De komende maanden worden er naar alle waarschijnlijkheid een hoop plannen uitgevoerd die al lang op de plank lagen bij Yggdrasil. Corona heeft alles wat vertraagd maar nu zijn er toch verscheidene in gang gezet.
Een daarvan is het uitgraven van enkele poelen zodat er niet enkel vooraan een poel en dus open water is. In het midden en achteraan komt er telkens een poel bij. De poel in het midden vangt het water op van het afdak over het composttoilet en het afdak boven het houtschuurtje. Er komt een folie in omdat we op een helling liggen met een lage watertafel op die plek zodat de poel anders snel zou leeg staan in drogere periodes.
De uitgegraven aarde komt op een wal aan de noordkant, daarop komen bakken die we gaan gebruiken als kweekplek voor waterkers. Waterkers heeft het liefst stromend water, hiervoor zorgt een kleine windmolen die het water rondpompt telkens er een beetje wind staat. Dat is het voorlopige plan voor dat stukje tuin.
Lezing Online Cursus Gevorderden
Sinds dit jaar is er een opvolgingscursus voor de online cursus ‘Groenten Kweken’. Deze cursus voor gevorderden is in een beta-versie en er moet nog veel uitgezocht worden. Wat al goed op de rails zit, zijn de lezingen. Een deel wordt door mij gegeven, maar het overgrote deel wordt door externe lesgevers voorzien. Zo wordt elk onderwerp uitgespit door iemand met voldoende kennis ter zake.
Afgelopen week was het onderwerp ‘Ontwerpen’, en wie kan dit onderwerp beter geven dan iemand die in de praktijk Permacultuur tuinontwerpen maakt. Marleen van Arvensis heeft dit onderwerp opgesplitst in 2 delen, waarvan het eerste deel vorige week doorging. Vele dingen bijgeleerd, waaronder ook enkele ideetjes voor in onze tuin. Zo gaf Marleen het voorbeeld van stapelmuurtjes in de tuin als onderdak voor insecten en groeiplaats voor allerlei soorten planten. Het toeval wil dat wij al wel enkele wanden van heuveltjes bedekt hebben, waarvan we een volledig overgroeide binnenkort gaan afbreken. Dat materiaal en enkele hopen kasseien en bakstenen kunnen perfect hergebruikt worden als stapelmuurtje.
Wat?
Wat zijn stapelmuurtjes en wat zijn enkele voordelen? In het volgende artikel vind je alvast een inleiding tot dit onderwerp: Fraaie stapelmuurtjes.
Bij Yggdrasil
Bij het aanleggen van de poel en de omgeving errond zou ik dan ook graag enkele stapelmuurtjes maken. Hoe, waar, hoe breed, waarmee opgevuld … het zijn momenteel nog allemaal vraagtekens, maar op mijn zoektocht doorheen internet heb ik al veel gevonden. Het enige wat ontbreekt, zijn de tips en trics bij het aanleggen.
Wat doe je tussen de stenen, hoe groot is de holte voor een egel het beste, hoe breed, hoe hoog, een fundering maken? Er komen spontaan een heleboel vragen in mij op en ik dacht: ik heb zo’n vriendelijke en ervaren lezers dat zij mij zeker kunnen helpen!
Dus als je links hebt naar extra informatie, zelf ervaringen hebt die je wilt delen of mij op een of andere manier op de weg kan zetten met voorbeelden en tips, dan hoor ik deze graag in de reacties hieronder. Je mag ook allerlei zaken naar mijn mail sturen als dat beter uitkomt!
Video
Een mooie video met inspirerende voorbeelden heb ik hieronder gezet:
Meulkens Karin says
Wel interresant,niet overal te realliseren.
Myriam Dings says
Wat een inspirerende filmpjes!!
Ik hoop dat je de verzamelde info ook verder met ons deelt!
Veel succes! ( en misschien breng ik er zelf ook iets van terecht…;-) )
Veerle says
Ik heb 2 jaar geleden een workshop “stapelmuren bouwen” gevolgd in Luxemburg. Het was op de plek van vrienden van me die een permacultuur-samentuin hebben. Ik dacht dat de cursus één of ander Europees project was om de de ambacht nieuw leven in te blazen vermits de kennis hierover aan ‘t verdwijnen is. Ik heb hier nog ergens wat cursusmateraal liggen (in ‘t Frans). De reden waarom ik dit heb gevolgd is omdat ik een stekje heb op 1 van de Griekse eilanden: heel dit eiland is letterlijk opgebouwd uit terassen, verstevigd door stapelmuren. De voetwegeltjes hebben ook allemaal stapelmuurtjes als afbakening. Ons huisje is ook opgebouwd uit stenen uit de omgeving. De Griekse naam voor die muurtjes is o.a.”Xerolythia”. https://www.greece-is.com/rock-on-greeces-dry-stone-walls-are-handmade-wonders/
Ik ben geen expert maar kan je al zeker die kleine brochure doorsturen indien je dat wil.
Googlen op “dry stone walls” levert ook al een heleboel interessante informatie op. In Engeland kan je een certificaat behalen om een officiële “dry stone waller” te worden. https://www.youtube.com/watch?v=Z8ezoUYzgQ0
Moest je ooit in Luxemburg zijn moet je zeker langs het project van mijn vrienden passeren.
Succes nog verder met je project!
Warme groet,
Veerle
Rik says
Stapelmuurtjes, een kwestie van alert alle beschikbare materiaal ter stapeling
te gebruiken. Zo had ik nogal wat kasseistenen in overschot van de bestrating
rond de woning.
Meteen lees ik in je mail een bruikbare tip om water van ene poel naar andere te pompen met wind-waterpomp. Mag ik vragen waar je dergelijke molentje kan aan-
schaffen/kopen?
Bij deze dank om de steeds ‘gedreven’ tips in jullie nieuwsbrieven.
Marc Dufraing says
Je hebt in ieder geval een (volgens mij) goed voorbeeld gegeven. Ik zie op FB heel regelmatig foto’s van projecten waaraan hij (en zijn groep) werkt (of gewerkt heeft)
Deze zomer ga ik in mijn ruin in Z-FR iets dergelijks maken (een groot gestapeld bijenhotel – dierenverblijf) en uitbouwen met muurtjes
Geertje van den Berg says
Een jaar of3,4 geleden heb ik van puin een stapelmuurtje voor insecten en ander klein gedierte gebouwd. ik heb er geen aarde en planten in verwerkt om te kijken of dat vanzelf ook zou komen. tot op heden niets,ook geen mos. ik denk dat het muurtje daar ook wat te beschut voor staat. er groeit een grote laurierhaag op de oostkant en een schuur op de zuidkant. Maar er zitten geregeld allerlei beestjes op ,vooral als de zon er s’avonds op schijnt.
Maartje says
Dank voor dit delen!
Eindelijk de groene achterwand voor mijn buitendouche ontdekt! Eerst was het idee een plantenwand in potten! Deze stappelmuurtjes geven een beter gevoel!
Wel is het nog een uitdaging ivm de hoogte. Een stevige achterwand en een beetje lijm kan volgens mij wel helpen! ‘s Winters wordt de buitendouche niet gebruikt! Dit ivm de schuilplekken voor de dieren!