[mashshare]
Karton gebruiken in de moestuin, het blijft de gemoederen beroeren. Er gaat volgens mij geen week voorbij of ik krijg de vraag of karton wel veilig is om te gebruiken in de tuin. Of er geen probleem is met de inkten en lijmen. Of het wel goed verteert. Of je alle karton mag gebruiken. En ga zo maar door …
Ik heb altijd gezegd dat ik (bijna) volledig overtuigd ben van de veiligheid in het gebruik van karton. Ik heb ondertussen al met vele mensen gepraat hierover, ook met papier- en kartonfabrikanten, en dit heeft ervoor gezorgd dat ik redelijk zeker ben dat je bruin golfkarton veilig kan gebruiken.
Er blijft natuurlijk altijd een maar over, echte zekerheid kan je nooit hebben over zulke dingen. Maar onlangs wees iemand mij op een bericht van Geoff Lawton, een Australische leerling van Bill Mollison, de grondlegger van permacultuur. Hij is een heel belangrijke en vooraanstaande figuur in de permacultuurwereld en ook hij krijgt blijkbaar regelmatig vragen over het gebruik van krantenpapier en karton in de tuin.
Wel karton, geen papier
Allereerst: ik zou nooit het gebruik van krantenpapier adviseren, voornamelijk omdat daar wel heel veel inkt op zit, dikwijls ook gekleurde inkten. Op kartonverpakkingen zit veel minder inkt.
Als je papier gebruikt om te mulchen moet je ook verschillende lagen gaan leggen, anders gaat het niet veel effect hebben. Zo ga je echt heel veel inkt in je tuin brengen en dan kan er misschien wel een probleem ontstaan. Ook werkt het behoorlijk omslachtig in vergelijking met het gebruik van simpel karton.
Niet gelijk welk karton
Maar karton is niet gewoon karton. Ook hier passen we toch goed op welk soort karton we gebruiken. Allereerst moet je niet speciaal karton gaan kopen om te gebruiken, karton is een afvalproduct en kan je gemakkelijk vastkrijgen. Ga dus zeker niet een rol karton kopen in de winkel, maar recycleer het karton dat al gebruikt is als verpakkingsmateriaal!
Je kunt het beste simpel bruin golfkarton gebruiken. Hier staan meestal enkel wat zwarte letters en cijfers op, deze zijn in de meeste gevallen gebaseerd op soya. Toch zeker de Europese kartons. Al weet je niet of het GGO soya is of niet …
De lijmen in het karton zijn ook van organische oorsprong, dus ook deze leveren geen problemen in de bodem.
Blijf weg van wit karton en blijf weg van de kartons met grote stickers of tekeningen op. Beperk je tot de bruine kartons met enkele zwarte tekens op, dan heb je heel weinig kans op verkeerde stoffen.
Het gebruik van zware metalen in inkten is al enige tijd afgebouwd, ook andere giftige stoffen worden in principe niet meer gebruikt. Maar zelfs dan …
Bodemleven
Het bodemleven heeft de eigenschap om zware metalen en giftige stoffen uit de kringloop te halen en ze vast te leggen. Geoff Lawton heeft daar het volgende over te zeggen:
It would be much more dangerous to breath in a city with all the pollutant particles floating around in the air than eat the food of a paper mulched garden with its biologically enriched soil. It is the fact that the paper and cardboard increase the beneficial condition favoured by soil life increasing the numbers and diversity within the soil eco-system. These organisms in the soil of our gardens can be equivalent to 200 tons to the acre and their carbon pathways ameliorate the minuscule amounts of minor toxins that maybe present through their rapid life and death cycles. This locks the minor toxic elements to the carbon molecules making them inert as long chain molecules. Job done ashes to ashes dust to dust amen.
Vrij vertaald komt het er op neer dat gevaarlijker is om in een stad fijn stof in te ademen dan de groenten op te eten die in een tuin zijn gekweekt waar krantenpapier wordt gebruikt om te mulchen.
Het is een feit dat karton en papier helpen in het creëren van goede omstandigheden voor het bodemleven. Dit bodemleven op zijn beurt breekt het karton en papier af en legt eventuele giftige stoffen vast in zijn lange kettingmolecules zodat ze inert worden.
Voor mij is het duidelijk
Ik gebruik al jaren karton in de tuin en zal dit nog zeer lang blijven doen. Ik heb voor mezelf uitgemaakt dat het veilig is om het te gebruiken, maar ik besef heel goed dat het altijd een discussiepunt zal blijven 🙂 .
Mijn advies is: gebruik altijd bruin golfkarton dat je kan ophalen bij winkels waar ze fietsen, ijskasten, … verkopen. Gebruik het enkel in de aanlegfase en probeer om niet te vaak op dezelfde plaats te gebruiken. Verwijder alle stickers, plakkers en nietjes en geniet van het positieve effect op onkruidgroei, bodemleven en de immense tijdsbesparing die het oplevert!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Wouter Van Gucht says
Dit geeft ook vertrouwen voor de toekomst, hoe prachtig die natuur in elkaar zit. Bedankt voor het delen.
Wouter
Simon Kranenburg says
Beste Frank;
Persoonlijk gebruik ik het karton ook wel boven op mijn composthopen als die opgezet zijn in het najaar, leg het dan vast met een paar kleine schepjes compost. De wormen zijn me altijd dankbaar voor het winterjasje. Ook verdwijnen er kleine stukjes (bruin) karton op de composthoop welke in wording is, ook hier zijn de wormen blij mee. Kranten gebruik ik nooit, alhoewel de nu gebruikte inkten redelijk organisch zijn.
Pé says
Weer een mooie aflevering 🙂 In de opstartfase gebruikten wij ook bruin karton, met tevredenheid. Nu mulchen we gewoon bij. Heel grote kartonnen dozen zijn vaak met nieten ipv met tape gebonden, die haal je er met een tang wel vlot vanaf. Succes iedereen !!!
lieven david says
Onze composthoop krijgt altijd een ‘jasje’ van karton: dat houdt het proces binnenin warmer.
AnnS says
Ik heb mijn karton gewoon in de supermarkt gehaald. Bij winkels waar de dranken niet ‘mooi’ uitgestald staan, maar waar eigenlijk met palletten wordt gewerkt, is er vaak tussen de lagen drank telkens één groot vel karton. Ik plooide ze soms in twee als ze echt te groot waren om ze in of onderaan de kar te leggen. Ik heb nooit gevraagd of het mocht en heb maar één keer te horen gekregen dat je het eigenlijk moest vragen om mee te nemen. Geen plakband, opschriften, nietjes, lijm, …:-).
Susanne says
Hoeveel jaar gebruik je karton in het najaar om de grond af te dekken?
En wat daarna? Hoe dek je dan de grond af? Met mulch?
hugo de saveur says
Het probleem met karton is voor bioboeren blijkbaar de kwaliteit van het karton en de lijm. Verder wordt niet nagedacht over de ecologische impact van karton. Men schreeuwt moord en brand over de ontbossing voor de palmoliewinning, maar grote Aiatische groepen ontbossen nog brutaler voor de kartonproductie. Karton hoort thuis in het recyclagepark, niet in de tuin. Bovendien is het slechte voeding voor het bodemleven. Karton in de tuin is een debiele internetmode, waarvan de “bioboeren” de contradictie niet inzien.
Vriendelijke groet
hugo de saveur