Het is bij ons al jaren een vaste gewoonte: in de maanden oktober en november gaan we doorheen de hele tuin en bedekken we alle bedden met een dikke laag mulch. In het begin experimenteerden we nog met allerlei soorten mulchmateriaal, de laatste jaren gebruiken we voornamelijk nog 2 soorten.
Op onze bedden, de boomstructuur en de stukken met slingerpaden gebruiken we een mengeling van gevallen blad en grasmaaisel. Op het stuk me houtsnippers gebruiken we – uiteraard – houtsnippers. Deze komen van onze eigen houtkanten. Volgende week beginnen we hierin te kappen en houden we de dikke blokken voor onze kachel, het fijne materiaal wordt versnipperd en uitgespreid in de tuin. Maar voordat je je mulch kan open leggen, moet je eerst nog wat opkuisen!
Niet goed gemulcht in de zomer
Door de lange droogte afgelopen zomer was er niet veel mulchmateriaal voor handen: het gras zag ros en ging kapot zodat er geen maaisel was en de smeerwortel kwijnde weg bij gebrek aan vocht en kon ook niet geoogst worden. Op dat moment was dat niet zo erg omdat er door de droogte ook geen onkruidgroei was. Maar ondertussen is er sinds september regelmatig wat neerslag gevallen, waardoor het onkruid zeer laat op het seizoen nog een inhaalslag heeft gemaakt. Het resultaat zijn bedden waar veel meer onkruid opstaat dan we gewoon zijn in deze periode. En dit moet allemaal weg voordat je kan mulchen.
Zeker op plekken waar enkele onkruiden zich hebben uitgezaaid kan het soms veel werk zijn om alles weg te krijgen. Een hele plek vol kleine kiemplantjes is een tijdrovende klus, net zoals een half bed vol met vogelmuur opkuisen soms ook een hels karwij is. Maar moet je bed brandschoon zijn voordat je kan mulchen? Mag je het onkruid misschien gewoon laten staan? Want een afdeklaag van mulch gaat onkruidgroei toch tegen?
Soms wel
Soms is het inderdaad niet nodig om het onkruid weg te doen. Ik denk dan aan éénjarige onkruiden die kapot gaan bij de eerste serieuze vorst. Je kan deze afbreken en laten liggen wanneer ze al groot zijn, de kleine plantjes kan je helemaal ongemoeid laten. Je mulcht er overheen en wanneer de winter echt begint en het een tijdje vriest, zullen deze éénjarigen de geest geven. Het spaart je veel tijd uit en zorgt ervoor dat je veel sneller vooruit gaat bij het klaarleggen van de bedden voor het mulchen. Jonge plantjes van dovenetel, aardbeimelde, Nieuw-Zeelandse spinazie, papavers … kan je laten doen.
Ook sommige 2-jaarse planten laten we staan. Ik denk dan aan kaardebol, stalkaars of scharlei. De rozetten ontstaan in het eerste jaar, in het tweede jaar groeit de plant fors uit en gaat hij de hoogte in. De rozetten overleven de winter, maar laten we nu toch staan. Het idee hierachter is dat ze goed dienen als levende bodembedekking in de winter en eventueel overwinteringsplaats bieden aan insecten. In het voorjaar kan je deze planten dan oogsten en gebruiken als mulch. Ze zijn dan nog groter geworden en hebben redelijk wat blad dat je met een sikkel oogst en verkleint. Je mulcht errond of legt er slechts een dun laagje over. Zo is de bodem mooi afgedekt.
Een derde categorie planten die je kan laten staan zijn planten die je doorheen de winter kan eten. Op je bedden zal sowieso nog van alles staan dat je nog kan eten, van onkruiden is dit al veel beperkter. Wij laten vaak enkele mooie kleine veldkers plantjes staan om te oogsten doorheen de winter, net als zaailingen van frill’s, winterpostelein of veldsla. Deze planten ga je oogsten en verbruiken, je kan ze dus nu evengoed laten staan, ook al staan ze op een plaats waar ze in het voorjaar niet horen. Tegen dan heb je ze al in de soep of groentemengeling gedraaid.
Soms niet
Er zijn uiteraard ook gevallen waarbij ik je aanraad om de moeite te doen om ze uit te trekken en zelfs af te voeren. Een hele belangrijke is vogelmuur. Deze groeit doorheen de winter verder en verankert zich steeds beter in de grond. Hij vertrekt van een centrale wortel, maar na een tijd begint hij op vele verschillende plaatsen in te wortelen en vormt de plant zo een zode die je niet gemakkelijk weg krijgt. Gebruik de plant ook niet als mulch, want hij wortelt terug in en groeit rustig verder.
Enkele andere planten die ook in de winter in en onder de mulchlaag verder groeien zijn hondsdraf en kleefkruid. Wieden is dus de boodschap!
Verder geldt voor éénjarigen die bloeien of zaad dragen hetzelfde in het najaar als in de zomer: afvoeren. De planten sterven misschien wel af in de winter maar het zaad blijft levenskrachtig en zal uitkomen in het voorjaar. Neem dus geen risico en haal het weg.
Meerjarige onkruiden zoals wilde bramen, brandnetels en zuring laten zich niet tegenhouden door een mulchlaag en zijn wel even verstopt tijdens de winter maar komen in het voorjaar al weer snel piepen.
Tijdwinst
Nu je weet dat je een heel deel planten en onkruiden kan laten staan, schiet je werk sneller op en is de goesting om aan de slag te gaan misschien wat groter 🙂 . Ik hoop alleszins dat je beseft dat nu mulchen en je tuin voorbereiden op de lente een enorme tijdswinst betekent in het voorjaar. En ook heel goed is voor het bodemleven en je bodem.
Dus geniet nog van de laatste momenten dat er blad is om te mulchen en ga snel aan de slag!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Geert says
Hallo Frank,
Bedankt voor al jouw informatie.
Ik heb ‘n vraagje, ik heb een behoorlijke hoeveelheid zeer oude paardenmest gekregen en heb die grotendeels uitgestrooid over de bedden.
Is het verstandig / noodzakelijk om daar nog blad of houtsnippers op aan te brengen???
Frank Anrijs says
Ik zou dit wel doen ja. Paardenmest bevat heel veel onkruidzaden en deze zullen in het voorjaar welig tieren. Een dikke mulchlaag is dan geen overbodige luxe om dit onkruidgeweld een beetje in te perken.
Geert says
Hartelijk dank voor je antwoord!!!
bonte Christine says
Het is interessant om informatie op te zoeken over de onkruiden die je verwijdert uit je moestuin. Een fijne winterbezigheid. Dit kan concrete planteninformatie zijn, vb. Hoe verspreidt een plant zich? Een voorbeeld, Vogelmuur, Stellaria Media Waarom is vogelmuur moeilijk te verwijderen en laat je die beter niet staan op je moestuinbedden? Vogelmuur is eenjarig, maar bloeit van januari tot december, tot 3 generaties per jaar. De zaden zijn 5 jaar kiemkrachtig. De plant is moeilijk te verwijderen want de wortels vormen één netwerk, uit over de grond kruipende stengels ontwikkelen nieuwe wortels.
Vogelmuur is waardplant voor sommige virussen die vb. aardappelen kunnen aantasten en schadelijke luizen en tripsen. Volgend stuk haalde ik uit http://edepot.wur.nl/34771
VOGELMUUR Stellaria media
Vogelmuur illustreert wel het duidelijkst het dilemma
tussen goed en kwaad. Dit kleine maar o zo succesvolle
plantje is niet alleen de meest voorkomende en lastige
onkruidsoort voor boeren maar ook gewaardeerd door
vogelbeschermers vanwege zijn functie als voedselbron
voor akkervogels. Terwijl dit plantje met ca. 100 geassocieerde
insectensoorten een belangrijke bijdrage
levert aan de biodiversiteit en natuurlijke vijanden van
insecten, dient het tevens als winterwaard van een
aantal schadelijke luizen en tripsen.
Het dilemma van sparen of bestrijden wordt vaak in de
laatste richting beslist. Omdat muur echter bijna jaarrond
kiemt, ontsnapt het regelmatig aan de aandacht
en weet het zich toch te handhaven.
Zoals hierboven vermeld is vogelmuur eetbaar, en prima voeding voor de kippen.
https://lefabuleuxjardin.wordpress.com/2016/01/29/eten-uit-een-wilde-tuin-vogelmuur/.
Christine Bonte says
Dag Frank,
In je artikel heb je het over hondsdraf verwijderen uit de moestuinbedden. Hierbij dacht ik, misschien wel een interessant experiment, deze laten uitgroeien tot een permanente bodembedekking en hierin planten. In een ander artikel uit je blog zie ik dat je zelf ook op dit idee kwam. Wat zijn je bevindingen?
Frank Anrijs says
Hondsdraf is echt te agressief. Het overgroeit je groenteplanten zeer snel en gemakkelijk. Het groeit ook in de winter door en is zeer moeilijk onder controle te houden.
We laten het selectief staan op plekken waar het niet veel kwaad kan want op zich is het een nuttige plant met veel bloemetjes voor bijen en hommels 🙂 .
Maar voor groenten in te kweken was het bij ons toch een iets te goed groeiende bodembedekker!
Daniel Maegh says
Vogelmuur in de winter regelmatig geven aan de kippen!
Jakob says
Frank het is leuk en wetenswaardig jouw artikelen te mogen lezen. Ik leg de onkruiden af “omknikken” want er zit altijd voeding in. Mulchen vind ik een mooie bezigheid uiteindelijk wordt ook het mulch vermengt met mest. Vorig jaar al aanstalten gemaakt om zwarte aarde te maken het zal zeker dit jaar ingevoerd worden verwacht er heel veel van. Dit wou ik graag met je delen omdat ook ik van je leer daarvoor mijn grote dank.
patricia vanstippen says
Dag Frank,
Door omstandigheden heb ik nog niks gemuchd vorig jaar op mijn moestuinperceel, het ziet er dan ook verwaarloosd uit en staat vol onkruid, heeft het nog nut om nu te mulchen voor de start van het nieuwe seizoen? Grt Patricia
Maaike says
Ik heb een vraag in het verlengde hiervan; het volgende jaar.
Mijn tuin is meer opgezet volgens volledige chaos dan volgens de schijnbare chaos methode die jullie hanteren op Yggdrasil. Ik heb je boeken gelezen en wil meer structuur aanbrengen omdat ik nu, ook al is het maar 50m2, soms moeite heb om terug te vinden wat ik gezaaid of geplant heb, en ik vaak geen plek heb om nieuwe planten kwijt te kunnen.
Als je een nieuw bed aanlegt is het allemaal heel logisch, maar in het tweede jaar is het al een stuk ingewikkelder om de planning te maken; in mijn bedden staat dan doorgaans nog pastinaak die ik vaak ook door laat schieten voor het zaad, snijbiet, boerenkool, broccoli… (ik heb spruitbroccoli en oogst geen boerenkoolplanten maar blad)
Hoe ga je dan te werk als je je eerste bedden in wilt planten/zaaien in het voorjaar?
Het lijkt een beetje of ik dan bijna weer terug terecht ga komen in de huidige situatie waarbij je alles wat er momenteel nog staat, in moet tekenen in je ontwerp.
Ik ben erg benieuwd hoe jullie dit aanpakken!