de natuur soms zeer complex in elkaar zitten en moeilijk te ontleden zijn. Dit zorgt ervoor dat het – vaak goedbedoelde – ingrijpen van de mens dikwijls onverwachte – meestal negatieve – gevolgen heeft.
Wat betekent dit nu voor uw natuurlijke tuin?
In de traditionele landbouw probeert men altijd met simpele oplossingen de problemen aan te pakken: wat extra meststof, wat extra spuiten, … Dat dit niet bijster veel succes meer heeft, merken we steeds beter.
Veel gemakkelijker is het om het aan de natuur over te laten om de beste combinaties te vormen en om voor oplossingen te zorgen. Wat u moet doen is zoveel mogelijk variatie aanbieden zodat de natuur veel mogelijkheden heeft om mee te werken, te experimenteren en te combineren.
Gegarandeerd dat er een evenwicht, een oplossing uit voortkomt die u nooit had kunnen bereiken met het spuiten van sproeistoffen en strooien van meststoffen. Het vraagt enige tijd en geduld maar de oplossing komt er soms sneller dan je verwacht.
Door het aanplanten van haagkanten, waardplanten, door de bodem constant bedekt te houden, door het stimuleren van het bodemleven, door een grote variatie aan planten te hebben biedt u een uitgebreid scala aan mogelijkheden aan de natuur aan zodat ze u zal belonen met oplossingen voor de meeste problemen.
Wederom beperkt u zo het werk dat u doet in uw natuurlijke tuin en kunt u rekenen op de hulp van de natuur.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Geef een reactie