[mashshare]
Het is weer die tijd van het jaar. De zon begint af en toe eens te schijnen, de temperatuur van de grond stijgt en de planten beginnen te groeien. Onze bessenstruiken lopen volop uit, de fruitbomen zijn aan het botten en de eerste eenjarigen komen aarzelend boven piepen.
Uiteraard begint ook het onkruid volop te groeien en krijgt elke blote bodem een groene waas van ontkiemend onkruid. En onvermijdelijk volgen dan ook de pompende mensen met een rugsproeiertje om alles dood te spuiten.
Liefst met een alles-dodend middel dat glyfosaat bevat zodat ze zeker niets groen meer zien staan op hun stukje grond. Ik heb er al herhaaldelijk over geschreven (hier, hier en hier) en het is misschien een afgezaagd deuntje, maar ik vind het een heel belangrijk deuntje.
En zeker nu, nu het gebruik van glyfosaat ter discussie staat en een (water?)kansje bestaat dat het misschien in Europa niet meer gaat toegelaten worden. Het zou alvast een gigantische eerste stap zijn naar een volledig verbod op (onkruid)bestrijdingsmiddelen voor particulieren en sterke beperkingen voor de landbouw.
Want laten we eerlijk zijn: het is ondertussen al wel aangetoond dat het gebruik van (onkruid)bestrijdingsmiddelen zeer schadelijke gevolgen heeft voor het bodemleven, alle waterleven en bij uitbreiding ook ons eigen leven.
Greenpeace, VELT, …
Vele organisaties die met tuin en natuur bezig zijn, hebben zich al tegen het gebruik van glyfosaat uitgesproken, veelal zelfs heel actief. Zo heeft VELT mee een brief opgesteld die naar de Europees commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid kan gestuurd worden.
Greenpeace heeft zelfs verschillende campagnes lopen om winkelketens en ministers een geweten te schoppen. Het geld en de lobby-groepen mogen niet altijd winnen en wij kunnen daar zo iets aan doen !
Je kan heel simpel helpen met het geven van dat duwtje dat de politici nodig hebben om de juiste beslissing te nemen, gewoon via de bovenstaande links wat vakjes invullen is al voldoende.
Echte vooruitgang
De effectiefste methode om minder glyfosaat in onze bodems, drinkwater, bier en lichaam te krijgen is natuurlijk het gewoon niet gebruiken. Voor mensen die nog twijfelen of de commotie over dit product wel gerechtvaardigd is en niet allemaal emotionele prietpraat van wat groene jongens, geef ik hieronder enkele argumenten die u niet zo vaak hoort.
Actieve stof en vulsel
Als je over bestrijdingsmiddelen zoals Roundup praat, gaat het over het gebruik van glyfosaat als actief middel. Die glyfosaat in Roundup is het bestanddeel dat zorgt voor de onkruidbestrijding, maar het maakt maar een deel uit van het volledige middel Roundup.
Naast dit actieve deel, bestaat er ook zoiets als een inert deel, een deel dat ervoor zorgt dat het bestrijdingsmiddel langer werkt, beter vasthoudt op harige bladeren, …
Maar inert is misschien een beetje een verkeerde woordkeuze. Want de middelen die worden toegevoegd zijn ook niet bepaald onschuldig.
Uit onderzoek blijkt dat 209 van die ‘inerte’ middelen schadelijke water- en luchtvervuilers zijn, 21 kankerverwekkend en 127 als schadelijk voor bepaalde beroepscategorieën worden beoordeeld.
Het grote probleem is echter dat bij een goedkeuring van een bestrijdingsmiddel enkel het actieve middel bekeken wordt, naar de ‘inerte’ middelen wordt helemaal niet gekeken.
Sterker nog, heel dikwijls weet men gewoon niet wat er allemaal inzet, deze ‘inerte’ middelen worden gezien als geheime ingrediënten en worden door de fabrikant niet vrijgegeven uit angst voor namaak.
Conclusie is dus dat men gewoon niet weet wat zo’n bestrijdingsmiddel allemaal uitvoert eens het gebruikt is, want onderzoek naar het volledige effect van een middel – en niet enkel van de actieve stof – is nauwelijks aanwezig.
Uit Frans onderzoek blijkt zo bv. dat Roundup veel giftiger is voor mensen dan enkel de actieve stof glyfosaat.
Niet schadelijk voor mensen
Glyfosaat is onschadelijk voor mensen. Dat wordt algemeen aangenomen. Glyfosaat verhindert de vorming van aminozuren bij schimmels, bacteriën en planten.
Maar je weet ondertussen dat wij bijna allemaal glyfosaat in ons lichaam hebben (lees hier meer over het onderzoek)
Ook bevat ons lichaam 10 keer meer bacteriën dan lichaamscellen (100000000000000 bacteriën !).
Glyfosaat grijpt in op de vele miljarden bacteriën in uw lichaam die uw spijsvertering, afweer en zoveel meer regelen.
Dus lijkt het mij een evidentie dat glyfosaat schadelijk is voor een mens.
Vastleggen van voedingsstoffen
Een deel van de werking van glyfosaat bestaat eruit dat het voedingsstoffen zoals zink, koper, mangaan, ijzer, calcium en magnesium vastlegt en onbeschikbaar maakt. Hierdoor kunnen verschillende belangrijke processen in een plant niet meer plaats vinden.
Maar dat betekent ook dat deze stoffen blijvend worden vastgelegd, ook nadat de plant is afgestorven en ondergespit of gefreesd wordt. De planten die erna groeien, kunnen dus ook niet aan deze voedingsstoffen, wat betekent dat je extra moet bijmesten of dat je planten slechter gaan groeien.
Maar niet enkel de planten die erna groeien hebben problemen, ook dieren en mensen die de planten eten waarin nog resten glyfosaat zitten krijgen problemen met tekorten. Ook zij kunnen immers die benodigde voedingsstoffen niet opnemen. Ze zijn vastgelegd door het bestrijdingsmiddel.
Amateurs
Van een boer kan je nog verwachten dat hij enigszins geschoold is en met ernst omgaat met een bestrijdingsmiddel zoals glyfosaat, maar bij een particulier is dat niet mogelijk.
Uit onderzoek is bv. gebleken dat particulieren 2 tot 14 keer meer sproeimiddel gebruiken dan wordt voorgeschreven.
Daar zit je dan met je onderzoeken die uitgaan van de voorgeschreven hoeveelheden, geen rekening houden met de ‘inerte’ toevoegingen, geen rekening houden met de cocktails aan middelen die vaak gebruikt worden, …
Alles te samen …
Misschien is glyfosaat alles te samen toch niet zo goed om te gebruiken?
Er zijn echt al wel voldoende argumenten, bewijzen en vermoedens om op zijn minst heel voorzichtig om te springen met glyfosaat en bij uitbreiding bestrijdingsmiddelen.
Want vergis u niet, niet enkel over glyfosaat bestaat veel discussie. Over zowat elk bestrijdingsmiddel vind je studies en ervaringen die de veiligheid ernstig in twijfel trekken.
Maak lawaai!
Geef ruchtbaarheid aan de gevaren van glyfosaat, antwoord de mensen die de problemen weglachen, klaag bij uw tuincentrum in de buurt, ondersteun de campagnes van VELT en Greenpeace, praat erover met je medetuiniers in je moestuincomplex, …
Zwijg er niet over, maak lawaai!
De verlenging of niet verlenging van glyfosaat (het meest gebruikte onkruidbestrijdingsmiddel in de wereld!) kan een cruciaal punt vormen in de toekomst van onze landbouw en gezondheid!
We moeten nu onze kans grijpen om het voorzorgsprincipe toe te passen en glyfosaat uit onze voeding, bodems en lichamen te bannen!
Afbeelding: Seppo.net
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht!
Fruitberg says
Over de impact op onze gezondheid is er nog discussie. Maar de WHO heeft Round-Up in de categorie van ‘waarschijnlijk’ kankerverwekkend geplaatst, dus enige voorzichtigheid is wel geboden.
En al die argumenten die je aanhaalt zouden er eigenlijk niet toe moeten doen. meer dan 60% van alle Europeanen zijn voor een verbod…
Nicole Vangelder says
Frank een vraagje,wat doe ik met het mos dat uit mijn gazon komt?Is wel zeker 10 zakken vol want ik woon nogal bossig.Alvast bedankt
Jan van Hulle says
Beste Frank,
Ik ben héél blij dat je oproept tot actie.
Het gebruik van glyfosaat en andere pesticiden (zoals neonicotinoiden in landbouw, in mierenlokdoosjes…) is in mijn ogen een bijzonder gewelddadige en schadelijke actie.
Niet enkel de ‘pesten’ worden bestreden, ook het bodemleven en bij gevolg het volledige web-van-het-leven, waarvan ook wij deel uitmaken, wordt verstoord en vergiftigd.
Er worden helaas geen grondige studies verricht over de cumulatie van pesticiden in de bodem, als die jaar na jaar na jaar ‘behandeld’ wordt.
Laat ons deze krankzinnige, ultra-gewelddadige waanzin stoppen!
Groene groeten,
Jan
Willem van het Riet says
Gewoon een beetje natuurazijn op een droge dag en 90% van het onkruid gaat dood.
Kost bij de Lidl 0,55 cent per 1,5 liter. Verdun het met de helft water.
Ook je groene aanslag op hout e.d. verdwijnt als alg voor de zon.
Vroeger werden het hout van het anker in azijn gedrenkt tegen verrotting.
Verzuring van de grond? Nee hoor iets meer kalken.
Jan van Hulle says
Beste Willem,
Met kalken bedoel je hopelijk niet het gebruik van zeewierkalk.
De ontginning van zeewierkalk (lees: roofbouw) aan de Bretoense kusten heeft immers een enorme impact op de aquamarine biodiversiteit in Bretagne.
Bovendien bevat zeewierkalk vaak hoge concentraties zware metalen zoals lood en cadmium.
Landbouwkalk is dan alweer een chemisch bewerkt product en lijkt me helemaal uit den boze.
De beste oplossing lijkt me om ongewenste planten gewoon te wieden en iets anders te zetten dat wél eetbaar is en dat de ‘onkruiden’ verdringt.
Een kale bodem vermijden lost ook al veel problemen op met pioniersplanten.
Wat betreft mos en onkruid tussen de tegels van je oprit: kruiptijm, muurpeper, vetmuur, tijm… Doen wonderen en het ziet er prachtig uit!
Willem says
Eierschaalkalk
Frank Anrijs says
Azijn is een middel dat gebruik wordt om te poetsen omdat het bacteriën en schimmels bestrijd.
En laat dat nu net zijn wat je nodig hebt in je bodem.
Als je dus onkruid bestrijd in je tuin met azijn, dood je ineens ook alle bodemleven. Of dat zo’n goede oplossing is durf ik toch serieus te betwijfelen …
Willem says
Een klein beetje gedn hele fles
Frank Anrijs says
Bacteriën en schimmels (de bouwstenen van je bodemleven!) gaan ook al dood van een ‘klein beetje’.
Ze gaan zelfs al dood van een heel klein beetje …
Best is niets te gebruiken en gewoon te mulchen of het uit te trekken of iets zetten dat wel mag blijven staan.
Willem van het Riet says
Het leven is vol keuzes. Ik kies ervoor azijn te gebruiken ipv roundup. Mulchen is geen optie. Is niet voorhanden. Alleen kilo’s gratis paardenmest. Dat is me te scherp. Heb 2 are tuin en omdat te bedekken met 10 cm zou ik nog 2 are aan mulch moeten laten groeien. Ik wilde in de discussie alleen benadrukken dat azijn een betere oplossing is dan roundup. En we gaan allemaal een keer het hekje over Frank. En ik kan niet zien dat na een azijnbad er niets meer groeit. Vooral zuurminnende planten groeien daar uitstekend.
WAG says
Ik ben tegen het verbod op glyfosaat, om niet te zeggen dat ik het een schande vind. Het product wordt verketterd omwille van de link met de GMO-technologie. Wie gelooft nu dat het product in Europa nog op de markt zou zijn als de risico’s niet beheersbaar zijn? Glyfosaat is biologisch afbreekbaar, dat op zich is al een dikke plus.
Elvira meulkens says
Hallo Wag, Doe gerust voor zo, en zei gerust. Ge zult aan eender welke Kanker sterven. Zolang ge maar uwen hof vergiftigt. Maar wat ge misschien nog niet weet: het is in heel het land VERBODEN. Hier in Luik en in onze gemeente kost je dat minimum 5000 € als je betrapt wordt. Monsanto heeft je in de grif. Zei er zeker van, ik ben ook tegen dat het nog in gebruik van eender welk GIFT en zal het overal zeggen zoals VELT Greenpeace en Frank, mij inbegreben.Je hebt precies geld teveel, want het is heel duur. Ik geef Frank 300 % gelijk: blijf er van af. En Van Schauvliege zou het ook moeten verbieden voor de agrarlandbouw. Lieve groetjes.
PS: sorry Frank, ik wordt er ziek van, van zoveel d……..d. Het moest eruit.Vriendelijke groeten, Elvira