[mashshare]
‘Sempervivum’ betekent ‘eeuwiglevend’ en tectorum wil zeggen ‘op de daken’. Zo vertelt de naam ons meteen enkele belangrijke gegevens. Het is inderdaad een plant waar je geen omzien naar hebt, ze blijft zomer en winter groen. Ze groeit en vermenigvuldigt zich ongeremd terwijl ze tevreden is met een plaatsje op het dak, met weinig grond dus. Dat heeft natuurlijk te maken met haar herkomst. Van nature is het een rotsplant, ze groeit op rotsgesteente in het gebergte en op puinhellingen in Midden en Zuid– Europa. Haar oorsprong ligt in de Alpen.
Vele namen
Donderblad is maar één van de meer dan 60 botanische soorten huislook. En de soorten kruisen gemakkelijk onder elkaar.
Donderblad is altijd heel populair geweest vandaar dat het plantje veel volksnamen heeft zoals dakloof, daklook, donderbaard, …
De plant was ook gewijd aan Jupiter en Donar, goden van de donder, vandaar namen zoals Jupiters Beard in het Engels, Barba di Giove in het Italiaans, Joubarbe des toits in het Frans.
Rijke geschiedenis
Donderblad werd op de daken geplaatst als bescherming tegen donder en bliksem en in sommige perioden ook tegen hekserij. Reeds in de 4de eeuw voor Christus vermeldt de Griek, Theophrastus, dat huislook op muren en daken groeit. Via de Romeinen kwam de plant naar hier en Karel de Grote liet in zijn Rijk huislook op de daken planten. Zo verspreidde de plant zich over heel Europa en later van hieruit over Amerika.
Groeiplaats
Als rotsplant groeit ze graag op kale plekken zoals muren en daken, ze houdt immers van een droge en zonnige standplaats. Bij regenweer slaat ze vocht op in de blaadjes als reserve voor droge perioden. De dikke huid van de blaadjes beschermt de plant tegen verdamping. De groene blaadjes eindigen in roodbruine, scherpe punten die de plant kleur verlenen.
De rozetten kunnen tot 10 cm diameter of zelfs meer worden. De plant vormt uitlopers met aan het uiteinde kleine rozetten waaraan worteltjes komen waarmee ze zich kunnen vastzetten.
Bloei en bestuiving
Huislook bloeit pas na 4 à 5 jaar in juli- augustus. Er ontwikkelt zich een bloeistengel met aan de top 6 tot 20 rozerode, stervormige bloemetjes. De bloeistengel wordt maximum 30 cm hoog. De helmdraden geven stuifmeel af van zodra de bloem zich opent. Pas later ontwikkelen de stampers zich zodat zelfbestuiving bijna onmogelijk is.
De bestuiving gebeurt hoofdzakelijk door bijen en vliegen. Na de bloei sterft de rozet af.
Huislook wordt niet meer gebruikt als bescherming tegen donder en bliksem maar heeft toch nog een aantal functies.
Functies
Medicinaal wordt het uitwendig gebruikt.
Er zijn heel wat voorbeelden van volksgebruiken. Je neemt de sterkste blaadjes uit rozetten die nog niet gebloeid hebben en je snijdt de verse blaadjes overlangs door of je trekt er aan één kant de schil af. De snijkant of de geschilde kant leg je op een snijwonde om het bloeden te stelpen, op een brandwonde, een insectenbeet of een ontstoken huid.
Het sap van het blad werkt verkoelend en samentrekkend. Je kan ook blaadjes tot moes stampen om ze op wratten of eczeem te leggen. Enkele blaadjes op het voorhoofd gedrukt zou snel helpen tegen hoofdpijn, zo meldt Leon Petulengro in ‘Kruiden en Astrologie’.
Mellie Uyldert schrijft dat thee van het blad goed is bij keelontsteking en mondkwalen en het sap zou botknobbels verhelpen die ontstaan zijn als gevolg van een val en waarbij vocht uit een gewricht verbeent.
Homeopathisch wordt het gebruikt bij menstruatieklachten.
Mooi en eetbaar?
De blaadjes zouden ook in de sla kunnen, alhoewel andere bronnen vermelden dat inwendig gebruik niet aan te raden is omwille van de alkaloïden die de plant bevat. Ikzelf heb ook geen ervaring met inwendig gebruik. Oppassen dus!
Het is een heel mooi plantje dat met heel weinig tevreden is en waarvoor men op elke woonplaats wel een plaatsje kan verzinnen, eventueel gewoonweg op een oude dakpan op het terras of de vensterbank. Het is uiteraard een geschikte plant voor een groendak.
Ze levert voedsel aan vliegen en bijen die een belangrijke schakel vormen in onze voedselvoorziening. Enkel al hierdoor is het een plantje waarvoor we een plaats willen voorzien in onze omgeving. Heb je scherven van bloempotten of dakpannen, je kan er huislook zijn woonplaats laten van maken.
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Geef een reactie