Afgelopen weekend heb ik mijn winkel gesloten en hadden we een workshop ‘Groenten Kweken’ in de plaats. Het is een jaarlijkse traditie om in het midden van de paasvakantie een inleidende workshop over voedsel kweken te houden. Ik leg wel de nadruk op inleidend, want op 2 dagen is het echt onmogelijk om uitgebreid in te gaan op alle aspecten van natuurlijk tuinieren.
Tijdens de zaterdagvoormiddag sessie ging het over zaaien, planten, planning, zaaikalenders en toen vertelde mijn moeder ineens iets over de rosse maan die in deze periode de tuinders parten kan spelen. Nu was mijn nieuwsgierigheid direct geprikkeld, een blauwe maan en een rode maan kende ik al, maar van een rosse maan had ik nog nooit gehoord.
Boeren vrezen deze maan
De rosse maan is een verschijnsel waar de boeren vroeger zeer beducht voor waren, dat blijkt ook uit enkele weerspreuken:
De Rosse Maan, die het geld laat gaan
Is de Rosse Maan langs gegaan, met het oogsten is het dan gedaan
Is er de rosse maan, alles is voor niks gedaan
De rosse maan is eigenlijk niet meer dan de eerste volle maan na het begin van de lente (21 maart). Maar deze volle maan is ondertussen berucht voor zijn koude periodes. Zeker wanneer deze volle maan gepaard gaat met open weer, dan is de kans op nachtvorst bijzonder groot!
Rosse Maan
En deze periode in april – begin mei valt ook samen met het bloeien van de fruitbomen. En deze bloesems kunnen geen echte nachtvorst verdragen. Nu beschermt men deze bloesems tegen nachtvorst ( tot max. -5 °C) door constant te beregenen. Maar vroeger was dit niet mogelijk en was een koudeperiode rond Pasen dikwijls dramatisch voor de boeren, dat blijkt overduidelijk uit bovenstaande weerspreuken.
De kleur van de maan is eenvoudig te verklaren: bloesems en jonge scheuten van planten verkleuren wanneer ze bevroren zijn. Ze krijgen een bruine, rossige kleur, de benaming voor deze maan moet dus niet te ver gezocht worden.
Toeval en folklore?
Iedereen weet dat het kan koud zijn tot de IJsheiligen, deze vallen rond half mei. Tot dan moet je buiten geen tomaten, courgettes of paprika’s zetten. Deze vallen immers dood bij de gedachte aan koude.
Maar daarvoor is er ook nog de periode rond de rosse maan, een periode die ook veel kans geeft op koude. Nu hebben we al lang hoge temperaturen, temperaturen die een stuk hoger liggen dan waar we eigenlijk recht op hebben in deze tijd van het jaar. Dan verwacht je toch al snel dat het niet meer koud gaat worden.
Maar kijk, vandaag is het de eerste volle maan sinds 21 maart, dus een rosse maan die dikwijls gepaard gaat met koud weer.
En wat ziet u op de weersvoorspellingen? Juist, er wordt nachtvorst voorspeld voor vannacht!
Afgelopen nacht was het nog bijna 7 graden, overdag is het een mooie 14 – 15 graden, maar toch wordt er de komende nachten nachtvorst, zelfs nog redelijk zware nachtvorst, voorspeld.
U weze dus bij deze gewaarschuwd! Hou de temperaturen in het oog want de rosse maan is op komst :-)!
Volgende Stap?
Schrijf u in voor email updates, zo wordt u automatisch op de hoogte gehouden van elk nieuw bericht.
lode devos says
De rosse maan… Onder de rubriek “Net niet verloren gegane kennis”.
Zeer bedankt, vooral weeral je moeder, voor dit hoofdstukje “Ken de Maan”.
Hoe meer van dat hoe liever
Frank Anrijs says
Zal je wensen overmaken 🙂
Brigitte Martens says
Ik had al rucola gezaaid en er staan al kiemplantjes. Moet ik die vannacht beschermen?
Frank Anrijs says
Dat zou ik wel doen ja. Het zou spijtig zijn moest alles afvriezen vannacht.
jan vdb says
Vannacht mijn broccoli en ijsbergsla buiten laten staan. Gelukkig tegen een muur die wat warmte afgaf, want op mijn erwtjes in de tuin stond een mooi laagje rijm 🙂
Frank Anrijs says
Ik zou ze tegen vannacht toch binnen zetten als ik u was 🙂
Ivy Dillen says
De volle maan voor pasen (eerste volle maan na de lente-evening) is er vaak ook een maansverduistering. Die is weliswaar meestal niet zichtbaar van bij ons, maar als ze zichtbaar is, dan krijgt de maan een mooie roze kleur. Als ze echter zichtbaar is, betekent dat ook dat het open weer is en dat betekent dan weer dat het ‘s nachts fel afkoelt, met rond deze tijd dus nachtvorst tot gevolg.
Ik denk dat de benaming van de ‘rosse maan’ misschien ook wel aan de roze kleur van de maansverduistering te koppelen is, hoewel ik daar geen documentatie over vind.
Maar het is in ieder geval een feit dat, wanneer de volle maan voor pasen helder aan de hemel staat, we inderdaad nachtvorst moeten verwachten. Als het bewolkt is, en we de maan dus veel minder zien, blijven de nachten meestal ook zachter.
Ondertussen hebben mijn bloesems alvast deze eerste heldere nacht al overleefd. Laten we maar hopen dat het niet veel erger wordt.
Frank Anrijs says
Alle appelbloesems staan mooi open, net als de bloemetjes van de aardbeien.
Ik hoop dat het meevalt, anders geen appeltjes en enkele weken later pas aardbeien. En ik was mij al aan het verheugen op een lang aardbeienseizoen dit jaar 🙂
Pé says
Als bij deze volle maan onze bloesems naar de bliksem gaan, zal ik huilen …
gelijk een wolf, maar dan van verdriet 🙁
We zullen preventief maar wat hooi rond de prille bonenplantjes leggen.
Nowelja says
Ik heb het al gemerkt in de tuin: ik had in al mijn enthousiasme wat overschotjes van gekochte basilicumplantjes buiten gezet: helemaal zwart deze ochtend….
Frank Anrijs says
Al doende leert men …
snoeischaargids.nl says
Heel leuk artikeltje! Ik had nog niet eerder gehoord van de rosse maan…
Daarnaast is het inderdaad verstandig om de komende periode de bloesems en plantjes te beschermen tegen de weersinvloeden.
Gino says
Heel merkwaardig.
Zou er een verband zijn tussen de rosse maan en de bloedmaan ?
Boeren vrezen de rosse maan en Joden de bloedmanen.
google maar eens naar blood moon tetrad 2014-2015
Trouwens veel van de (levens)principes die ik hier op de blog aantref sluiten naadloos aan bij mijn ervaringen die ik in mijn spirituele groei ervaren heb.
Zo boven zo beneden 🙂